Szeged – 87. Ünnepi könyvhét és 15. Gyermekkönyvnapok

Szeged

87. Ünnepi könyvhét és 15. Gyermekkönyvnapok

a Dugonics téren 2016. június 9 – 13., az intézményekben 2016. június 3 – 14.

Jó könyvet olvasni mindig ünnep”

Spiró György Kossuth-díjas író, irodalomtörténész nyitja meg a 87. Ünnepi könyvhét szegedi rendezvénysorozatát a Dugonics téren, június 9-én, csütörtökön 16.30 órakor. „Jó könyvet olvasni mindig ünnep. Mindegy, mi a műfaja, mindegy, ki a szerzője, ha jó könyv, akkor a normalitást erősíti bennünk” – írja Spiró György a szegedi könyvhét tiszteletére írt köszöntőjében.

Dugonics tér, könyvtár, kávéház

A Dugonics téri színpadon és könyvsátrakon kívül idén is számos helyszínen találkozhatnak az olvasás szerelemesei kedvelt szerzőikkel és a kiadók kínálatával. A könyvtárak, művelődési- és kávéházak, az egyetem és a városháza, a REÖK, Belvárosi mozi és az akadémiai székház mellett, a Tiszatáj folyóirat szerkesztősége is csatlakozott a rendezők sorához.

Spiró, Dragomán, Grendel

Ízelítő a szerzők és műveik kínálatából: Spiró György Válogatott esszék 1979–2016 című könyvéről (Magvető Kiadó) Ilia Mihály irodalomtörténész beszélget a Somogyi-könyvtárban. Dragomán György Oroszlánkórus című könyvét (Magvető) Szilasi László mutatja be, ugyancsak a szerző társaságában, a Dugonics tér színpadán.

A könyvheti vendégek között találjuk még többek között Grendel Lajost, Wlachovszky Károlyt, Szörényi Lászlót is.

Szegedi írók napja, Darvasi, Grecsó

Idén sem marad el a már hagyományos Szegedi írók napja. Vendégek: Horváth Dezső, Simai Mihály, Tandi Lajos és Lázár Bence András, beszélgetőtársuk ebben az évben is Veszelka Attila, író. Simai Mihály új verseskötetét a Somogyi-könyvtárban mutatják be, a költő és Marton Árpád közreműködésével.

Bátyi Zoltán Hálózsák a felhőn című új novelláskötetéről a szerzővel Bene Zoltán beszélget a Dugonics tér színpadán.

A vezető könyvkiadók és Szegedhez kötődő szerzőik új köteteit is megismerheti a közönség. Darvasi László Taligás című regényéről, valamint Grecsó Krisztián Jelmezbál – egy családregény mozaikjai című könyvéről Szilasi László beszélget a szerzőkkel. (Mindkét kötet a Magvető gondozásában jelent meg.)

Ugyancsak a szegedi könyvkiadást képviseli a Lazi Könyviadó könyvheti íróvendégeivel, Benkő Lászlóval és Rozsnyai Jánossal.

Hajnali láz, Szlovákul szeretni

Gárdos Péter filmrendező Hajnali láz című regényét a Libri adta ki. A könyvről Balog József újságíró beszélget a szerzővel. A regény azonos című filmváltozatát szabadtéri vetítésen láthatják a  Dugonics téren a nézők, a Belvárosi mozi jóvoltából.

Ugyancsak a Libri gondozásában látott napvilágot Durica Katarina Szlovákul szeretni című regénye – a szerzőt Balázs Alexandra, a Európa Rádió vezető szerkesztője szólaltatja meg.

Zrínyi Kiadó, Farkas Bertalan

A Zrínyi Kiadó újdonságai közül Isaszegi János, a kiadó vezetője válogat: A Magyar Honvédség negyedszázada – A rendszerváltástól napjainkig című kötetet, a kiadó első és második világháborús könyveit, valamint – szerzőként – A 21. század élettérháborúi… című kötetet mutatja be.

Itt lesz Farkas Bertalan űrhajós is, aki ugyancsak a Zrínyi Kiadó újdonságait ajánlja az olvasók figyelmébe.

Utcára vitt tudomány

Az SZTE utcára viszi a tudományt sorozatban, Történészek a levéltárban – Hogyan készül a szegedi egyetem történetét feldolgozó könyv? címmel Marjanucz Lászlóval, Antal Tamással és Vajda Tamással, az egyetemtörténeti kötet főszerkesztőjével és két szerkesztőjével (Szegedi Egyetemi Kiadó), valamint a 100 kémiai mítosz – az Amerikában „Kiemelkedő Akadémiai Mű” minősítést nyert könyv (Akadémiai Kiadó, Springer Kiadó) szegedi szerzőivel, Csupor Dezsővel és Kovács Lajossal Újszászi Ilona beszélget.

Térzene, dixie, néptánc

A kísérőprogramok idén is zenével, tánccal teszik még hangulatosabbá a könyvheti kavalkádot. Föllép többek között a Rutkai Bori Banda (mesekoncert gyerekeknek sok játékkal, bábokkal), térzenét ad a Fricsay Ferenc Városi Fúvószenekar, játszik a Molnár Dixie, a Deák Big Band. A népzenét kedvelőknek táncházat rendez a Korinda, föllép a deszki Bánát és a békéscsabai Balkán Táncegyüttes, az algyői citerazenekar és néptánccsoport, szatmári, kalotaszegi és cigány táncokkal, dalokkal lép a közönség elé Jankov Gyöngyvér és a Suhancok táncegyüttes.

 

Könyvkirály és Add a hangod!

Az új Könyvkirályt a hagyományok szerint, idén is a városháza dísztermében koronázzák meg, s kihirdetik a Legkirályibb Olvasó Család játék eredményét is.

Add a hangod! Legyél te is önkéntes! címmel a Somogyi-könyvtár Hangoskönyvtára felolvasónapot szervez a Vakok és Gyengénlátók Csongrád Megyei Egyesületének tagjai részére.

Országos programok: www.unnepikonyvhet.hu

Szegedi programok: konyvhetszeged.sk-szeged.hu/2016/05/23/a-87-unnepi-konyvhet-es-15-gyermekkonyvnapok-megnyitoja/