Tiszatájonline | 2016. június 21.

Visszafordult a Szegedi Szabadtéri Játékok – de nem egészen oda, ahol régen volt

Idén ismét a Fogadalmi templom lesz a háttere a Szegedi Szabadtéri Játékok előadásainak. Az elmúlt két nyáron a Dóm felújítása miatt megfordították a lelátót és a színpadot az egyetemi épületek előtt állították föl. Most, hogy a templom rekonstrukciója lezárult, ismét az eredeti tájolással épült föl a nézőtér és a színpad […]

Idén ismét a Fogadalmi templom lesz a háttere a Szegedi Szabadtéri Játékok előadásainak. Az elmúlt két nyáron a Dóm felújítása miatt megfordították a lelátót és a színpadot az egyetemi épületek előtt állították föl. Most, hogy a templom rekonstrukciója lezárult, ismét az eredeti tájolással épült föl a nézőtér és a színpad.

Az idén 85 éves fesztivál történetében nem volt mindig nyilvánvaló, hogy a Dóm szolgáljon az előadások hátteréül. Kezdetben az volt az elképzelés, hogy a vallásos témájú darabokat a templom előtt, a nem vallásosakat az ellenkező oldalon fogják játszani. Sőt akadt olyan ötlet is, hogy Az ember tragédiájának színeit a téren körben építsék föl, s az előadás alatt a nézőtér forduljon körbe. Ez azonban talán a várható nagy költség vagy technikai nehézségek miatt sajnos nem valósult meg. 1931 és 39 között 7 nyáron át többségében voltak a vallási tárgyú, a népies, vagy történelmi darabok, s a lelátót mindig a Dóm felé építették meg. Igen: minden nyáron újra.

Az 1959-es újrainduláskor viszont fix nézőtér épült, s ekkor föl sem merülhetett a változtatás lehetősége. 1994-től lett a Játékoknak mobil nézőtere. Eredetileg az volt a terv, hogy ezt többféle alakzatban, például arénaszerűen, vagy hatalmas divatbemutatós kifutót imitálva is föl lehet majd építeni, de ez nem valósult meg, csak a hagyományos elrendezés.

Két éve a Dóm, az altemplom és főbejárat előtti lépcsősor fölújítása miatt a régi rendben nem lehetett tovább előadásokat tartani. Ekkor a Játékok megfordult, az ellenkező oldalon építették föl a színpadot. Mivel a régi világítótornyokat se tudták használni, új vastraverzes állványrendszer is készült a színpad fölé. Új forgószínpadot is kapott a fesztivál. Most mindez visszafordult a fogadalmi templom elé. A Szeged-csanádi megyés püspökség úgy terveztette meg a felújítást, hogy a templom előtti lépcsősort ő akarja nyáron is használni, oda a színpadot nem lehet építeni. Régen az öltözők és a művészbüfé a színpad alatt voltak. Most a püspökség ezt a pincét összekötötte az altemplommal, ott kiállítóhelyiségeket akar üzemeltetni, ezért azt a színház nem használhatja.

Ezért kompromisszumos megoldással a színpadot mintegy húsz méterrel előrébb, a Dóm lépcsőinek széléig építették föl. A régi zenekari árok így használhatatlanná vált, azt betemették, a nézőtér is hátrébb került, hátulja csaknem az árkádokig ér. A zenekart a színpad előtt, a díszburkolaton lehet elhelyezni. Ám élhetnek azzal a megoldással is, hogy a hangszeres együttes hátul, egy fedett épületben muzsikál, kivetítőkön át tart kapcsolatot a színpaddal, hangját csak hangszórókon át hallják a nézők. A megoldás előnye, hogy az öltözők és a kiszolgáló helyiségek a színpaddal egy szintben, a rendezői jobb oldalon épültek föl. Ismét lehet öltözőként használni az orvosegyetem Oktatási Épületét. Ehhez annak idején a város ingyen adta a telket, és cserébe azt kérte az akkori SZOTE-tól, hogy az épületet nyáron bocsássa a Játékok rendelkezésére.

A színpad területe nagyobb lett, most 936 négyzetméter, és a jobb oldalon egy hasonló nagyságú oldalszínpad is rendelkezésre áll, ami nagy mértékben megkönnyítheti a gyors átdíszítést. A színpad fölötti és a nézőtér végében álló állványokról 400 reflektorral lehet világítani a produkciókat. Herczeg Tamás igazgató szerint a Játékok technikai fölszereltsége világszínvonalú. Problémát okozhat viszont, hogy a színpad a Dómtól messzire került, a templomot bármiféle díszletbe bekomponálni nehézkes. A színpad hátoldalát jelző fekete paravánok eltakarják a Dóm alsó részét, a reflektorokat tartó vascsövek pedig félbevágják az épületet. Korábban volt néhány előadás, például a kifejezetten egy templom előtti téren játszódó Parasztbecsület vagy a Faust, amikor a szereplők az igazi templomból léptek ki. Most efféle megoldás lehetetlen.

Az idei évad a szokásosnál hosszabb lesz, augusztus 27-ig fog tartani. Először játszanak a téren Wagner-operát, a fesztivál július 1-jén A bolygó hollandival indul. Minden fontosabb műfaj képviselteti magát, lesz operett, musical, táncjáték, zenekari koncert és prózai darab is.

M. T.

Felépült az ország legnagyobb színháza

IMG_0052_2A héten már a Dóm téren próbálják A bolygó hollandi produkciót. A Szegedi Szabadtéri Játékok 2000 nm-es épített fesztiválhelyszíne három hét alatt lett kész.

Szerdától már a csillagfényes Dóm téren próbálja a stáb a Szegedi Szabadtéri nyitóprodukcióját, A bolygó hollandit. Ők vehetik birtokba először az idén megújult, ismét eredeti pozíciójában felállított fesztiválhelyszínt. A 85 éves Szabadtéri két év után újra a fenséges szépségű Fogadalmi Templommal szemben várja nézőit, a változatos produkcióknak újfent a dóm nyújtja az állandó „díszletet”.

Mindösszesen három hét alatt épült fel az ország legnagyobb színháza a semmiből. Ráadásul az eredeti konstrukció évtizedek alatt már kipróbált elhelyezkedésén változtatni is kellett. A kész helyszín azonban minden eddigi megjelenésénél szebb, európai léptékű formában várja a közönséget.

A teljes épített fesztiválhelyszín eddig is elképesztő méretei most még növekedtek. A színpad és a műszaki-művészeti kiszolgáló bázis immár összesen mintegy 2000 négyzetméter. A Dóm térre szállított építési elemek kiterítve Budapesttől Szentendréig érnének, a szerkezetek teljes súlya 140 ezer kilogramm. A 936 négyzetméteres színpadnak közel 1000 tonna súlyt kell elbírnia.

Ezt a már önmagában lenyűgöző „játszóteret” birtokolja tehát péntektől a világhírű énekes, Paul Potts is, aki a Kormányost énekli a Wagner-operában. A helyszínt előtte darabbeli partnerei, László Boldizsár, Rálik Szilvia, Altorjay Tamás, Kálmándy Mihály, Wiedemann Bernadett operaénekesek próbálják ki már szerdától, Szabó Máté rendező irányítása alatt.

 

Fotó: Dusha Béla