Gyereknap, Drogcsapda, statisztaválogatás a REÖK-ben

Sűrű hétvégére készül a palota. A Drakula utolsó tánca című Szabadtéri-előadáshoz kapcsolódnak idén a gyereknapi programok, majd az utolsó Városszél-előadást láthatják a nézők vasárnap. Szombaton az Ének az esőben produkcióba keresnek statisztákat a produkció alkotói.  

Május utolsó vasárnapján, 29-én is várja a látogatókat a Reök-palota, méghozzá különleges gyereknapi rendezvénnyel. Ha külsőleg nem is változik tetőtől-talpig Drakula kastélyává, gyereknapi programjában mégis a legendás vámpírgróf szellemét idézi meg jövő hét végén, 10 órától délután 4i-g a palota.

A leghíresebb vérszívó alakja ihlette a Szegedi Szabadtéri idei második bemutatóját, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes erdélyi népzenére írt, meseszerű táncelőadását. A REÖK ebből az alkalomból a Drakula-tematikára fűzte fel gyereknapi programját, ami arra is alkalmat teremt, hogy minél több gyermek ismerkedjen meg Erdély és a néptánc világával.

Ehhez a legfőbb segítséget a Szeged Táncegyüttes nyújtja, 12 órától bemutatóval, majd tánctanítással ismertetik meg minden érdeklődővel a néptánc csínját-bínját. A népviseletet fel is próbálhatják a gyerekek, sőt hogy hogyan állnak rajtuk a gyönyörű ruhák, azt fényképen is megörökíthetik.

A bevállalósabbak az alagsori kincsvadászaton is megmérettethetik magukat, mintha csak a gróf kastélypincéjébe merészkednének le, bátorságukért pedig jutalmat nyerhetnek. A vámpír-mánia a további programokon is jelen lesz: témába vágó motívumok készülnek majd az origamis asztalnál, Mihály Orsolya arcfestésénél. Játékosan megjelenik a véres legenda a Coffeeshop kínálatában is, és vámpíros rajzfilmet nézhetnek a kicsik az ideiglenes vetítőteremben.

Csak ezen a napon 20 százalék kedvezménnyel vásárolhatják meg belépőiket az érdeklődők a Szabadtéri július 8-án és 9-én színre kerülő előadását, a Keresztes Ildikó és Novák Péter szereplésével színre kerülő Drakula utolsó táncát.

A gyereknapi program után a felnőttek figyelmére számít a palota. Megrázó történettel zárul a népszerű Városszél sorozat vasárnap. Réczei Tamás rendezésében Poroszlay Kristóf színművész egy drogfüggő fiú kálváriáját tolmácsolja, akit Romániában végül rabszolgaságba taszítanak, és az Interpol is nyomoz utána.

Az igaz történet főszereplője a drogfüggő Tamás, aki már gyerekkorában megtapasztalta a poklot. Osztályfőnöki és igazgatói megrovásai miatt anyja két hétre a WC-be zárta, és csak az iskolába engedte onnan. Fiatal felnőttként elindult a lejtőn, az út pedig egészen a drogfüggőségig vezetett, majd modernkori rabszolgává tették Romániában.

Fogságából csak a szüleinek küldött e-mail üzenetein keresztül tudott jelt adni magáról. Hogy az Interpolnak hogy sikerült a nyomára bukkannia, a fiú elbeszéléséből bontakozik ki, melyet most a nagyközönség is meghallgathat a Városszél előadásán. Az eset hiteles feldolgozásához az Anthropolis Egyesület szakértői, Mihalkó Viktória és Nagy Balázs voltak a rendező, Réczei Tamás segítségére.

Az előadásra szóló belépő 600 Ft, SZTE hallgatóknak és Délmagyarország előfizetőknek a jegy árából 10% kedvezményt biztosít a palota. A Városszél felolvasószínházi sorozat a Délmagyarország együttműködésével és az NKA támogatásával jött létre.

Az Ének az esőben statisztáit keresik szombaton

20 és 50 év közötti férfiakat és nőket keresnek a szuperprodukció alkotói május 28-án, szombaton 10 órától a REÖK-ben. Ének- vagy tánctudás nem szükséges, de a bátrabb jelentkezők akár egy-egy mondatos megszólalási lehetőséget is kaphatnak az előadásban. Nem mellesleg olyan sztárokkal léphetnek egy színpadra, mint Gálvölgyi János, Szulák Andrea, Szinetár Dóra, Kerényi Miklós Máté vagy Gömöri András Máté.