Tiszatájonline | 2016. május 24.

Nabokov lepkehálójában

A TISZATÁJ LAPSZÁM-BEMUTATÓ BESZÉLGETÉSE
Különleges helyszínen, a szegedi füvészkert hatalmas fái körülölelte kis tisztáson került sor a Tiszatáj folyóirat legújabb számának bemutatójára. A bemutató beszélgetés apropóját a májusi Tiszatájban megjelent Nabokov lepkehálójában című blokk szolgáltatta. Az M. Nagy Miklós és Turi Márton vendégszerkesztésében létrejött összeállításban olyan szövegek szerepelnek, melyek az író életművének kevésbé olvasott oldalaira, a kritikai megközelítés által kevésbé frekventált regisztereire irányulnak […]

A TISZATÁJ LAPSZÁM-BEMUTATÓ BESZÉLGETÉSE A SZEGEDI FÜVÉSZKERTBEN

Különleges helyszínen, a szegedi füvészkert hatalmas fái körülölelte kis tisztáson került sor a Tiszatáj folyóirat legújabb számának bemutatójára. A bemutató beszélgetés apropóját a májusi Tiszatájban megjelent Nabokov lepkehálójában című blokk szolgáltatta. Az M. Nagy Miklós és Turi Márton vendégszerkesztésében létrejött összeállításban olyan szövegek szerepelnek, melyek az immár Magyarországon is egyre ismertebb és népszerűbb orosz-amerikai író (aki több, kortárs írók véleményét fürkésző kutatás eredménye szerint a XX. század egyik legfontosabb szerzője és legalább egy művével minden idők egyik legjobb regényének írója) életművének kevésbé olvasott oldalaira, a kritikai megközelítés által kevésbé frekventált regisztereire irányulnak. Olvashatunk itt szemelvényeket Nabokov fiatalkori esszéiből, interjút a híresen vitriolos kedélyű szerzővel, a (magán)élet bonyolult választásait boncolgató monográfia-részletet, magyar kutatók és Nabokov-olvasók tollából származó útmutatásokat a legendásan szövevényes Nabokov-univerzumhoz és még az Európa Kiadó „Nabokov és én” című novellapályázatán helyezést elért munkák is helyet kaptak a folyóirat lapjain.

DSC_0037

A Szegedi Füvészkert igazgatójának, Németh Anikónak köszöntő szavai után Mikola Gyöngyi irodalomtörténész, kritikus, Nabokov-kutató, az esemény moderátora üdvözölte vendégeit, beszélgetőtársait: Turi Márton irodalomkritikust, a blokk egyik szerkesztőjét és Ilosvay György biológust. A beszélgetés Nabokov élet- és pályaképének rövid bemutatása után az általa megalkotott irodalmi világ(ok) és az író által élethossziglan folytatott természeti megfigyelés és természetleírás elméleti és gyakorlati aspektusainak egymásra vetítésével, egymás melletti értelmezésével foglalkozott. A beszélgetés kalandos, de korántsem csapongó futamaiban egyszerre és egyforma hangsúllyal kerültek szóba olyan, a Nabokov-életműhöz köthető, azt magyarázó jelenségek, mint a többszöri emigráció eseménye; mimézisnek és mimikrinek az irodalmi és lepidopterológiai (lepkékkel foglalkozó tudomány) Nabokov-kutatásban oly fontos terminusai; az önéletrajzi próza (Szólj, emlékezet!) útmutatásai; az egy személyiségben szimbiotikusan megférő természettudományos és művészi érdeklődés történeti példái; valamint a migránslepkék elterjedésének és vándorlásának törvényszerűségei.

DSC_0070

A beszélgetés után örökbefogadási aktusra került sor: a Tiszatáj folyóirat szerkesztőségének jelen lévő tagjai a Füvészkert egyik legidősebb tiszafája mellett helyezték el az örökbefogadás tényét megjelölő és mostantól hirdető táblát.

Az esemény lezárásaként a beszélgetés résztvevői és a hallgatóság együtt tekintette meg a Füvészkertben május 1-én megnyílt lepkeházat, ahol szakértő szavak kíséretében, egyúttal a korábbi beszélgetés mondataitól is inspirálva – ezúttal lepkeháló nélkül – kerülhettek közeli kapcsolatba a Nabokov által oly sokat emlegetett faj néhány gyönyörű egyedével.

2016. május 19. – SZTE Füvészkert

Tóth Ákos

DSC_0003 DSC_0012 DSC_0017 DSC_0020 DSC_0024 DSC_0030 DSC_0032 DSC_0037 DSC_0043 DSC_0046 DSC_0052 DSC_0056 DSC_0057 DSC_0061 DSC_0062 DSC_0070 DSC_0077 DSC_0080 DSC_0084 DSC_0087 DSC_0095 DSC_0098 DSC_0102 DSC_0113