A nyomtatott betű mesterei – kiállításmegnyitó a Somogyiban

2016. július 21. (csütörtök), 16 óra – földszinti kiállítótér

A nyomtatott betű mesterei – Érdekességek a könyvnyomtatás és könyvillusztráció történetének évszázadaiból címmel rendezi idei nyári kiállítását a Somogyi-könyvtár.

A tárlatot július 21-én, csütörtökön 16 órakor Palánkainé Sebők Zsuzsanna, a Somogyi-könyvtár igazgatója nyitja meg a bibliotéka földszinti kiállítóterében.

A kiállítás október 5-ig tekinthető meg.

Részlet a tárlat ajánlójából:

A Somogyi-könyvtár muzeális értékeit bemutató tárlat a szakmájukat mesterként és művészként végző, elkötelezett nyomdászok műveit és törekvéseit foglalja össze. Az ősnyomtatványok korától az 1940-es évekig nyúló válogatás az európai és magyar nyomdák kiadványai mellett az első állandó szegedi nyomdában készült műveket is felvonultatja.

A kiállítás könyvillusztrációs technikákat bemutató része a fametszés fejlődését és kiemelkedő művészeit ismerteti meg az érdeklődőkkel.

A Somogyi-könyvtár régi könyves gyűjteményéből válogatott tárlaton megelevenednek a nyomdászat európai és hazai történetében úttörőnek számító nyomdászmesterek remekei, valamint a nyomdászat munkafolyamatai.

A látogatók gyönyörködhetnek az illusztrált könyvek műalkotásnak számító metszeteiben is.”