02.05.
| Kilencedszer érkezik a Finn Filmnapok >>>
02.11.
| Jazz Kocsma – Simon Bettina Strand című kötetének bemutatója >>>
02.08.
| A vád tanúja című produkciót mutatja be a Játékszín >>>
01.31.
| Müpa – Négy az egyben >>>
01.30.
| Asztali beszélgetések… – Mesék a csodakertről – Az egyetlen Földért >>>
01.22.
| Homo Ludens Project: Humánia >>>
01.20.
| Átírt városok – Kettős könyvbemutató az E-MIL szervezésében >>>
01.18.
| Szabadon szárnyaló karmester, óramű pontos alkotó >>>
01.16.
| Bereményi Géza mesél az első Cseh Tamás-lemezről >>>
01.13
| Beethovent ünnepli a világ >>>
01.11.
| Januárban folytatódik a Szent Efrém Férfikar Orientale lumen sorozata >>>
01.24.
| Búcsú Tandori Ágnestől >>>
01.18.
| Különleges Kakaókoncerttel készült a Miskolci Nemzeti Színház >>>
01.17.
| Világsztár érkezik Budapestre! – Az Animus elhozza olvasóinak Jo Nesbøt >>>
01.17.
| Megalakult a Magyar Dokumentumfilmesek Egyesülete >>>
01.16.
| JCDecaux – Jöjjön velünk egy kortárs művészeti utazásra! >>>
01.14.
| Öt hiányszakma képzését támogatja a Nemzeti Filmintézet >>>
01.14.
| Plusz előadást hirdet a Szabadtéri az Apáca show-ból >>>
01.14.
| A Fiatal Írók Szövetségét Antal Nikolett és Pataki Viktor vezetik tovább társelnöki rendszerben >>>
01.13.
| Az Élősködők hat kategóriában Oscar-jelölt! >>>
01.04.
| Tandori Ágnes emlékére >>>
12.28.
| Lukács Sándor kapta idén a Ruttkai Éva-emlékgyűrűt >>>

Fenyvesi Orsolya, Mezei Gábor, Nagy Lea, Payer Imre, Sokacz Anita versei

Balogh Gyula, Bogdán László prózája

Tanulmányok Juhász Ferencről (Borsik Miklós, Csehy Zoltán, Kabdebó Lóránt, Kerber Balázs, Nemes Z. Márió, Németh Zoltán, Pomogáts Béla, Varga Emőke)

Kőszegfalvi Ferenc Tornyai János humoráról

>>>

éjszaka van – negyven
kihűlt vagonnal és három fűtöttel
száguld a vonat

bár az én fülkém hideg
jobbat kívánnom
nem visz rá a lélek
mert száguldva szépek
az elszáradt tájak
s az elnagyolt árnyak
olyanok mint valami
földöntúli szabályosság síkidomai
[…]

>>>

Hullámzó kedélyek
2016.05.29 - tiszatáj

A BIGGER SPLASH (2015)

Luca Guadagnino, a 2009-es Szerelmes lettem rendezője tavaly a Jacques Deray által jegyzett melodráma, az 1969-es A medence remake-jébe fogott. Ilyenkor örökké felmerül a kérdés, mi újjal tudja kiegészíteni saját ambiciózus újráját egy következő rendező. Csakúgy, mint az artisztikus produktumok zömében, a vállalás félsiker vagy még annyi sem. Nagy szerencsénkre az olasz direktor tovább jutott a szolgai leckefelmondásnál – a brit David Hockney 1967-es pop art festménye után elnevezett újradarab pimasz, váratlan pillanatokban és rendkívül szubtilisen fricskázó erotikus dráma, amely csak látszólag imitálja az eredeti francia mű (helyesebben az Alain Page-regényből sarjadt feldolgozás) fő cselekményfordulatait.

Igaz, 2003-ban Francois Ozon már kísérletet tett A medence újragondolására, és a Swimming Pool-ban valóság-fikció ellentétbe ágyazta perverz szeretem-gyűlölöm viszonyait, de még ő sem jutott olyan messzire, mint olasz auteur-kollégája. Guadagnino nagyobb csobbanása ugyanis kettős kötéssel működik, szálazása pedig még figyelemreméltóbb. Egyfelől nem több egy az eredetit hűen mímelő prototipikus remake-nél, egy szinten tartó, ha tetszik, stagnáló műnél – amennyiben a figurák négyszög-relációját, a csodálatos színészi alakításokat várjuk, netán a krimivel parolázó tűzforró melodrámát óhajtjuk, nem távozunk üres kézzel. Másfelől a Bigger Splash a kis különbségek mozija, nyomatékosan apróságok lökik előre, és az összkép rögtön valami mássá áll össze, ha icipici furmányosságok árnyalják a nagy mediterrán vidék ösztönlényeiről szóló festményt. Így a 2015-ös olasz-francia átirat szerzői remake: Guadagnino, mint rendező legalább akkora intrikus, mint Paul, Marianne, Harry és Penelope, a film centrális karakterei.

Távolról sem olyan leleményekben merül ki a mű zsenialitása, mint a baráti vacsorát rövid időre szétverő hüllő árnyékának követése, majd arcunkba csapása (utalva a lassan, de biztosan szétszakadó burzsujközösségre) vagy az egyik szereplő napszemüvegének szemszögéből vett találkozás. Sőt, nem is olyan hatás- és motívumfokozó vignettákban, mint az eredeti Romy Schneider-alabástrom Marianne David Bowie-szerű, androgün rocksztár-nagysággá duzzasztása. Guadagnino például a rá vonatkozó koncert-epizódokat sem önmagukért való látványelemekként veti be, hanem a négy főalak egymáshoz való relációját fejti ki, hovatovább, bonyolítja – Paul, Harry és Marianne „kölcsönszerelméről”, szeretőváltásáról 1969-ben pusztán elejtett megjegyzések, párbeszéd-fragmentumok árulkodtak, immár interjúval, zenestúdióval, fellépéssel spékelt csiki-csuki zajlik.

 

cdn.indiewire.psdops.com4

 

Újfent világos, a direktor a moziban központi szerepet játszó átverések, hazugságok, ármányok sűrű hálózatának érzékeltetéséért nyúl a hatásfokozáshoz. Negyedik figuraként ráadásul Penelope, a lányka alakján is óriásit csavar: míg a francia drámában a fiatal Jane Birkin a barátai és édesapja fájdalmas sorsán át vedlett reflektálatlan, fátyolos szemű naivából lassanként felnőtté cseperedő nővé, addig 2015-ben A szürke ötven árnyalata Anastasiájaként befutott Dakota Johnson egyszerre lekezelő-lézengő, forrónadrágban és melltartóban grasszáló 22 éves elkényeztetett lányka, aztán környezetét egy szempillantás alatt megtévesztő femme fatale, majd zokogó, sérülékeny ifjú nő. Lehengerlő húzás, hogy Guadagnino ráadásul egy ponton őt nevezi meg katalizátorként, szemben a Birkin-Penelope passzív karakterével, így az amerikai alakmás kiszámíthatatlan jelleme, kétértelmű viselkedése, ingázása a törékenység és a pókasszony-lét között újabb színekkel gazdagítja a filmet. Dőreség volna itt megállni: ugyancsak motívumfokozás, pontosabban A medence egyik hangsúlyos ellipszisét befedő jelenet Paul és Penelope közös légyottja – ami 1969-ben kihagyáson alapult, az a Bigger Splash-ben ábrázolt, nyílt, húsbavágó. Példaként állhat a többi szereplő is. Ralph Fiennes extrovertált, teátrális, de cserébe igen szórakoztató és egy percig sem irritáló életművészt formál a Maurice Ronet-féle, sportkocsi gázpedáljára taposó Harry-ből, aki utolsó pillanataiban levetkőzi az összes ripacskodó manírját, hogy meztelen, bánatos átlagemberként süllyedjen el a medence mélyén, Tilda Swinton pedig Marianne-ként egyszerre örvend a pantelleriai lakosok rajongásának és válik ugyancsak sebezhető, rekedt orgánumú, majd többször ilyen hangon, sokkolóan visító hústestté. Mellettük a Bikanyak sztárjaként arató Matthias Schoenaerts csupán asszisztál: noha ő is kiváló, Fiennes magánszámai, Johnson ambiguitása és Swinton viharvertsége mellett csak nyomokban képes felszínre hozni az Alain Delon-macsóimázst, és a ’69-es férfialak csúf játszmáit sem irányítja olyan biztos kézzel.

 

cdn.indiewire.psdops.com

 

Deray nagypolgárság-kritikája finomhangolt, sejtetéseken nyugvó, a Riviérára pozícionált rege birtoklásvágyról, irigységről, párkapcsolatok szakítószilárdságáról, illetve perzselő Kés a vízben-lenyomat. Guadagnino burzsujokat pellengérre állító erotikus drámája ugyancsak atmoszférikus mű, ám hangsúlyosabban, erőteljesebben szónokol egymás meg nem értéséről, társunk átveréséről, a már szóba hozott irigységről, birtoklásvágyról, ráadásul mindezt az idegen nyelvek (olasz, angol) bábeli nem értésével, a nagybetűs Kommunikációképtelenséggel bővítve. A remake káosza egyáltalán nemcsak nyelvi zűrzavar, hanem belső kötélhúzások jelölője, a bizalom elvesztésének kiváló metaforája, a „barátság mindenek felett” ideológia törekké zúzója. Ahogy Harry átadja Marianne-t, a fétisasszonyt Paulnak, majd az előbbi egy szexbe torkolló vidékszemle során vadállati ösztönökkel ront rá egykori, és most halk visítás-orgazmust hallató babájára, majd ahogy a szomorú, korántsem bohóckodó Harry bocsátkozik utolsó medencés kézi és hatalmi tusába Paullal, úgy Paul és Marianne lesznek a tettük súlya alatt összeroppanó, majd rövid időre újjászülető társak. A képbe pedig belép Penelope, akinek nemcsak a szeretőket, de a hatóságokat is sikerül lóvá tennie. Guadagninót egyszer sem hagyja cserben az érzelmi viharokat illusztráló vizuális érzéke. Rock’n’roll-kollázst tár elénk remek zenékkel, obszcenitással, fejbekólintó váratlanságokkal, dinamizmussal. Helyszínrajz, karakterfestészet tekintetében sem vall kudarcot. A medence Érosz és Thanatosz vízbirodalma, a szenvedély otthona, valamint holttesteket befogadó hely, bűnöket lemosó zuhatag, Paul és Marianne gyengéd lepedőakrobatikáját ugyanúgy kíséri az aguirre-i Nagyságillúziót aládúcoló Popol Vuh-főtéma, mint a dolgok végét szimbolizáló eső Kegyetlen Valóságát. Látszódjon bár valaki egy pillanatban tetterősnek, keménynek, idővel hamvába hull, Pantelleria tűző napján ég szénné. Péniszt méregetni, férfias nővé változni csak ideig-óráig tanácsos.

Vagy mégsem? A Bigger Splash utolsó, aprócska fordulata hab a tortán: Deray szimpla columbói nyomozója az itteni pimaszság jegyében kap fricskát, éppen akkor, amikor erre már egyáltalán nem számítunk. Legutóbb talán a Werner Herzog-féle Mocskos zsaru zárlata röhögött így a szemlélő képébe. Guadagnino bizonyítja, sosem fogy ki a trükkökből, a bizalomvesztés, a kommunikációképtelenség, a néző szándékos tőrbe csalása egy egész filmet befejező képen alakulnak domináns témákká. Minden adandó alkalommal felkavarják a vizet: a rendező jövőre jelentkezik a Sóhajok újragondolásával. Kurrens piszkálódásai után kár volna legyinteni arra a remake-re, illetőleg Dakota Johnson és Tilda Swinton következő találkájára.

Szabó Ádám

 

 

 

MV5BMTkxNzk3NzMwN15BMl5BanBnXkFtZTgwODc3ODQ4NzE@._V1_UY1200_CR95,0,630,1200_AL_A Bigger Splash (2015)

Rendező: Luca Guadagnino

Szereplők: Tilda Swinton, Dakota Johnson, Ralph Fiennes, Matthias Schoenaerts, Corrado Guzzanti

 

 

 

 

 

 

 


Címke: , , , ,
2020.01.27 - tiszatáj

KORTÁRS KÖLTÉSZET – KORTÁRS GRAFIKA KIÁLLÍTÁS KECSKEMÉTEN
– Mindig is utáltam a kiállításmegnyitókat! – súgta a fülébe a Herceg a kecskeméti Kápolna Galériában, a Kortárs költészet – kortárs grafika című kiállításmegnyitója előtt. – Megnyitom így, megnyitom úgy, folyton csak ezzel jönnek, mintha egy vízcsapról lenne szó! – NESZLÁR SÁNDOR MEGNYITÓJA

>>>
2020.01.26 - tiszatáj

AJÁNLÓ A PLATON KARATAEV ZENÉIHEZ
Amit a Platon Karataev csinál a zenével, olyan ősi rituálékhoz hasonlít, melyek a révület és az elrugaszkodottság eszközeivel szólalnak meg. Csakhogy ez a révület sokkal inkább visszavágyódás a normálishoz, a hétköznapihoz, ami a folytonos kommunikáció mentén szerveződik. Ez a kommunikáció hozzáférhetővé teszi a bensőségesnek azt az egyszerűségét, miszerint az ember csak társas közegben képes létezni… – KERTAI CSENGER AJÁNLÓJA

>>>
2020.01.25 - tiszatáj

INTERJÚ SZABÓ RÉKÁVAL A TÜNETEGYÜTTES – REALITY A PINCÉBEN C. ELŐADÁS KAPCSÁN
A független előadó-művészek története a rendszerváltástól kezdve, kusza mindennapjainkig – benne a Tünet Együttes őszinte és személyes szilánkjaival. Gyárlátogatás a kulisszák mögé. A független alkotók története mindenkié, aki mára elvesztette viszonyítási pontjait. Fent még dübörög a nagyszínpad, mintha minden rendben lenne; mi meg lent a pincében. Egy ország tünetegyüttese… – SIRBIK ATTILA INTERJÚJA

>>>
2020.01.25 - tiszatáj

INTERJÚ SÓS ÁGNESSEL, A BIDF FESZTIVÁLIGAZGATÓJÁVAL
A Siker is történet jelmondatával a BIDF 2020-ban hatodik alkalommal rendezi meg budapesti programsorozatát. A Cinema City Aréna öt mozitermét január 27. és február 02. között megtöltő vetítések, előadások és közönségtalálkozók egyedi élményben részesítik a mozinézőket és azokat akik a filmek utáni beszélgetésekre kíváncsiak. Sós Ágnessel emberi történetekről, a főhős-vezérelt kreatív dokumentumfilmről, a hazai gyártási viszonyokról, a BIDF jövőjéről és a filmfinanszírozás buktatóiról beszélgettünk… – SZÁSZ CSONGOR INTERJÚJA

>>>
2020.01.24 - tiszatáj

WALTHER VON DER VOGELWEIDE ÖSSZES VERSEI 
Közel négyszáz oldalon keresztül szól hozzánk Walther von der Vogelweide, a német Minnesang egyik legfontosabb, sokak szerint már saját korában legtöbbet idézett, később másolt dalköltője, dalnoka: magyarul. Ez a könyvmegjelenés költészettörténeti szenzáció, ezért nem kis szorongást okozó felelősség hozzászólni az új Walther-kötethez… – ZSELLÉR ANNA KRITIKÁJA

>>>
2020.01.24 - tiszatáj

ÓRIÁSI SIKER CECILIA BARTOLI ÚJ ALBUMA, A FARINELLI
A világ egyik legnépszerűbb klasszikus zenei előadója, Cecilia Bartoli, aki már 12 millió eladott lemezzel büszkélkedhet, múlt év végén megint különleges CD-vel jelentkezett. Farinelli című albumán – melynek borítójára meglepetésre egy szakállas fotója került – a zenetörténet leghíresebb kasztrált énekes sztárjának bravúráriáit szólaltatja meg az Il Giardino Armonico közreműködésével… – HOLLÓSI ZSOLT KRITIKÁJA

>>>
2020.01.23 - tiszatáj

BAD BOYS – MINDÖRÖKKÉ ROSSZFIÚK
Ki hitte volna, hogy a Michael Bay által indított, politikailag inkorrekt humorban és hatalmas detonációkban utazó buddy cop movie-széria egyszer karaktercentrikus tónust ölt? Valószínűleg még kevesebben gondoltak erre napjaink termék-mániás, látványorientált, nosztalgiát erőltető hollywoodi szériagyártásában – a Fekete című belga Rómeó és Júlia-gettóátiratot jegyző Adil El Arbi és Bilall Fallah márpedig képesek voltak e manőverre… – SZABÓ G. ÁDÁM KRITIKÁJA

>>>
2020.01.23 - tiszatáj

BESZÉLGETÉS MEZEI KINGÁVAL
Pilinszky János költészetén keresztül a látvány kerül a középpontba a Mezei Kinga által rendezett Éjidő című előadásban. A hatszereplős produkciónak történeti fonala nincs, a rendező Pilinszky versein keresztül mutatja be azt a világot, amelyben élünk… – SIRBIK ATTILA INTERJÚJA

>>>
 
 
 
 
 
 
 
 
Könyvajánló
Janáky Marianna: Paplan alattHódosy Annamária: Biomozi (Ökokritika és populáris film)Mennyek a szederbokorban (A kortárs szlovén irodalom antológiája)Könyvhét - Géczi János: Sziget, este hét és hét tíz között (versciklus, 2015–2017)Könyvhét - Kálnay Adél: Tündérhajszál (Foglalkozz velem!)Könyvhét - Jenei Gyula: Mindig más (az emlékezet versei)Könyvhét - Hogyan legyél mesterlövész? (A kortárs szerb irodalom antológiája)Lanczkor Gábor: Tájsebzett SzínházFried István: Túl jól fest holtan (A soknevű [madár]felügyelő Nat Roid-regényeket ír)Észlelési gyakorlatok (Kortárs horvát költészet és rövidpróza)Seregi Tamás: Művészet és esztétikaTandori Dezső: A szomszéd banánhalZalán Tibor: Revizorr (Gogol-mentőöv a barbár reneszánsz idején)Demény Péter: Portrévázlatok  a magyar irodalombólSzlováknak lenni csodás…kabai lóránt: semmi színPetőcz András: A megvénhedt IstenTandori Dezső: Szellem és félálomTandori Dezső: A Rossz Reménység FokaJász Attila: Fürdőkádból a tengerBíró-Balogh Tamás: TollvonásokBaka István: Műfordítások III.Csiki László: A kaptárOlasz Sándor: Magány és társaság közöttSághy Miklós: A fény retorikájaPéter László: Olvassuk Juhász Gyulát!Fried István: Magyar irodalom(történet)Tandori Dezső: Csodakedd, rémszerdaSándor Iván–Féner Tamás: Hamlet visszanézSzepesi Attila: IstenporKálnay Adél: Hamvadó idő