Tiszatájonline | 2015. november 18.

Rajongója vagyok A Napsugár fiúknak

BESZÉLGETÉS
SZIRTES TAMÁSSAL
Az amerikai kabaré hőskorába repít vissza A Napsugár fiúk, amelynek november 18-án lesz a bemutatója. A Neil Simon által megírt, Szirtes Tamás rendezte keserédes komédia – melynek főszereplői Gálvölgyi János és Benedek Miklós – a Játékszínben látható. Fontos darab a rendező pályafutásában, többször színpadra vitte már […]

BESZÉLGETÉS
SZIRTES TAMÁSSAL

Az amerikai kabaré hőskorába repít vissza A Napsugár fiúk, amelynek november 18-án lesz a bemutatója. A Neil Simon által megírt, Szirtes Tamás rendezte keserédes komédia – melynek főszereplői Gálvölgyi János és Benedek Miklós – a Játékszínben látható. Fontos darab a rendező pályafutásában, többször színpadra vitte már. 

Nemrég nyilatkozta azt egy interjúban, hogy passzív repertoárba került a darab a Madách Színházban, ahol három éve volt a bemutatója. Mit is jelent ez pontosan, és hogyan került a Játékszínbe az előadás?

– A Madách Színház egy nagyon nagy nézőterű színház, közel 800 fős, hatalmas színpaddal. A darabot 2012 decemberében mutattuk be, nagyon intim, finom történet. Elég nagy, több mint 20 darabból áll a repertoárunk, így nem tudott elégszer színre kerülni, így a Madáchban lévő életszakasza ezzel véget ért, bár nem jó szívvel vettem le Neil Simon komédiáját. Nagyon jó érzés, hogy felhívtak a Játékszínből, hogy szívesen látnák a darabot, ezzel új lehetősége nyílt A Napsugár fiúknak.

A darabban a két visszavonuló színész több év után találkozik és dolgozik újra. A felújító próbán mondja azt egy apró, de lényeges változtatás után Gálvölgyi János, hogy felfrissítettem az előadást…. Önnél is volt ilyen koncepció?

– Sok dolgom van még ezzel a darabbal, amelynek nagy rajongója vagyok. Ez egy olyan előadás, amellyel a rendező évekig foglalkozik.

Végigkísérte a pályáját a darab…

– 1974-ben mutattuk be először Feleki Kamill és Balázs Samu főszereplésével, egy fantasztikus előadás volt. Én akkor kezdtem a pályámat, a legelején rendeztem ezt a darabot. Nagyon örülök annak, hogy bemutathattuk annak idején a Madáchban, most pedig itt, a Játékszínben látható.

Miért rajong a darabért? Mi az oka annak, hogy újra és újra előkerül a fejében?

– Ez egy keserédes történet sírós-nevetős helyzetekkel. Egyszerre fájdalmas és mély történet a leépülésről, az elmúlásról, de ugyanakkor ott van benne a komédia, a kabaré. Tele van szép és fájdalmas témákkal, a végére mégis jól kinevetjük magunkat.

– Egyre kevésbé érdekes a nézők számára az öregedés, ez elmúlás, az idős emberek öröme és bánata, mint téma. Ritka, amikor idős karaktereket kell megformálni, ráadásul nagyon ritka, amikor jutalomjátékról van szó. Gálvölgyi János és Benedek Miklós már a Madách Színházban is együtt játszották, nagy sikerrel.

A szegedi bemutató után áprilistól a fővárosi közönség is láthatja A nyomorultakat egy egészen más térben, a Madách Színházban. Sok dolga van a darabbal?

– Ugyanezt az utat megtettük tavaly a Mamma Miával is, amelynek szintén Szegeden volt az eredeti bemutatója. Egy aréna nagyságú és hangulatú tér után bekerül a darab a színház épületébe. A rendezés külsőségeinek szinte minden elemét át kellett szabni, másképpen működik a tér, más a jelenetek dinamikája, másképpen érvényesül a koreográfia. Egy egészen már előadás lesz a Madáchban, ahol több hetes próba vár ránk a bemutató előtt.

Mit jelent önnek Szeged, a szabadtéri játékok, amely mondjuk ki, elveszi a nyarának a legjavát.

– Nagyon szeretem a várost, szívesen feláldozom a nyaramat, amíg ott rendezem.

Olyankor már-már szegediként él?

– Ezt azért nem mondanám, de szeretem a szállodáit, az éttermeit, az utcáit, az uszodáját.

 

A_Napsugar_Fiuk_plakatAz amerikai kabaré hőskorában játszódó történetben két visszavonult színészt, a Napsugár fiúkat váratlanul egy nagy tévécsatorna kéri fel szereplésre, a visszatérés lehetőségével. Az egyikük menne, a másik nem… Tizenegy éve nem találkoztak…Olyan kiváló párosok után, mint Feleki Kamill és Balázs Samu vagy Haumann Péter és Garas Dezső, A Napsugár fiúk újra színpadra lépnek Gálvölgyi János és Benedek Miklós alakításában.Eredeti bemutató: 2012. december 8., Madách Színház

Tóth András Tozzi