02.11.
| Jazz Kocsma – Simon Bettina Strand című kötetének bemutatója >>>
02.08.
| A vád tanúja című produkciót mutatja be a Játékszín >>>
01.31.
| Müpa – Négy az egyben >>>
01.30.
| Asztali beszélgetések… – Mesék a csodakertről – Az egyetlen Földért >>>
01.22.
| Homo Ludens Project: Humánia >>>
01.20.
| Átírt városok – Kettős könyvbemutató az E-MIL szervezésében >>>
01.18.
| Szabadon szárnyaló karmester, óramű pontos alkotó >>>
01.16.
| Bereményi Géza mesél az első Cseh Tamás-lemezről >>>
01.13
| Beethovent ünnepli a világ >>>
01.11.
| Januárban folytatódik a Szent Efrém Férfikar Orientale lumen sorozata >>>
01.10.
| Impróműhely, mesedélelőtt, hangszersimogató – januárban indul a második STARTfeszt! >>>
01.18.
| Különleges Kakaókoncerttel készült a Miskolci Nemzeti Színház >>>
01.17.
| Világsztár érkezik Budapestre! – Az Animus elhozza olvasóinak Jo Nesbøt >>>
01.17.
| Megalakult a Magyar Dokumentumfilmesek Egyesülete >>>
01.16.
| JCDecaux – Jöjjön velünk egy kortárs művészeti utazásra! >>>
01.14.
| Öt hiányszakma képzését támogatja a Nemzeti Filmintézet >>>
01.14.
| Plusz előadást hirdet a Szabadtéri az Apáca show-ból >>>
01.14.
| A Fiatal Írók Szövetségét Antal Nikolett és Pataki Viktor vezetik tovább társelnöki rendszerben >>>
01.13.
| Az Élősködők hat kategóriában Oscar-jelölt! >>>
01.04.
| Tandori Ágnes emlékére >>>
12.28.
| Lukács Sándor kapta idén a Ruttkai Éva-emlékgyűrűt >>>
12.22.
| Elkészült a Kecskeméti Katona József Múzeum digitális gyűjteményi adatbázisa >>>

Fenyvesi Orsolya, Mezei Gábor, Nagy Lea, Payer Imre, Sokacz Anita versei

Balogh Gyula, Bogdán László prózája

Tanulmányok Juhász Ferencről (Borsik Miklós, Csehy Zoltán, Kabdebó Lóránt, Kerber Balázs, Nemes Z. Márió, Németh Zoltán, Pomogáts Béla, Varga Emőke)

Kőszegfalvi Ferenc Tornyai János humoráról

>>>

éjszaka van – negyven
kihűlt vagonnal és három fűtöttel
száguld a vonat

bár az én fülkém hideg
jobbat kívánnom
nem visz rá a lélek
mert száguldva szépek
az elszáradt tájak
s az elnagyolt árnyak
olyanok mint valami
földöntúli szabályosság síkidomai
[…]

>>>

El kell mesélni az igazságot
2015.11.19 - tiszatáj

INTERJÚ MÉSZÁROS MÁRTÁVAL

84 éves, 40 éve forgat filmeket. Az idén 80 éves Törőcsik Marival dolgozott együtt, kimondottan őrá írták Mária szerepét. Az Aurora Borealis – Északi fény a 26. alkotása. Ismét tabukat döntöget. Budapesten is dolgoztak néhány napot. A szünetben kérdeztem Mészáros Márta forgatókönyvíró-rendezőt.

Sokat várt a filmre?

– Négy évet. Nem lehetett pontosan tudni, hogy mikor kapunk támogatást a Filmalaptól. A producer, Major István és a társproducer Gül Togay nagyon bízott benne, én már majdnem lemondtam róla. Szóba került, hogy lengyel-osztrák koprodukcióban valósul meg, de végül a Filmteam gyártásában készülhet el.

Aurora Borealis. Csodálatos cím, még csodálatosabb maga a fényjelenség. Miért ezt a címet választotta?

– Különleges, titokzatos, megfejthetetlen az északi fény, amely Norvégiában és Oroszországban, Murmanszkban is látható. Amikor megtudja az egyik főszereplő, hogy az apja orosz származású, elutazik megkeresni a sírját, és amikor megtalálja a temetőben, megjelenik ez a különleges északi fény, az Aurora Borealis.

 

Az Északi Fény története két idősíkon fut. A jelenben a Bécsben élő Olga (Tóth Ildikó) idős anyja, Mária (Törőcsik Mari) kómába esik. Eközben Olga egy mélyen elhallgatott titokra bukkan, amelynek gyökerei az 1950-es évekbe nyúlnak vissza. Olga szövevényes nyomozásba kezd, elindul egy úton, amelynek a végén ő maga áll, egy olyan ember, akit korábban nem ismert.A film szokatlan helyzetekben, izgalmas, helyenként krimiszerű, oknyomozó módon, női érzékenységgel beszél az identitásválságból adódó drámai helyzetekről, a szégyenről, a titkok okozta sérülésekről és a hazugság leleplezésének felszabadító erejéről.A film facebook oldala: https://www.facebook.com/Aurora-Borealis-972292689460187

 

Elutaznak Murmanszkba is?

– Nem, 38 napos a forgatás, a Murmanszkban játszódó jeleneteket Lettországban vesszük fel.

A forgatás egy kis Veszprém megyei faluban, Megyeren kezdődött, most Budapesten dolgoznak. Bécset alakítja a magyar főváros. Mi történik most a nyolcadik kerületi Tömő utcában?

– Egy magyar falusi lány, Mária beleszeret egy nemesi származású fiúba, Ákosba. A szerelmük nem tarthat sokáig, mert a fiút megölik, Máriát pedig megerőszakolják az orosz katonák. Elviszik a lányt Bécsig, de elszökik tőlük. Ma a menekülést vettük fel, itt a Tömő utcában. Később kiderül, hogy a lány állapotos.

 

Piotr_Sobocinski_Torocsik_Mari_werk_foto_Kurti_Istvan_kisebb

 

Nem elég őszintének lenni…

– El kell mondani az igazat, nem halhat meg úgy egy ember, hogy hazudott egész életében. A Törőcsik Mari által alakított Mária a halálos ágyán mondja el a felkavaró, igaz történetet a lánynak, akit Tóth Ildikó játszik. Mindig érdekeltek azok a történetek, amelyeket a háború vagy a politika hozott létre, miközben tragikus emberi sorsok születtek. Ez is egy ilyen történet.

Az ifjú tehetség, Törőcsik Franciska alakítja a fiatal Máriát. Törőcsik Mari ajánlotta önnek? Ők már dolgoztak együtt a Swing című filmben…

– Nem Mari ajánlotta, bejött a castingra és nekem azonnal megtetszett. Nem láttam a Swing című filmben, nem ismertem. Nagyon szorgalmas, igen nehéz feladatot kapott, a fiatal Máriát, Törőcsik Marit kell eljátszania.

A film operatőre a lengyel Piotr Sobocinski, a híres Sobocinski operatőr-dinasztia legfiatalabb tagja.

– Zseniális a fiatalember, nagyon sokat segít. Az apjával, Piotr Sobocinskivel már volt két közös filmünk annak idején.

 

Torocsik_Franciska_MTIFoto_Kallos_BeaA főszereplő Máriával nem bánt túl jól a sors, nagyon sok titok van a múltjábanA Swing című film forgatásán találkozott a két Törőcsik, akik csupán névrokonok. Mari akkortájt azt mondta Franciskának, hogy eljátszhatná a Körhintában a fiatal lány szerepét. Hatalmas bók ez egy fiatal színésznek. Aztán Mészáros Márta új alkotásában megkapta a fiatal Mária szerepét. Törőcsik Franciskát kérdeztük.

– Hogyan érintett a Törőcsik Maritól kapott dicséret?

– Nyilván az alkatomnak szólt, nem hiszem, hogy a tehetségre vonatkozott ez a kijelentés. Nem akarom én ezt túldimenzionálni, de persze azért nagyon jól esett. Az pedig különösen, hogy úgy tudom, örült neki, hogy én játszom a fiatal Máriát.

– A 26. filmjét forgatja most Mészáros Márta. Láttad valamelyiket?

– Korábban már láttam Mészáros Márta filmet, most pedig ismét megnéztem néhányat. Egyrészt nagyon nagy élmény volt, másrészt azt hiszem ez segíteni fog, hogy jobban megértsem Márta világát. Miközben néztem a filmeket, azt éreztem, de jó lenne már ott lenni a forgatáson.

– Milyen Mészáros Mártával forgatni?

– Fantasztikus a forgatókönyv, ami már önmagában nagyon sokat segít egy színésznek. Márta pedig egy-két szóban nagyon találó instrukciókat szokott adni, ha kell, de az is jó, hogy kíváncsi a színészre, sok mindent rám bíz. Nagyon izgalmas az egész.

 

 Tóth András Tozzi

 

Aurora Borealis – Északi fény:

A forgatókönyvet Mészáros Márta, Pataki Éva és Jancsó Zoltán közösen jegyzik.

A Filmteam gyártásában készül, producere Major István, társ-producere Gül Togay.

A film teljes költségvetése 788 millió forint, amely a Filmalap gyártási támogatásából és 25 százalék közvetett támogatásból tevődik össze.

A főszerepeket Törőcsik Mari, Tóth Ildikó és Törőcsik Franciska játsszák.

A mellékszerepekben olyan, hazájukban rendkívül népszerű színészek lesznek láthatók, mint a lengyel Lesław Żurek és Ewa Telega, a spanyol Antonio de la Torre, vagy az osztrák Hary Prinz, de többek között a Vígszínház ifjú művésze, Wunderlich József, valamint Cserhalmi György, Fekete Ernő, Bereczki Zoltán, illetve Mészáros Márta állandó szereplői, Monori Lili és Czinkóczi Zsuzsa is feltűnnek.

 

Fotó: Kürti István / Filmteam és Kallós Bea /MTI


Címke: , , , , , ,
2020.01.19 - tiszatáj

HÁROM DARAB A SZEGEDI KORTÁRS BALETT VÁGY-ESTJÉN
Vágy címmel három darabból álló bemutatóra készül február végén a Szegedi Kortárs Balett. Roberto Galvan argentin koreográfus az elmúlt napokban Szegeden járt, hogy betanítsa a mostani táncosoknak az Astor Piazzola zenéjére komponált, 1992-ben már óriási sikert aratott Koncert tangóharmonikára és zenekarra című művét… – HOLLÓSI ZSOLT AJÁNLÓJA

>>>
2020.01.19 - tiszatáj

ABAFÁY-DEÁK CSILLAG
ÉS KÖLÜS LAJOS
Keresem a kapcsolatot a két művész alkotásai között. Rajcsók a hiányra épít, Esse Bánki a nem látható, de láthatóvá tett vonalakra, fénycsíkokra, fénypászmákra. A csutka mint hiány. Van egész alma is, kivágva egy rész belőle, egymás mellett vannak, rész és egész, az egész mint hiány. A rágás nyomai, az égig érő csutka, mint Jákob lajtorjája, felfele kell nézni […]

>>>
2020.01.19 - tiszatáj

BESZÉLGETÉS ELIA SULEIMAN FILMRENDEZŐVEL 
Szeptember 17-én, a CineFesten láthatta először a hazai közönség a cannes-i zsűri különdíjával honorált A mennyországnak kell lennie című egzisztencialista tragikomédiát. Rendezője nevéhez korábban olyan alkotások fűződtek, mint az Egy eltűnés krónikája, a Deus ex machina és A hátralévő idő, de közülük Magyarországon csak a másodikat játszották a mozik 16 évvel ezelőtt. Suleimant aktuális remekműve 2020. február 20-án debütál a filmszínházakban… – SZABÓ G. ÁDÁM INTERJÚJA

>>>
2020.01.17 - tiszatáj

MARJANE SATRAPI: PERSEPOLIS
Van abban némi igazság, hogy Marjane Satrapi nem grafikus memoárként definiálja pályafutása főművét: a 2007-es, Vincent Paronnaud társrendezésében fogant, cannes-i zsűridíjjal jutalmazott rajzfilmadaptáció forrásanyaga ugyanis jóval rövidebb intervallumot ölel fel annál, minthogy rögtön számvetésről beszéljünk. Körülbelül 15 évet fog át a cselekménytelen, inkább színesítő-részletező momentumokra húzott narratíva… – SZABÓ G. ÁDÁM KRITIKÁJA

>>>
2020.01.17 - tiszatáj

BESZÉLGETÉS BOGDÁN ÁRPÁD FILMRENDEZŐVEL
A játékfilm, a színház és az irodalom világából érkező Bogdán Árpád filmrendező, egykor tíz évet élt a nyolcadik kerület mélyén. Legújabb dokumentumfilmjében ezt a miliőt és két erős karakterét mutatja be a nézőknek. Az interjú során a beszélgetés többek között kitér a történetmesélés fontosságára, a roma emberek jelenkori ábrázolhatóságára és a segítségnyújtás igényének alapvető fontosságára… – SZÁSZ CSONGOR INTERJÚJA

>>>
2020.01.17 - tiszatáj

A ROMÁN KULTÚRA NAPJÁN FOTÓKIÁLLÍTÁS NYÍLT A DUGONICS TÉREN
A Budapesti Román Kulturális Intézet Szegedi Fiókszervezete a Purcărete világa című multidiszciplináris projekttel – fotókiállítással, filmvetítéssel és a hozzá kapcsolódó beszélgetéssel – ünnepelte szerdán a Román Kultúra Napját. A tárlat február 17-ig tekinthető meg a szervezet Dugonics téri székhelyén… – HOLLÓSI ZSOLT AJÁNLÓJA

>>>
2020.01.14 - tiszatáj

GONDOLATOK SZILÁK ANDREA BUNKER CÍMŰ KIÁLLÍTÁSÁRÓL
A művész jelenlegi kiállításnak előkészítése során a galéria terében egy olyan urbánus természeti képződményre talált, amit bunkerré lehet tenni – vagy legalábbis kihasználta azokat az adottságait, amik lehetővé teszik, hogy bunkerként is funkcionálhasson. Jelentősebb környezetalakítás nélkül birtokba vette ezt a helyet (vagy ide menekült), és berendezett benne egy otthont, egy helyet, ahol túl lehet élni… – VIDRA RÉKA KRITIKÁJA

>>>
2020.01.13 - tiszatáj

BALCZÓ PÉTER ÉS HANCZÁR GYÖRGY A COSI FAN TUTTÉBAN
Kettős szereposztásban mutatja meg Mozart Cosi van tutte című operáját a Szegedi Nemzeti Színház. Két olyan művész osztozik Ferrando jelmezén, akik régi ismerősök, pályájuk Szegeden indult. Balczó Péter főképp a budapesti Magyar Állami Operaházban énekel. Hanczár György viszont inkább külföldi színpadokon énekelt az elmúlt időszakban. Régebben is voltak már váltótársak egy szerepben. A tenorokra gyakran jellemző féltékenység és rivalizálás azonban szerencsére nem bántja őket… – MÁROK TAMÁS INTERJÚJA

>>>
 
 
 
 
 
 
 
 
Könyvajánló
Janáky Marianna: Paplan alattHódosy Annamária: Biomozi (Ökokritika és populáris film)Mennyek a szederbokorban (A kortárs szlovén irodalom antológiája)Könyvhét - Géczi János: Sziget, este hét és hét tíz között (versciklus, 2015–2017)Könyvhét - Kálnay Adél: Tündérhajszál (Foglalkozz velem!)Könyvhét - Jenei Gyula: Mindig más (az emlékezet versei)Könyvhét - Hogyan legyél mesterlövész? (A kortárs szerb irodalom antológiája)Lanczkor Gábor: Tájsebzett SzínházFried István: Túl jól fest holtan (A soknevű [madár]felügyelő Nat Roid-regényeket ír)Észlelési gyakorlatok (Kortárs horvát költészet és rövidpróza)Seregi Tamás: Művészet és esztétikaTandori Dezső: A szomszéd banánhalZalán Tibor: Revizorr (Gogol-mentőöv a barbár reneszánsz idején)Demény Péter: Portrévázlatok  a magyar irodalombólSzlováknak lenni csodás…kabai lóránt: semmi színPetőcz András: A megvénhedt IstenTandori Dezső: Szellem és félálomTandori Dezső: A Rossz Reménység FokaJász Attila: Fürdőkádból a tengerBíró-Balogh Tamás: TollvonásokBaka István: Műfordítások III.Csiki László: A kaptárOlasz Sándor: Magány és társaság közöttSághy Miklós: A fény retorikájaPéter László: Olvassuk Juhász Gyulát!Fried István: Magyar irodalom(történet)Tandori Dezső: Csodakedd, rémszerdaSándor Iván–Féner Tamás: Hamlet visszanézSzepesi Attila: IstenporKálnay Adél: Hamvadó idő