Tiszatájonline | 2015. november 1.

Dolgom van Fedák Sárival!

BESZÉLGETÉS SZŰCS NELLIVEL
A XX. század egyik legnagyobb magyar színésznője volt a Beregszászról származó Fedák Sári, aki 1879. október 26-án született. Az évforduló alkalmából a Nemzeti Színház bemutatta Szűcs Nelli Fedák Sári-emlékestjét, amely a Bajor Gizi Szalonban látható. A bemutató előtt beszélgettem a színésznővel […]

BESZÉLGETÉS SZŰCS NELLIVEL

A XX. század egyik legnagyobb magyar színésznője volt a Beregszászról származó Fedák Sári, aki 1879. október 26-án született. Az évforduló alkalmából a Nemzeti Színház bemutatta Szűcs Nelli Fedák Sári-emlékestjét, amely a Bajor Gizi Szalonban látható. A bemutató előtt beszélgettem a színésznővel.

– Nem hagyományos önálló estet láthat a közönség, ha elmegy a Fedák Sáriról szóló előadásra. Mondhatni, Fedák Nelli és Szűcs Sári lép a színpadra. Keverednek a szerepek. Hogy is van ez?

– Szűcs Nelliként mesélek a nézőknek Fedák Sáriról, úgymond ki-be járkálok a szerepekben, hiszen megelevenedik maga a nagy művésznő, Zsazsa, valamint egykori szerelme, Molnár Ferenc bőrébe is belebújok. Sőt, megjelenik Fedák Sári szelleme is, amikor róla mesélek. Az volt a célom ezzel az előadással, hogy átadjuk a nézőknek ennek a nem mindennapi művésznőnek a gondolatait, érzéseit, felelevenítsük életének fontosabb állomásait, valamint rávilágítsuk a figyelmet a méltatlan és bizonyítatlan vádakra, amelyek miatt börtönbe került, elszakítva őt a színpadtól. Gondoljunk csak bele, nem mindennapi személyiség lehetett, ha a „levörösözött” színésznőt „nácirajongónak” bélyegezték, alaptalanul.

Fedak_eorifoto-5836

– Hatalmas kutatómunka eredménye az est, amely főként Zsazsa emlékiratából, könyveiből, levelezéseiből, valamint a Színháztörténeti Intézet anyagaiból, régi folyóiratokból állt össze.

– Évek óta foglalkoztat élete, pályája. Úgy érzem, dolgom van Fedák Sárival. Beindult a vonzás törvénye. Az egész világegyetem elkezdett azon dolgozni, hogy segítsen a kutatómunkában, a felkészülésben. Többször volt már olyan, hogy elkezdtem valamivel foglalkozni és bevonzottam egy zenét, véletlenül rábukkantam fényképekre, levelekre vagy egy könyvre. Fedák Sári esetében például így kaptam meg a ritkaságszámba menő Útközben című könyvét, vagy azokban a napokban, amikor róla kerestem anyagokat, a közösségi oldalon többen is megosztották a művésznő fényképeit. Egészen érdekes módon megtaláltuk egy műgyűjtőnél az Én vagyok a Fedák Sári szobalánya kezdetű Heltai Jenő–Kálmán Imre-dal kottáját. Segítséget kértem Komlósi Zsuzsától, a színház korrepetitorától, hogy kutassa fel ezt a kottát, de nem találta, majd három nap múlva felhívott, hogy az egyik gyűjtő barátja épp a minap vásárolta meg egy aukción és szívesen odaadja. Előkerült néhány fellépő ruhája, valamint a János Vitézben viselt csákója is. Amikor meghalt Fedák Sári, minden emléke, értéke komornájához, Kerék Margithoz került, ő később sok mindent eladott, hogy rendbe tudja hozni Zsazsa síremlékét.

 

Általános örökösöm kerék Margit, hűséges társam a fény, pompa, valamint a megpróbáltatások idején. Minden néven nevezendő ingó és ingatlan vagyonom őt illeti. Amennyiben bármiféle könyvem megjelenne, annak is a jövedelme az övé.
Felső Nyáregyháza, 1950. március 15-én.

(Részlet Fedák Sári végrendeletéből)

Nyáron megismerkedtem a Venezuelában élő unokahúgával, Mária Lujzával. Fantasztikus találkozás volt, beszél magyarul is, elmesélte, hogy az elsők között kapta meg a magyar állampolgárságot, és boldog vagyok, hogy el fog jönni az emlékest bemutatójára.

A színészek dolga az is, hogy tudatosítsuk, vannak nagyságok, akikre emlékeznünk kell. Hány és hány olyan embert ismerünk, akik tisztán éltek, de megbélyegezve haltak meg. A világban a legnagyobb szörnyűséget a fasizmus után a kommunizmus okozta. Ezeknek az áldozatoknak is emléket állít az előadás.

Fedak_eorifoto-5649

– Az est végén felcsendül a Szózat, amelyet különös módon szavalt el annak idején Fedák Sári nyáregyházi otthonában.

– Ez volt az utolsó fellépése. A színészbarátait hívta el otthonába, nekik szavalta el a Szózatot. Hatalmas művészek jártak hozzá: Dajka Margit, Kiss Manyi. Két kilométert kellett gyalogolni a vasútállomástól a falu szélén álló házig, ahol utolsó éveit élte.

Elmentem én is Nyáregyházára, megkerestem a házát. Férjemmel, Trill Zsolttal pedig felkutattuk a sírját, ahová azóta is kijárok, rendbe tettem, ültettem rá virágot. Szeretném, ha a többi nagy művész sírja is méltóképpen őrizné az emlékeket, rendbe hozathatnánk ezeket a sírhelyeket, ennek érdekében pedig színésztársaim körében szeretnék egy gyűjtést szervezni.

„Külön érdekesség a Fedák Sárit elénk varázsoló művésznő, Szűcs Nelli személye. Ő is Beregszászról származik, gyökerei ehhez a városhoz kötik, csakúgy, mint nagy elődjét. Rendkívüli empátiával és érzékenységgel vett részt az est szerkesztésében, fő hangsúlyainak megtalálásában, a koncepció tervezésében, kitalálásában.Szeretnénk ezzel az esttel az emlékezésen túl azt is elérni, hogy Fedák Sárit nyilvánosan rehabilitálják, ne terjedjenek tovább személyéről hamis és igazságtalan pletykák, légből kapott állítások. Lássuk végre ezt a nagy művészt igaz valójában, minden nagyszerű emberi tulajdonságával, hibáival, gyarlóságaival együtt. Fedák Sári megérdemli, hogy végre hozzá méltóan emlékezzünk meg róla!”

Dávid Zsuzsa rendező

 

Tóth András Tozzi

Fotó: Eöri Szabó Zsolt/Nemzeti Színház