Tiszatájonline | 2012. július 18.

Sherlock a 21. században

Múlt szombaton vetítette le az m1 a tavaly előtt útjára indult új BBC-sorozat, a Sherlock első epizódját. Heti rendszerességgel követhetjük nyomon a Sherlock Holmes és barátja dr Watson kalandjait, amelyek Sir Athur Conan Doyle regényein és novelláin alapulnak, ám hátterül a 21. századi Anglia szolgál. Több országban is kivételesen jó fogadtatása volt a sorozatnak, és nagyon pozitívan vélekedtek a forgatókönyvekről és a színészi játékról egyaránt.

Az utóbbi néhány év egyik leginkább dicsért sorozata lett a Sherlock. Eddig összesen két évad futott le, mindegyik három, egyenként 90 perces epizóddal, és az előzetes tervek alapján 2013-ban megkezdődik a harmadik évad forgatása is. A sorozat készítői, Steven Moffat és Mark Gatiss, akiknek a neve olyan sorozatokat fémjelez mint a Dr Who (Ki vagy, Doki?), a Coupling (Páran párban) és a Jekyll, nagy reményeket fűztek ötletükhöz, avagy Sir Arthur Conan Doyle Sherlock Holmes tanácsadó nyomozóról szóló történeteinek átültetéséhez a 21. századi Anglia keretei közé. Sherlock szerepére a zseniális angol színészt, Benedict Cumberbatch-et szerződtették, és ezután fogtak filmbéli társának megkereséséhez, amelyre Martin Freeman bizonyult a legjobb választásnak. Maga Mark Gatiss is szerepet vállalt, és több alkalommal feltűnik a sorozatban, Sherlock fivérét, Mycroft Holmes-t alakítja. Az epizódok nem mindig követik szorosan a doyle-i cselekményeket, hanem olykor merészebben elrugaszkodnak tőlük, de továbbra is „szemezgetnek” a Sherlock-történetekből, és több részeletet, visszatérő elemet is felhasználnak.

Sherlock a 21. században sokkal inkább él a technika vívmányaival: sms-t küld, saját honlapja van és nyomozása érdekében a GPS-t is felhasználja, pipáját pedig a korunkbeli közösségi területeken való dohányzásra vonatkozó előírásokat betartva félreteszi és nikotintapasz(ok)ra cseréli. Dedukciós brillírozásai és elhadart következtetései lenyűgözik a nézőt, akit gyakran segítenek a felfedezett nyomok mellett megjelenő feliratok is. Különösen jó ötlet még a készítőktől, hogy az sms üzeneteket is megjelenítik az adott jelenetben.

Az első epizód a Study in Pink címet viseli, melyet az eredeti címhez igazítva Rózsaszín dolgozószobának fordítottak, ám sajnos ez egy félrecsúszott fordítás, hiszen sokkal inkább igazodna a rendhagyó gondolkodásmódot bemutató és a dedukció tudományának oly nagy figyelmet tulajdonító epizódhoz pl. a Rózsaszín tanulmány cím. Ebben a részben lehetünk tanúi Sherlock Holmes és az afgán harctérről visszatérő, poszttraumatikus stressz szindrómától szenvedő dr Watson találkozásának, valamint annak, ahogyan sikeresen megoldanak egy elsőre sorozatöngyilkosságnak tűnő ügyet. Az epizód végén elhangzik egy rejtélyes név is: Moriarty, akiről az évad egyik későbbi részében, valamint a második évadban egyre több információt kaphatnak a nézők, majd láthatják megjelenni is megformálója, Andrew Scott zseniális alakításában.

A második részben (The Blind Banker), a Fekete Lótusz szervezet tevékenységével kapcsolatban nyomoz Sherlock és Watson. Az évad zárórészében (The Great Game) pedig az unatkozó Sherlock egy robbantássorozat megelőzésébe és személyre szabott talányok megfejtésébe veti magát Watsonnal. Mindegyik rész nagyon élvezetes és pörgős, egy pillanatra sem hagyja lankadni a nézők figyelmét. Egyaránt jó szórakozást nyújthat a regényeket, novellákat már ismerőknek, és azoknak is, akik egyelőre nem mélyedtek bele ezekbe a történetekbe.

Különösen jó és humoros húzás a készítőktől, hogy a fiktív karaktereket a következő epizódra vagy évadra várva is lehet követni a mindennapokban. Az interneten megtalálhatjuk Sherlock Holmes honlapját, amelyet a sorozatban is láthattunk, dr. Watson nyilvános naplóját, blogját, valamint a twitteren is olvashatjuk a szereplők párbeszédét (@SherlockSH és @WatsonJW nevek alatt), helyenként Mrs Hudsonnal, Mollyval, illetve más sorozatbéli szereplőkkel is kiegészítve.

Kanizsai Ágnes

Sherlock

Készítők: Steven Moffat, Mark Gatiss

Rendezők: Paul McGuigan, Euros Lyn, Andrew Scott, Toby Haynes

Főbb szerepekben: Benedict Cumberbatch, Martin Freeman, Rupert Graves, Una Stubbs, Mark Gatiss, Andrew Scott

Forgatókönyvírók: Steven Moffat, Mark Gatiss, Steve Thompson