05.07.
| Online közvetítik a Prágai Tavasz fesztivált >>>
04.19.
| REÖK – Meghosszabbítva a Táblaképfestészeti Biennálé jelentkezési határideje >>>
04.18.
| Alkotói pályázatot hirdet a Trafó >>>
04.15.
| 6 fesztiválfellépést lehet nyerni a debreceni tehetségkutatón >>>
04.06.
| Online videókkal segíti az oktatást a szekszárdi német színház >>>
04.02.
| Bogyó és Babóca 4. ‒ Tündérkártyák ‒ 13 + 1 új mese bemutatója >>>
03.31.
| Magyarországi kulturális javakat tesz elérhetővé a Digipédia >>>
03.31.
| A virtuális térbe költözött a Kazinczy Múzeum >>>
03.30.
| Segíts te is menteni a magyar webet! >>>
NAPI TANDORI

04.02.
| Szolidaritásra buzdítanak a hazai zenészek >>>
04.01.
| Az interneten rendezik meg idén a Krakkói Filmfesztivált >>>
04.01.
| Elindul az színházi háttérszakmák áthidaló támogatására a FESZ Segélyalap >>>
03.31.
| Európai Örökség címet adományozott Szentendrének az Európai Bizottság >>>
03.24.
| Online fesztivált rendez a Friss Hús a korábbi évek filmjeiből >>>
03.23.
| Ingyenesen nézhető díjnyertes magyar természetfilmek >>>
03.23.
| Számos kulturális intézmény jelentkezik online tartalmakkal >>>
03.22.
| Több száz hangoskönyv lett ingyenesen hallgatható az MTVA Archívumában >>>
03.20.
| A mellékelt példa – A Tiszatáj Diákmellékletei >>>

Tisztelt Olvasóink, Szerzőink!

Tekintettel a járványügyi veszélyhelyzetre, a Tiszatáj szerkesztősége úgy döntött, hogy áprilistól a Tiszatáj folyóiratot kizárólag digitálisan teszi elérhetővé az érdeklődők számára. Bízunk benne, hogy a válság elmúltával, amennyiben a folyóirat-támogatások is beindulnak, olvasóink újra nyomtatott formájában is kezükbe vehetik a lapot.

>>>

Beszarni könnyű, de jól összecsinálni magad, na arra nem mindenki képes. Elengeded, had folyjék, aztán lesz ami lesz. Ehhez nem kell tudomány. Csurog a combon, csurog a térden, egy kicsi a bokára, egy kicsi a szőnyegre, ahogy esik, úgy tottyan. De ahhoz, hogy csupa szar legyen minden körülötted, azt már nem tudja bárki jöttment szarógalamb. Technika, rátermettség, elhivatottság és egészséges öntudat. Ezek szükségeltetnek egy tisztességes beszaráshoz. […]

>>>

El kell mesélni az igazságot
2015.11.19 - tiszatáj

INTERJÚ MÉSZÁROS MÁRTÁVAL

84 éves, 40 éve forgat filmeket. Az idén 80 éves Törőcsik Marival dolgozott együtt, kimondottan őrá írták Mária szerepét. Az Aurora Borealis – Északi fény a 26. alkotása. Ismét tabukat döntöget. Budapesten is dolgoztak néhány napot. A szünetben kérdeztem Mészáros Márta forgatókönyvíró-rendezőt.

Sokat várt a filmre?

– Négy évet. Nem lehetett pontosan tudni, hogy mikor kapunk támogatást a Filmalaptól. A producer, Major István és a társproducer Gül Togay nagyon bízott benne, én már majdnem lemondtam róla. Szóba került, hogy lengyel-osztrák koprodukcióban valósul meg, de végül a Filmteam gyártásában készülhet el.

Aurora Borealis. Csodálatos cím, még csodálatosabb maga a fényjelenség. Miért ezt a címet választotta?

– Különleges, titokzatos, megfejthetetlen az északi fény, amely Norvégiában és Oroszországban, Murmanszkban is látható. Amikor megtudja az egyik főszereplő, hogy az apja orosz származású, elutazik megkeresni a sírját, és amikor megtalálja a temetőben, megjelenik ez a különleges északi fény, az Aurora Borealis.

 

Az Északi Fény története két idősíkon fut. A jelenben a Bécsben élő Olga (Tóth Ildikó) idős anyja, Mária (Törőcsik Mari) kómába esik. Eközben Olga egy mélyen elhallgatott titokra bukkan, amelynek gyökerei az 1950-es évekbe nyúlnak vissza. Olga szövevényes nyomozásba kezd, elindul egy úton, amelynek a végén ő maga áll, egy olyan ember, akit korábban nem ismert.A film szokatlan helyzetekben, izgalmas, helyenként krimiszerű, oknyomozó módon, női érzékenységgel beszél az identitásválságból adódó drámai helyzetekről, a szégyenről, a titkok okozta sérülésekről és a hazugság leleplezésének felszabadító erejéről.A film facebook oldala: https://www.facebook.com/Aurora-Borealis-972292689460187

 

Elutaznak Murmanszkba is?

– Nem, 38 napos a forgatás, a Murmanszkban játszódó jeleneteket Lettországban vesszük fel.

A forgatás egy kis Veszprém megyei faluban, Megyeren kezdődött, most Budapesten dolgoznak. Bécset alakítja a magyar főváros. Mi történik most a nyolcadik kerületi Tömő utcában?

– Egy magyar falusi lány, Mária beleszeret egy nemesi származású fiúba, Ákosba. A szerelmük nem tarthat sokáig, mert a fiút megölik, Máriát pedig megerőszakolják az orosz katonák. Elviszik a lányt Bécsig, de elszökik tőlük. Ma a menekülést vettük fel, itt a Tömő utcában. Később kiderül, hogy a lány állapotos.

 

Piotr_Sobocinski_Torocsik_Mari_werk_foto_Kurti_Istvan_kisebb

 

Nem elég őszintének lenni…

– El kell mondani az igazat, nem halhat meg úgy egy ember, hogy hazudott egész életében. A Törőcsik Mari által alakított Mária a halálos ágyán mondja el a felkavaró, igaz történetet a lánynak, akit Tóth Ildikó játszik. Mindig érdekeltek azok a történetek, amelyeket a háború vagy a politika hozott létre, miközben tragikus emberi sorsok születtek. Ez is egy ilyen történet.

Az ifjú tehetség, Törőcsik Franciska alakítja a fiatal Máriát. Törőcsik Mari ajánlotta önnek? Ők már dolgoztak együtt a Swing című filmben…

– Nem Mari ajánlotta, bejött a castingra és nekem azonnal megtetszett. Nem láttam a Swing című filmben, nem ismertem. Nagyon szorgalmas, igen nehéz feladatot kapott, a fiatal Máriát, Törőcsik Marit kell eljátszania.

A film operatőre a lengyel Piotr Sobocinski, a híres Sobocinski operatőr-dinasztia legfiatalabb tagja.

– Zseniális a fiatalember, nagyon sokat segít. Az apjával, Piotr Sobocinskivel már volt két közös filmünk annak idején.

 

Torocsik_Franciska_MTIFoto_Kallos_BeaA főszereplő Máriával nem bánt túl jól a sors, nagyon sok titok van a múltjábanA Swing című film forgatásán találkozott a két Törőcsik, akik csupán névrokonok. Mari akkortájt azt mondta Franciskának, hogy eljátszhatná a Körhintában a fiatal lány szerepét. Hatalmas bók ez egy fiatal színésznek. Aztán Mészáros Márta új alkotásában megkapta a fiatal Mária szerepét. Törőcsik Franciskát kérdeztük.

– Hogyan érintett a Törőcsik Maritól kapott dicséret?

– Nyilván az alkatomnak szólt, nem hiszem, hogy a tehetségre vonatkozott ez a kijelentés. Nem akarom én ezt túldimenzionálni, de persze azért nagyon jól esett. Az pedig különösen, hogy úgy tudom, örült neki, hogy én játszom a fiatal Máriát.

– A 26. filmjét forgatja most Mészáros Márta. Láttad valamelyiket?

– Korábban már láttam Mészáros Márta filmet, most pedig ismét megnéztem néhányat. Egyrészt nagyon nagy élmény volt, másrészt azt hiszem ez segíteni fog, hogy jobban megértsem Márta világát. Miközben néztem a filmeket, azt éreztem, de jó lenne már ott lenni a forgatáson.

– Milyen Mészáros Mártával forgatni?

– Fantasztikus a forgatókönyv, ami már önmagában nagyon sokat segít egy színésznek. Márta pedig egy-két szóban nagyon találó instrukciókat szokott adni, ha kell, de az is jó, hogy kíváncsi a színészre, sok mindent rám bíz. Nagyon izgalmas az egész.

 

 Tóth András Tozzi

 

Aurora Borealis – Északi fény:

A forgatókönyvet Mészáros Márta, Pataki Éva és Jancsó Zoltán közösen jegyzik.

A Filmteam gyártásában készül, producere Major István, társ-producere Gül Togay.

A film teljes költségvetése 788 millió forint, amely a Filmalap gyártási támogatásából és 25 százalék közvetett támogatásból tevődik össze.

A főszerepeket Törőcsik Mari, Tóth Ildikó és Törőcsik Franciska játsszák.

A mellékszerepekben olyan, hazájukban rendkívül népszerű színészek lesznek láthatók, mint a lengyel Lesław Żurek és Ewa Telega, a spanyol Antonio de la Torre, vagy az osztrák Hary Prinz, de többek között a Vígszínház ifjú művésze, Wunderlich József, valamint Cserhalmi György, Fekete Ernő, Bereczki Zoltán, illetve Mészáros Márta állandó szereplői, Monori Lili és Czinkóczi Zsuzsa is feltűnnek.

 

Fotó: Kürti István / Filmteam és Kallós Bea /MTI


Címke: , , , , , ,
2020.04.05 - tiszatáj

A PLATFORM
Színdarabnak készült, Galder Gaztelu-Urrutia azonban 2 év alatt felturbózta az alapanyagot és filmmé gyúrta át. Nem váltja meg a világot a Netflixen kikötő A platform, jobbára serényen illeszkedik a kortárs spanyol zsánerfilmek sorába, horror-és suspense-elemekkel tűzdelt társadalombírálata viszont nagyrészt jól működik… – SZABÓ G. ÁDÁM KRITIKÁJA

>>>
2020.04.03 - tiszatáj

BATYKÓ RÓBERT: RHOMBUS HEAD
Batykó konzekvensen épülő festészeti életművében nemrég új lépcsőfokot jelentettek a képein megjelenő enigmatikus képterek és rejtélyes kompozíciók. Legújabb képein – amiket a Rhombus Head sorozatban láthatunk – is továbbviszi poszt-digitális festészeti gyakorlatát: amíg eddigi sorozataiban a virtuális valóságban fellelhető képi formák festészeti újrafogalmazásán dolgozott, új művei már határozottan az ábrázolhatóság kérdéseit feszegetik… – IGOR SPLIT KRITIKÁJA

>>>
2020.04.03 - tiszatáj

KORMÁNYOS ÁKOS AJÁNLÓJA

Ligeti György: Viola Sonata
Brácsa: Daniele Colombo
A borítókép Hans Hofmann festménye

>>>
2020.04.01 - tiszatáj

RÁCZ LAJOS BESZÉLGETÉSE
KONRÁD GYÖRGGYEL 
…a merészebbek fél lábbal kívül voltak a rendszeren, de fél lábbal belül. Nekem viszont az egyik lábam sem volt benn. Úgyhogy amikor a Csoóri Sanyi először próbálkozott a Hitel megalapításával, mondtam neki, ezt soha nem fogjátok megkapni, majd adnak helyette valami kockacukrot. Legalább állítsatok össze egy számot, és azt tegyétek le a Széchenyi Könyvtárban, hogy legyen valami kézzelfogható. Mondtam Sanyinak, hogy a legjobb az volna, ha szamizdatban megcsinálnátok, de erre nem vállalkozott.

>>>
2020.04.01 - tiszatáj

Tisztelt Olvasóink, Szerzőink!

Tekintettel a járványügyi veszélyhelyzetre, a Tiszatáj szerkesztősége úgy döntött, hogy áprilistól a Tiszatáj folyóiratot kizárólag digitálisan teszi elérhetővé az érdeklődők számára. Bízunk benne, hogy a válság elmúltával, amennyiben a folyóirat-támogatások is beindulnak, olvasóink újra nyomtatott formájában is kezükbe vehetik a lapot.

>>>
2020.03.31 - tiszatáj

LAUDÁCIÓ GERGELY ÁGNES TISZATÁJ-DÍJÁHOZ
Gergely Ágnes 1989-ben közölte a Péter-Pál után című versét a Tiszatájban, vagyis 31 éve rendszeres szerzője a lapnak. Több olyan darabot is közölt a folyóiratban, amelyre a szakma is felfigyelt. Legutóbb például a szintén Tiszatáj-díjas Sándor Iván írt 12 pontból álló kommentárt Az utolsó pillanat című költeményéről, amely a folyóirat 2017/10-es számában jelent meg. A vers azért is jelentős esemény a Tiszatáj számára, mert Gergely egyrészt tanúként szólal meg, Nagy Imre nem pusztán metaforikus alak a költeményében… – ORCSIK ROLAND LAUDÁCIÓJA

>>>
2020.03.30 - tiszatáj

Hogy egy olyannyira világgal-foglalkozó költő aktualitásáról beszélünk (hirtelen?), amilyen fokig e kritérium Szabó Lőrincnek legalább három kötetére illhet, vajon az így vizsgált líra megnövéséről az időben, vagy az idők „jelleges változásáról” (globali­zá­ciós és egyéb napjainkat tekintve: romlásáról) szól-e?
Válaszunkat előrevetítve: globálisan sem-sem, beállt korunkat (kinek-kinek tetszé­sére bízzuk, az idő készülődését tekintve huszonvalahány évet, netán tizenegy, tíz stb. évet számol-e így), a már valóban tagadhatatlan, múlandónak nem remélhető jellegeket tekintvén igencsak, igen-igen […]

>>>
2020.03.29 - tiszatáj

TERÉZIA MORA: SZERELMES UFÓK
A tíz elbeszélést felsorakoztató Szerelmes ufók mérföldkőnek tekinthető a leginkább regényeivel (el)ismertté vált Terézia Mora pályáján: novellákkal kezdte pályafutását, s immáron kanonizált szépíróként visszatért alkotói origójának műfajához. Az összehasonlítás apropója így adott, sőt egyenesen kikerülhetetlen. Az eltelt tizenhét év eredménye pedig az írói kibontakozás vonatkozásában – Mora történeteivel és hőseivel ellentétben – egyértelműen optimizmusra ad okot… – HAJNAL ZSOLT KRITIKÁJA

>>>
 
 
 
 
 
 
 
 
Könyvajánló
Janáky Marianna: Paplan alattHódosy Annamária: Biomozi (Ökokritika és populáris film)Mennyek a szederbokorban (A kortárs szlovén irodalom antológiája)Könyvhét - Géczi János: Sziget, este hét és hét tíz között (versciklus, 2015–2017)Könyvhét - Kálnay Adél: Tündérhajszál (Foglalkozz velem!)Könyvhét - Jenei Gyula: Mindig más (az emlékezet versei)Könyvhét - Hogyan legyél mesterlövész? (A kortárs szerb irodalom antológiája)Lanczkor Gábor: Tájsebzett SzínházFried István: Túl jól fest holtan (A soknevű [madár]felügyelő Nat Roid-regényeket ír)Észlelési gyakorlatok (Kortárs horvát költészet és rövidpróza)Seregi Tamás: Művészet és esztétikaTandori Dezső: A szomszéd banánhalZalán Tibor: Revizorr (Gogol-mentőöv a barbár reneszánsz idején)Demény Péter: Portrévázlatok  a magyar irodalombólSzlováknak lenni csodás…kabai lóránt: semmi színPetőcz András: A megvénhedt IstenTandori Dezső: Szellem és félálomTandori Dezső: A Rossz Reménység FokaJász Attila: Fürdőkádból a tengerBíró-Balogh Tamás: TollvonásokBaka István: Műfordítások III.Csiki László: A kaptárOlasz Sándor: Magány és társaság közöttSághy Miklós: A fény retorikájaPéter László: Olvassuk Juhász Gyulát!Fried István: Magyar irodalom(történet)Tandori Dezső: Csodakedd, rémszerdaSándor Iván–Féner Tamás: Hamlet visszanézSzepesi Attila: IstenporKálnay Adél: Hamvadó idő