Tiszatájonline | 2015. november 19.

El kell mesélni az igazságot

INTERJÚ MÉSZÁROS MÁRTÁVAL
84 éves, 40 éve forgat filmeket. Az idén 80 éves Törőcsik Marival dolgozott együtt, kimondottan ő ráírták Mária szerepét. Az Aurora Borealis – Északi fény a 26. alkotása. Ismét tabukat döntöget. Budapesten is dolgoztak néhány napot. A szünetben kérdeztem Mészáros Márta forgatókönyvíró-rendezőt […]

INTERJÚ MÉSZÁROS MÁRTÁVAL

84 éves, 40 éve forgat filmeket. Az idén 80 éves Törőcsik Marival dolgozott együtt, kimondottan őrá írták Mária szerepét. Az Aurora Borealis – Északi fény a 26. alkotása. Ismét tabukat döntöget. Budapesten is dolgoztak néhány napot. A szünetben kérdeztem Mészáros Márta forgatókönyvíró-rendezőt.

Sokat várt a filmre?

– Négy évet. Nem lehetett pontosan tudni, hogy mikor kapunk támogatást a Filmalaptól. A producer, Major István és a társproducer Gül Togay nagyon bízott benne, én már majdnem lemondtam róla. Szóba került, hogy lengyel-osztrák koprodukcióban valósul meg, de végül a Filmteam gyártásában készülhet el.

Aurora Borealis. Csodálatos cím, még csodálatosabb maga a fényjelenség. Miért ezt a címet választotta?

– Különleges, titokzatos, megfejthetetlen az északi fény, amely Norvégiában és Oroszországban, Murmanszkban is látható. Amikor megtudja az egyik főszereplő, hogy az apja orosz származású, elutazik megkeresni a sírját, és amikor megtalálja a temetőben, megjelenik ez a különleges északi fény, az Aurora Borealis.

 

Az Északi Fény története két idősíkon fut. A jelenben a Bécsben élő Olga (Tóth Ildikó) idős anyja, Mária (Törőcsik Mari) kómába esik. Eközben Olga egy mélyen elhallgatott titokra bukkan, amelynek gyökerei az 1950-es évekbe nyúlnak vissza. Olga szövevényes nyomozásba kezd, elindul egy úton, amelynek a végén ő maga áll, egy olyan ember, akit korábban nem ismert.A film szokatlan helyzetekben, izgalmas, helyenként krimiszerű, oknyomozó módon, női érzékenységgel beszél az identitásválságból adódó drámai helyzetekről, a szégyenről, a titkok okozta sérülésekről és a hazugság leleplezésének felszabadító erejéről.A film facebook oldala: https://www.facebook.com/Aurora-Borealis-972292689460187

Elutaznak Murmanszkba is?

– Nem, 38 napos a forgatás, a Murmanszkban játszódó jeleneteket Lettországban vesszük fel.

A forgatás egy kis Veszprém megyei faluban, Megyeren kezdődött, most Budapesten dolgoznak. Bécset alakítja a magyar főváros. Mi történik most a nyolcadik kerületi Tömő utcában?

– Egy magyar falusi lány, Mária beleszeret egy nemesi származású fiúba, Ákosba. A szerelmük nem tarthat sokáig, mert a fiút megölik, Máriát pedig megerőszakolják az orosz katonák. Elviszik a lányt Bécsig, de elszökik tőlük. Ma a menekülést vettük fel, itt a Tömő utcában. Később kiderül, hogy a lány állapotos.

Piotr_Sobocinski_Torocsik_Mari_werk_foto_Kurti_Istvan_kisebb

Nem elég őszintének lenni…

– El kell mondani az igazat, nem halhat meg úgy egy ember, hogy hazudott egész életében. A Törőcsik Mari által alakított Mária a halálos ágyán mondja el a felkavaró, igaz történetet a lánynak, akit Tóth Ildikó játszik. Mindig érdekeltek azok a történetek, amelyeket a háború vagy a politika hozott létre, miközben tragikus emberi sorsok születtek. Ez is egy ilyen történet.

Az ifjú tehetség, Törőcsik Franciska alakítja a fiatal Máriát. Törőcsik Mari ajánlotta önnek? Ők már dolgoztak együtt a Swing című filmben…

– Nem Mari ajánlotta, bejött a castingra és nekem azonnal megtetszett. Nem láttam a Swing című filmben, nem ismertem. Nagyon szorgalmas, igen nehéz feladatot kapott, a fiatal Máriát, Törőcsik Marit kell eljátszania.

A film operatőre a lengyel Piotr Sobocinski, a híres Sobocinski operatőr-dinasztia legfiatalabb tagja.

– Zseniális a fiatalember, nagyon sokat segít. Az apjával, Piotr Sobocinskivel már volt két közös filmünk annak idején.

Torocsik_Franciska_MTIFoto_Kallos_BeaA főszereplő Máriával nem bánt túl jól a sors, nagyon sok titok van a múltjábanA Swing című film forgatásán találkozott a két Törőcsik, akik csupán névrokonok. Mari akkortájt azt mondta Franciskának, hogy eljátszhatná a Körhintában a fiatal lány szerepét. Hatalmas bók ez egy fiatal színésznek. Aztán Mészáros Márta új alkotásában megkapta a fiatal Mária szerepét. Törőcsik Franciskát kérdeztük.

– Hogyan érintett a Törőcsik Maritól kapott dicséret?

– Nyilván az alkatomnak szólt, nem hiszem, hogy a tehetségre vonatkozott ez a kijelentés. Nem akarom én ezt túldimenzionálni, de persze azért nagyon jól esett. Az pedig különösen, hogy úgy tudom, örült neki, hogy én játszom a fiatal Máriát.

– A 26. filmjét forgatja most Mészáros Márta. Láttad valamelyiket?

– Korábban már láttam Mészáros Márta filmet, most pedig ismét megnéztem néhányat. Egyrészt nagyon nagy élmény volt, másrészt azt hiszem ez segíteni fog, hogy jobban megértsem Márta világát. Miközben néztem a filmeket, azt éreztem, de jó lenne már ott lenni a forgatáson.

– Milyen Mészáros Mártával forgatni?

– Fantasztikus a forgatókönyv, ami már önmagában nagyon sokat segít egy színésznek. Márta pedig egy-két szóban nagyon találó instrukciókat szokott adni, ha kell, de az is jó, hogy kíváncsi a színészre, sok mindent rám bíz. Nagyon izgalmas az egész.

 Tóth András Tozzi

Aurora Borealis – Északi fény:

A forgatókönyvet Mészáros Márta, Pataki Éva és Jancsó Zoltán közösen jegyzik.

A Filmteam gyártásában készül, producere Major István, társ-producere Gül Togay.

A film teljes költségvetése 788 millió forint, amely a Filmalap gyártási támogatásából és 25 százalék közvetett támogatásból tevődik össze.

A főszerepeket Törőcsik Mari, Tóth Ildikó és Törőcsik Franciska játsszák.

A mellékszerepekben olyan, hazájukban rendkívül népszerű színészek lesznek láthatók, mint a lengyel Lesław Żurek és Ewa Telega, a spanyol Antonio de la Torre, vagy az osztrák Hary Prinz, de többek között a Vígszínház ifjú művésze, Wunderlich József, valamint Cserhalmi György, Fekete Ernő, Bereczki Zoltán, illetve Mészáros Márta állandó szereplői, Monori Lili és Czinkóczi Zsuzsa is feltűnnek.

 

Fotó: Kürti István / Filmteam és Kallós Bea /MTI