Már érik az újszegedi magyar narancs

Hétfőn megkezdte a stáb A tanú próbafolyamatát Budapesten. A már most kitűnő hangulatban dolgozó csapat, élükön Hajdu Steve-vel és Elek Ferenccel augusztus 7-én költözik le Szegedre. A kultuszfilm szállóigékké vált mondataival addig csak egymást szórakoztatják, utána az újszegedi közönség is részesül az élményben.

„Richtig töpörtyűvel álmodtam az éjjel…!” „Hagyjuk a szexualitást a hanyatló nyugat ópiumának!” „Kicsit sárga, kicsit savanyú, de a miénk…!” Ezektől a mondatoktól és kedélyes kacagástól volt hangos hétfő délelőtt a budapesti próbaterem, ahol megkezdték A tanú próbafolyamatát. A színészek nem bírták kitörő nevetés nélkül felolvasni a legendás filmsiker színpadi változatát.

Bacsó Péter mozijából Hamvai Kornél írt hasonlóan elementáris szövegkönyvet, ezt láthatják megelevenedni az Újszegedi Szabadtéri Színpad nézői augusztus 12-én és 13-án. Az olvasópróba kezdetén Bőhm György rendező rövid anekdotázással alapozta meg a hangulatot, majd elmondta: alkotótársaival, Túri Erzsébet díszlettervezővel és Kemenesi  Tünde jelmeztervezővel nem kívánnak aktualizálni, az előadás pontosan akkor és abban a közegben játszódik majd, mint a film sztorija. Hajdu Steve elárulta: szerinte világklasszis az eredeti mozi, számára a top 3-ban van benne az Avatar és a Csillagok háborúja mellett, és akárhányszor adja a tv, képtelen elkapcsolni, végignézi a szatírát.

A várva várt újszegedi produkció főbb szerepeiben neves budapesti és szeretett szegedi művészeket láthat a közönség. Pelikán József gátőrt Elek Ferenc, Virág elvtársat Hajdu Steve, Bástya elvtársat Papp János személyesíti majd meg. Gogolákné szerepével sokak örömére visszatér Szegedre Müller Júlia, akit régen láthatott már a helyi publikum. A jelenlegi szegedi társulatból pedig több szerepet is játszik Sorbán Csaba, Borovics Tamás, Szívós László és Borsos Beáta.