Tiszatájonline | 2015. október 2.

Öröm adni minden koncertemmel

VILLÁMINTERJÚ BOROS MISIVEL
Tizenkét éves, ötéves kora óta zongorázik. Több mint hárommillióan látták a közmédia komolyzenei tehetségkutatójában. James Bond-rajongó, imádja a sportokat, úszik, jégkorongozik, és rajong az FC Barcelonáért. Budapesten eljátszotta a csapat himnuszát […]

VILLÁMINTERJÚ BOROS MISIVEL

Tizenkét éves, ötéves kora óta zongorázik. Több mint hárommillióan látták a közmédia komolyzenei tehetségkutatójában. James Bond-rajongó, imádja a sportokat, úszik, jégkorongozik, és rajong az FC Barcelonáért. Budapesten eljátszotta a csapat himnuszát.

A Virtuózok című tehetségkutató műsor korosztály-győztese és egyik legnagyobb felfedezettje volt Boros Misi, aki 11 évesen tűnt föl a televíziós vetélkedőben, amelynek különdíjaként nyerte el a közös koncertlehetőséget a Kodály Filharmonikusokkal. A Kölcsey Központban, a koncert szünetében beszélgettem az ifjú tehetséggel, aki tavasszal Szegeden is fellép.

30_csillagok_utja_2015_09_23

– Haydn közel áll a szívedhez, ugyanis a tehetségkutató versenyen is előadtad a D-dúr zongoraversenyét?

– Mozart és Chopin a két nagy kedvencem, de szívesen játszom Haydentől is. Nagyon szeretem, a Virtuózok című műsor döntőjében is játszottam a zongoraversenyéből a 3. tételt.

A Kodály Filharmonikusokkal idén harmadik alkalommal koncertezünk együtt, ma pedig napközben volt már egy ifjúsági koncertünk, ahol velem egykorú gyerekeknek zongoráztam. Telt ház volt az ifjúsági koncerten, néha kinéztem és láttam, hogy nagyon sok velem egykorú gyerek ül a székeken. Figyeltem, hogy többen mosolyogtak, sőt, nevettek a játékstílusomon, láthatóan tetszett nekik. Nagyon jó érzés, ez is egy visszajelzés.

– Először voltam Boros Misi-koncerten, ahol úgymond kötelező figyelni a zenészeket, mert külön élmény a klasszikus zene mellett a látvány, a különböző, néhol pedig tényleg megmosolyogtató játékstílus…

– Mindig megpróbálom a legjobban elengedni magamat, és csak a zenére figyelni. Így látja, átérzi a közönség is, hogy mennyire szeretem a klasszikus zenét. Nagyon feltölt engem minden koncert. A célom, hogy a hallgatóság is élményekkel menjen haza.

Otthon éreztem magamat minden alkalommal a Kodály Filharmonikusokkal Debrecenben…

– Olvasgattam a közösségi oldaladon, hogy nagyon sok helyen jártál a nyáron. Mi több, megnyertél egy nemzetközi versenyt, amihez gratulálok!

– Milánóban voltam egy nemzetközi ifjúsági zongoraversenyen, a saját korosztályomban első helyezést értem el. Csodálatos este volt. A Magyar Pavilonban is zongoráztam, Chopin, Liszt és Bartók, valamint Scarlatti művekből adtam elő részleteket.

– Szintén nyáron háromállomásos székelyföldi jótékonysági turnén voltunk a Virtuózok műsor fiataljaival és a Csíki Filharmonikus Zenekarral. Székelyudvarhely mellett Csíkszeredában és Sepsiszentgyörgyön is voltunk. A koncertekkel a Dévai Szent Ferenc Alapítvány pártfogoltjait segítettük. Anyukám egyébként Erdélyből származik, Csíkszentmiklóson nyaraltunk.

43_csillagok_utja_2015_09_23

– Mennyivel más egy jótékonysági koncerten játszani?

– Bennem volt, hogy fontos segíteni, jótékonykodni, de úgy érzem, minden koncertem jótékonykodás, hiszen örömöt adok a közönségnek a zene közvetítésével.

– Hol találkozhatunk veled legközelebb?

– Januárig 27 koncertem lesz, decemberben Svájcba és Japánba megyünk. Szegeden is koncertezünk majd tavasszal.

– Ennyi meghívás mellett miként tudsz teljesíteni az iskolában?

– Hetedikes vagyok a pécsi Jókai Mór Általános Iskolában, mellette pedig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Iskolába járok, négyszer van egy héten zongoraórám. Van még két évem, addig biztosan Pécsett maradok. Hogy utána mi lesz, még nem tudom. Nagy öröm, hogy felvételi nélkül bejutok a Zeneakadémiára, Budapestre. Azon nem gondolkodtam, hogy magántanuló legyek, kiváló az osztályközösség, megpróbálok ott lenni az órákon, felkészülni a dolgozatokra, hiszen még diák vagyok.

Tóth András Tozzi

Boros_Misi_FCBarcelona

„Az FC Barcelona himnuszát augusztus végén játszottam az U19-es csapatuknak Budapesten,
akkor kaptam ajándékba ezt a 7-es mezt.” Forrás: Facebook 

Csillagok útja
Debrecen, Kölcsey Központ
2015. szeptember 23. szerda, 19:30

Műsor:
1. Haydn: D-dúr zongoraverseny, Hob.XVIII:11
2. Brahms: I. (c-moll) szimfónia, op.68

Közreműködik:
Boros Misi – zongora
Kodály Filharmonikusok Debrecen
Vezényel: Kovács László

Haydn D-dúr zongoraversenye

A mai napig a legnépszerűbb versenyműve a szerzőnek, ebben sikerült a legvirtuózabbra a szólóhangszer kezelése. A partitúrát 1784-ben jelentette meg Haydn, ez a nyomtatásban megjelent kiadás elsőként nevezi meg kifejezetten a fortepianót szólóhangszernek a csembaló helyett. Bécsi zeneműkiadója az egyetlen, eddig nyomtatásban megjelent Haydn-zongoraversenyként reklámozta.

Ebben az időszakban Mozart zongorakoncertjeiről beszélt Bécs zenekedvelő közönsége, alig másfél hónap alatt közel két tucat hangversenyt adott, legtöbbször zongoraversenyeinek szólistájaként. Érthető, hogy az ügyesen muzsikáló műkedvelő zongoristák körében egy, a Mozart-koncerteknél könnyebben játszható, de nagy tudással megírt versenyműnek nagy keletje volt.

Dolinszky Miklós zenetörténész szerint a társasági hangot megütő, könnyed stílusnak, egyszersmind a Felvilágosodás hangjának iskolapéldája az 1780-as évek elején keletkezett D-dúr zongoraverseny.

Forrás: Kodály Filharmonikusok

Fotó: Máthé András