06.18.
| Én és a környezet >>>
06.28.
| A szegedi Metanoia Artopédia a Zsámbéki Színházi Bázison >>>
06.13.
| Törékeny papírkert a K.A.S Galériában >>>
06.26.
| Székely János Napok a Gyulai Várszínházban >>>
06.11.
| Könyvhét – Kálnay Adél: Tündérhajszál >>>
06.09.
| Magyar előadások a gyulai Shakespeare Fesztivál programjában >>>
06.08.
| Könyvhét – Szerzőink dedikálnak >>>
06.07.
| Könyvhét – Géczi János: Sziget >>>
06.07.
| Koncertek, társasjáték és Lemezjátszó a II. Gárdonyi Pikniken >>>
06.07.
| Közel 600 jelentkezés jött a Táblaképfestészeti Biennáléra >>>
06.01.
| COURAGE-PAREVO nemzetközi dokumentumfilm-fesztivál >>>
06.08.
| Itt vannak az Év Gyerekkönyvei >>>
06.04.
| Könyvhét – Géczi János: Sziget, este hét és hét tíz között (versciklus, 2015–2017) >>>
06.03.
| Könyvhét – Kálnay Adél: Tündérhajszál (Foglalkozz velem!) >>>
06.03.
| Könyvhét – Jenei Gyula: Mindig más (az emlékezet versei) >>>
06.02.
| Könyvhét – Hogyan legyél mesterlövész? (A kortárs szerb irodalom antológiája) >>>
06.02.
| UNFAKE! – 18. ARC közérzeti pályázat >>>
06.01.
| Megihlette a Metropolitan Opera a Szegedi Szabadtérit >>>
04.25.
| Elhunyt Szervátiusz Tibor szobrászművész, a nemzet művésze >>>
04.23.
| Siker útján az új szegedi papucs! >>>
04.20.
| 15 éve jelent meg először a magyar National Geographic >>>
04.18.
| Folytatódik az Aranyfeszt! >>>

Szakács Réka, Várady Tibor, prózája

Bíró Tímea, Horváth Benji, Marno János, Maurits Ferenc versei

Beszélgetés Maurits Ferenccel

Balázs Attila esszéje

Petar Bojanić, Hovanec Zoltán tanulmánya

Szövegszervező vizualitás az Új Symposionban

>>>

KIÁLLÍTÁSAJÁNLÓ A szegedi egyetemen több ezren végeznek évente, informatikusok, jogászok, tanárok – mondhatni, hétköznapi foglalkozást űző emberek. Ám különlegesen kreatív, intenzíven alkotó emberek is végeznek egyetemünkön: képzőművészek. A grafikusoktól, a festőkön át, a síküveggel dolgozó művészig. Az ő hétköznapjaikat sokkal nehezebb lehet elképzelni, mint egy kémikusét vagy tolmácsét, hiszen az […]

>>>

Családtörténetek a vörösiszap-katasztrófa után
2015.07.23 - tiszatáj

 

 

INTERJÚ GULYÁS JÁNOSSAL,
A MINTHA NEM OTTHON LENNÉNK… C. DOKUMENTUMFILM RENDEZŐJÉVEL

A Palicsi Nemzetközi Filmfesztivál Öko dokumentumfilmek elnevezésű programja olyan alkotásokat mutat be, amelyek a természet könyörtelen kihívásaival, valamint az ember és természet összetett és bonyolult viszonyaival foglalkozik. Ilyen alkotás a Mintha nem otthon lennénk…  c. dokumentumfilm is, Gulyás János rendezésében. A két részes film kiinduló pontja a 2010 októberi vörösiszap-tragédiát követő hónapban forgatott 4 nap emlékezés című doku. Az első rész centrumában az akkor megismert diáklány, Viki és családja három éves tortúrája áll, akik azóta is a nagymamánál, bezsúfolva élnek és nem tudták elkezdeni új házuk építését, miközben ők is és a későbbi szereplők is felidézik az akkori napok borzalmait. A második részben a Devecser szélén felépített 89 házból álló Lakóparkban élők mesélnek a kialakult helyzetről, a régi és az új ház viszonyáról, értékeléséről, valamint olyan problémákról és gondokról, amikre nem számíthattak  de az alakuló közösséggé szerveződésről is.

Nehéz ilyenkor eldönteni kinek van igaza…

Gulyás János, Balázs Béla-díjas rendező hosszú és jelentős filmes pályafutást tudhat maga mögött: operatőrként és rendezőként számos dokumentumfilmet készített. A 60-as években kezdett amatőrfilmezésbe testvérével, Gulyás Gyulával, majd mindketten csatlakoztak a Balázs Béla Stúdióhoz.

 

Gulyas_Janos

 

 A film készítése során, amikor Ön közel kerül az alanyaihoz, felszínre hoz olyan gondolatokat, problémákat, amelyek a film készítése közben bennük még nem fogalmazódtak meg konkrétan?

– Koncepcióm szerint előriportokat, előbeszélgetéseket nem készítek. Szinte az összes probléma a film forgatása közben merül fel. A Mintha nem otthon lennénk… esetében ez annyiban változott, hogy a dokumentumfilmet megelőzte egy rövidebb forgatás, a vörösiszap katasztrófa után egy hónappal. A katasztrófasújtotta területen ekkoriban egyáltalán nem lehetett forgatni, viszont kaptunk egy hírt, miszerint pécsi diákok emlékfalat építenek Devecseren és ezt jó lenne dokumentálni. Ingyen elvállaltam a feladatot, mert így bejuthattam az elzárt területekre. Az emlékfal elkészítéséhez választottak két-két helyi, devecseri és kolontári diákot is. Őket filmeztem, persze kísérletet tettem arra, hogy a környező területeken is forgassak, de – ebben a filmben benne is van – megállít minket a rendőr. Az egyik devecseri kislány családja is érintett volt a katasztrófában, tönkrement a házuk. Az ő segítségével tudtunk később forgatni más helyszíneken is, ismerte a terepet, tudta, hogy kell kikerülni a rendőröket. Ebből indult ki később a Mintha nem otthon lennénk… című dokumentumfilm.

 

Gulyas_Mintha_nem

 

– A dokumentumfilm a 2010-es ajkai vörösiszap-katasztrófa érintettjeiről készült. Milyen módszereket használt az alanyok megközelítése során?

A második résznek, bár az első szöveg- és képrészletei is megjelennek, inkább az újrakezdéssel, a három évvel későbbi állapottal foglalkoznak. A tragédiát különböző hozzáállással fogadó emberek véleményét ismerjük meg és bepillantást nyerünk legtöbbször sanyarú helyzetükbe, és ezáltal a katasztrófa kapcsán felmerülő visszás történésekbe is. A film olyan kérdéseket vet föl, mint, hogy mennyire lehet kigyógyulni a testi és lelki sebekből? Hogy zajlott a mentés? Kártérítést, vagy kárenyhítést kaptak(-e)? Hová költözhettek? Milyen lett a sebtében felépített Makovecz-lakópark? Ezekre a kérdésekre felemás, ambivalens válaszokat kapunk az érintettektől. Tudjuk, hogy a világ más pontjain, történtek az utóbbi időben hatalmas természeti katasztrófák, ahol négy vagy öt év után sem tudták megoldani az emberek lakhatását. Itt azért egy éven belül – annak ellenére, hogy sokan bírálják a felépített lakások minőségét – mégis egy év alatt sikerült a legnagyobb problémákat megoldani.

 

Gulyas_Janos2

 

– Az első film elkészítése után tovább kutatott, rendelkezésére álltak a feltételek, hogy elkészítse a második dokumentumfilmet? Volt bármiféle hatása a gazdasági, szociális tényezőkre, voltak emberek akik a film hatására léptek, adakoztak, segítettek?

Egy idő után, a katasztrófa helyszínen nagy lett a káosz, a fejetlenség, mígnem végül ledózerolták az egész területet. Így azok is elvesztettek szinte mindent, akik egy ideig abban reménykedtek  – mint a 4 nap emlékezés c. dokumentumfilmben szereplő kislány családja , hogy majd visszaköltözhetnek a saját házukba, miután helyreállnak a körülmények, megszűnik a fertőzésveszély.

A már emlegetett első forgatás után mindenképpen szerettem volna mélyebben, átfogóbban foglalkozni a témával, így újra pályáztam, borzasztóan kíváncsi voltam és meg akartam mutatni, hogyan dolgozták fel az emberek az eseményeket, hogyan kezdtek el egy új életet az új körülmények között, hogyan élik a mindennapokat. Elfogadták az ötletet.

 

Gulyas_Mintha_nem2

 

Miután megjelentünk és forgatni kezdtünk, sokan abban reménykedtek, hogy valamilyen adakozás, vagy segítség érkezik majd, ha jobban megismerik őket, de voltak olyanok is, akik elzárkóztak, hiszen már túl sokszor nyilatkoztak és akkor se történt semmi, éppen ezért többet nem szerettek volna beszélni. Azt tudni kell, hogy rengeteg embernek vitte el az iszap a házát, több haláleset is történt, rengetegen megsebesültek. Sokan segítettek a katasztrófa után, az egész ország adakozott. Tele empátiával voltak olyanok is, akik személyesen vittek dolgokat, végül pedig több milliárd forint is összejött. Az érintettek egyértelműen azt gondolták, hogy ezt az emberek nekik gyűjtötték, de a helyi vezetők másként gondolkodtak, mondván,  hogy a többi lakos is sokat szenvedett, mert hetekig, hónapokig mentek a sarat szállító teherautók. Azt akarták, hogy a pénzből részesüljön az egész közösség, ezért felújítottak egy óvodát, a főteret, tehát ilyesmire is költöttek a pénzből. Nehéz ilyenkor eldönteni, kinek van igaza.

Sirbik Attila

Fotó: Brestyánszki Bernadett


Címke: , , , , ,
2018.06.17 - tiszatáj

KÖNYVHETI BESZÉLGETÉS KEMÉNY ISTVÁNNAL
Június 12-én az Ünnepi Könyvhét keretében Kemény István volt a Grand Café vendége. Lúdbőr című esszé- és Nílus című verseskötete kapcsán a szerzővel Klajkó Dániel beszélgetett… – BORBÍRÓ ALETTA BESZÁMOLÓJA

>>>
2018.06.15 - tiszatáj

A FA ALATT
Piagőzös, melankolikus atmoszférát vitriolos, emberi gyarlóságokat feltérképező vonalvezetésre cserélt Hafsteinn Gunnar Sigurdsson. 2011-es dramedyje, az Either Way férfibúba csepegtetett őszinte életörömöt, míg legutóbbi filmje, a tavalyi A fa alatt drasztikusabb, komor hangütésű darab. Noha fekete komédiaként hivatkoznak rá, jóval több ennél… – SZABÓ ÁDÁM KRITIKÁJA

>>>
2018.06.15 - tiszatáj

KÖNYVHETI BESZÉLGETÉS TÉREY JÁNOSSAL KÁLI HOLTAK CÍMŰ REGÉNYÉRŐL
Térey János az idén POSZT-zsűritagként, 180 megtekintett előadás, illetve saját drámája, a Kazamaták szegedi bemutatója után megírta Káli holtak című színházregényét, mely egyben az első nagyprózája is. A kötet szegedi bemutatóján Lengyel Zoltánnal, a Grand Café munkatársával beszélgetett a szerző… – VARGA RÉKA BESZÁMOLÓJA

>>>
2018.06.15 - tiszatáj

Szakács Réka, Várady Tibor, prózája

Bíró Tímea, Horváth Benji, Marno János, Maurits Ferenc versei

Beszélgetés Maurits Ferenccel

Balázs Attila esszéje

Petar Bojanić, Hovanec Zoltán tanulmánya

Szövegszervező vizualitás az Új Symposionban

>>>
2018.06.15 - tiszatáj

A VAJDASÁGI zETNA ÚJ KÖTETEINEK BEMUTATÓJA
Június 10-én, vasárnap került sor a vajdasági zEtna új köteteinek bemutatójára. Ebből az alkalomból négy szerző érkezett a Grand Café mozitermébe: Balázs Attila, Fenyvesi Ottó, Lennert Móger Tímea és Szögi Csaba. A beszélgetést Beszédes István, a zEtna magazin alapító-szerkesztője vezette… SZUTORISZ SZABOLCS BENCE BESZÁMOLÓJA

>>>
2018.06.14 - tiszatáj

SZILASI LÁSZLÓ ÉS SZÍV ERNŐ KÖNYVBEMUTATÓJA
Vasárnap sem volt szünet az Ünnepi Könyvhéten. Június 10-én, késő délután Szilasi László és Darvasi László beszélgetett egymással a Dugonics téren. Utóbbi saját és írói alteregója, Szív Ernő nevében. Luther kutyái és Meghívás a Rienzi Mariska Szabadidő Klubba, a várt kötetek… – SZUTORISZ SZABOLCS BENCE BESZÁMOLÓJA

>>>
2018.06.13 - tiszatáj

BARÁTI GONDOLATOK GÁSPÁRIK ATTILA ÚJ KÖNYVÉNEK KAPCSÁN
Nálunk színigazgatók ritkán írnak könyvet. A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház vezérigazgatójának, az amúgy színművészként is ott dolgozó Gáspárik Attilának az idei könyvhétre immár második könyve jelent meg a Pont kiadó gondozásában. A fényképekkel illusztrált karcsú kötet alcíme szerint esszéket, tanulmányokat, párbeszédeket tartalmaz… – HORVÁTH PÉTER ÍRÁSA

>>>
2018.06.12 - tiszatáj

AKI ELZÁRJA AZ ÉJSZAKÁT –
A KOLOZSVÁRI SZÍNHÁZ VENDÉGJÁTÉKA BUDAPESTEN
Az idei évben két produkció érkezett a kincses városból Budapestre, amelyek a Tompa Gábor vezette teátrum műsorpolitikájának jelenlegi tendenciáit is jól kirajzolták. Tompa ugyanis az idei évadban mindössze egyetlen rendezést jegyzett (amely végül mégsem valósult meg), miközben a többi premier külföldről meghívott rendezők munkája… – FRITZ GERGELY KRITIKÁJA

>>>
2018.06.12 - tiszatáj

ORAVECZ IMRE KÖTETÉNEK BEMUTATÓJA
Létezik egy utazás, Magyarország és Amerika között, amit nem csak térben tesznek meg: generációkat összekötő, családi örökségként is jelen van. A 2018-as Könyvhéten Oravecz Imrével Balogh József beszélgetett… – FÖLDESI CSENGE BESZÁMOLÓJA

>>>
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Könyvajánló
Könyvhét - Géczi János: Sziget, este hét és hét tíz között (versciklus, 2015–2017)Könyvhét - Kálnay Adél: Tündérhajszál (Foglalkozz velem!)Könyvhét - Jenei Gyula: Mindig más (az emlékezet versei)Könyvhét - Hogyan legyél mesterlövész? (A kortárs szerb irodalom antológiája)Lanczkor Gábor: Tájsebzett SzínházFried István: Túl jól fest holtan (A soknevű [madár]felügyelő Nat Roid-regényeket ír)Észlelési gyakorlatok (Kortárs horvát költészet és rövidpróza)Seregi Tamás: Művészet és esztétikaTandori Dezső: A szomszéd banánhalZalán Tibor: Revizorr (Gogol-mentőöv a barbár reneszánsz idején)Demény Péter: Portrévázlatok  a magyar irodalombólSzlováknak lenni csodás…kabai lóránt: semmi színPetőcz András: A megvénhedt IstenTandori Dezső: Szellem és félálomTandori Dezső: A Rossz Reménység FokaJász Attila: Fürdőkádból a tengerBíró-Balogh Tamás: TollvonásokBaka István: Műfordítások III.Csiki László: A kaptárOlasz Sándor: Magány és társaság közöttSághy Miklós: A fény retorikájaPéter László: Olvassuk Juhász Gyulát!Fried István: Magyar irodalom(történet)Tandori Dezső: Csodakedd, rémszerdaSándor Iván–Féner Tamás: Hamlet visszanézSzepesi Attila: IstenporKálnay Adél: Hamvadó idő