Somogyi-könyvtár – „Sándorka – akit mindenki szeretett”

125 ÉVE SZÜLETETT HUNYADY SÁNDOR

2015. július 23-tól augusztus 22-ig – 2. emelet, kölcsönző

Hunyady Sándor (1890 – 1942) regény- és drámaíró születésének 125. évfordulója alkalmából az író életművét bemutató kamarakiállítás nyílt a Somogyi-könyvtár második emeletén.

„Hunyady Sándor „a Nyugat-nemzedék utáni írógeneráció egyik kiváló novellaírója, a vidék és a főváros polgárságának éles szemű ábrázolója. Elbeszéléseit a részletek szépsége, a stílus, a nyelv közvetlensége, a felszíni anekdotikus könnyedség mögött rejlő gondolkodó komolyság jellemzi. Számos film forgatókönyvét írta, több novellájából és színművéből film készült Magyarországon, Londonban és Hollywoodban (Három sárkány, 1936; Lovagias ügy, 1937; Bors István, 1939; Havasi napsütés, 1941; Bakaruhában, 1957)” (Magyar Életrajzi Lexikon)

A kiállítás ajánlója szerint „az író „a világirodalom legnagyobb novellistáinak egyike, a bohém Hunyady Sándor a kedvence volt a pesti éjszakai életnek. Hunyady Margit erdélyi színésznő és Bródy Sándor író gyermekeként látta meg a napvilágot Kolozsvárott. Feltűnően szép megjelenése tökéletes írásművészettel párosult. Herczeg Ferenc, Molnár Ferenc, Kosztolányi Dezső társaságában – Magyarország legjobban kereső tollforgatói közé tartozott.

Családi album című önéletrajzi regényben a szerző apja, Bródy Sándor mellett eltöltött éveiről vall. Helyszínei a századelő kávéházai, szerkesztőségi szobái, szállodái, színházak próbatermei és kártyaszalonjai. Miközben a ritka erejű elbeszélő anekdotikus történeteivel elbűvöli, elszórakoztatja az olvasót, az anya hirtelen jött halálának megrendítően őszinte ábrázolásával meghökkent, majd pedig egy apafiú viszony egyszer befogadó, máskor kirekesztő fordulatain keresztül egyszerre szembesít a legfelemelőbb apai és fiúi érzelmeinkkel.”

A kiállítás augusztus 22-ig tekinthető meg.