I. Vajdasági Fürdő- és Közösségépítő Kaláka

AUGUSZTUS 8-17., MAGYARKANIZSA KÖZSÉG, ILONAFALVA (VOJVODA ZIMONIĆ)

Idén augusztusban, 8-a és 17-e között kerül megszervezésre az I. Vajdasági Fürdő- és Közösségépítő Kaláka, amelynek helyszíne a magyarkanizsai Járáson található Barátok kútja, azaz a Csordakút.

A fürdő- és közösségépítő kalákázás Székelyföldön kezdődött, azzal a céllal, hogy közösségi összefogással újítsák fel az elpusztult, elhagyott egykori népi forrásokat, fürdőket. A közösségi munka lassan mozgalommá nőtte ki magát, amely immár tizenhat éve tevékenykedik a Kárpát-medencében. Idén első alkalommal Vajdaságban toboroz önkénteseket, hogy életre hívjon egy népi fürdőhelyet a szikes pusztában, a Csordakútnál, ahol a víz oly nagy kincs. A kaláka egy ősi munkamódszer, amely a közösségi együttműködésre épül, lényege, hogy mindenki azt adja a közös munkához, amihez tehetsége, amire lehetősége van. A kalákázás során hagyományos építőanyagokkal és építési móddal készülnek el a tájba illő népi fürdőhelyek elemei: medencék, lábáztatók, öltözők, pallóutak, filagóriák, padok, élőfűz-építmények, stb. A közös célért folytatott munka összekovácsolja a közösséget, közelebb hozza az embereket egymáshoz. A kalákázás találkozás a tájjal, a tájban élő közösséggel, egymással, önmagunkkal. Nem kell hozzá más csak nyitottság, tettrekészség, elhatározás és önkéntesség.

A kanizsai szikes pusztaságban közösen létrehozott, népi hagyományokra épülő munkával egy olyan fürdőhelyet kívánunk megteremteni, ahol a végtelen tér, az időtlenség és a szabadság találkozik. Csatlakozz ehhez a rendkívüli megmozduláshoz, mely a közösség erejével életre hívja ezt a tiszta vizű kútfürdőt.

A tervek között szerepel medencék építése, pallóút és fedett stég építése, élőfűz hűsölő kialakítása, mindez az állatok itatásának áthelyezésével, a fürdő elkerítésével valósul meg.

Meggyőződésünk, hogy az önkéntes, szeretetből fakadó, áldozatos és példaértékű munka értékmegőrző és értékteremtő hatással van az egyénre, a közösségre és a tájra, mert a táj védelme és fejlesztése csak a tájban élő közösségekkel lehetséges!

Ha van kedved részesévé válni a Barátok kútja körüli fürdő megépítésének, csatlakozz hozzánk!

A résztvevők számára napi három étkezést és szállást biztosítunk (táborozás a Tisza-parton vagy elszállásolás a helyieknél), az esti programot helytörténeti és kulturális előadásokkal, táncházzal tesszük izgalmassá. És amire mindehhez még szükség van: építőanyagok- és élelem adomány, további szálláshelyek biztosítása a kanizsaiaktól (amennyiben nem lenne elég az eddigi szállásadók száma), munkaeszközök biztosítása a munka idejére, kőműves és egyéb mester, aki szívesen segítené és irányítaná az önkéntesek munkáját, kreativitás, nyitottság, munkakedv, szorgos kéz, jókedv, együttműködés, elhatározás és szándék.

Elérhetőségeink: [email protected] > a levél tárgya Kaláka.

Vígi László: +381-63-58-58-63 és Hajdú László: +381 65 973 0 902