Tiszatájonline | 2015. június 19.

Kara Tünde másodszor is Gálfy-gyűrűs

KÖZÖNSÉGÉVEL ÜNNEPELT A JÓKAI SZÍNHÁZ
Évadzáró pikniken, a Land of Music dalaival, a színészek süteményeivel és kitüntetésekkel búcsúztatta a 2014/2015-ös szezont a Békéscsabai Jókai Színház. A teátrum előtti téren június 16-án délután öt órától megrendezett ünnepségen adták át az évad legjobb művészi alakításaiért járó elismeréseket, köztük a 2008-ban alapított Gálfy László Gyűrű-díjat […]

KÖZÖNSÉGÉVEL ÜNNEPELT
A JÓKAI SZÍNHÁZ

Évadzáró pikniken, a Land of Music dalaival, a színészek süteményeivel és kitüntetésekkel búcsúztatta a 2014/2015-ös szezont a Békéscsabai Jókai Színház. A teátrum előtti téren június 16-án délután öt órától megrendezett ünnepségen adták át az évad legjobb művészi alakításaiért járó elismeréseket, köztük a 2008-ban alapított Gálfy László Gyűrű-díjat. 

Szép számú közönség gyűlt össze az immár hetedik éve nyilvános évadzárón, ahol Fekete Péter igazgató értékelte a társulat munkáját, beszámolt Kara Tünde színművésznő állapotáról, majd Szarvas Péter polgármester mondott köszöntőt. Részleteket láttunk világhírű musicalekből, filmből, Rázga Áron zongoraművész kíséretében, Komáromi Anett és Presits Tamás színművész konferált. A nézők nemcsak beszélgethettek kedvenc színészeikkel, autogramot kaphattak, hanem megkóstolhatták a művészek saját készítésű süteményeit, többek között Nagy Erika Sacher-tortáját, Seregi Zoltán kókusztekercsét. A dedikáló kártyáknál több színészcsapat váltotta egymást, közben Mészáros Mihály zserbóját, Gulyás Attila Fanta-szeletét, Fekete Péter sajtos stangliját, pogácsáját szolgálták fel. A Nine című musicalből a Be Italian dalt Liszi Melinda, a Cinema Italianót Zsombok Réka adta elő. Tomanek Gábor Charlotte-szeletéhez, Katkó Ferenc képviselőfánkjához, Tege Antal Palermó-szeletéhez a West Side Story Amerikája szólt, Liszi Melinda és Gábor Anita énekelt, Liszi Tina Turner GoldenEye- dalát is fantasztikusan tolmácsolta. A műsor igazi fináléval, az Apácashow című film Joyfull dalával zárult. Ha a show díját is kiosztották volna, feltétlenül a szinte minden betétben kiváló Liszi Melindára szavazok!

A piknik már a két műsorvezető elegáns öltözetétől, majd főleg a díjkiosztótól inkább gálára kezdett hasonlítani: hat szakmai elismerés talált gazdára. Az évad színművésze díjat három kategóriában kapták a legjobbak, ifjú tehetségként Czitor Attila, érett színművészként Kara Tünde, tapasztalt színművészként Bartus Gyula. A színház társulata a legjobb háttérmunkáért járó díjjal Kovács Edit Éva színházi titkár munkáját ismerte el. Az olvasók Nagy Róbertet választották meg az év BEOL-színészének.

A korábbi esztendők nagyon részletes évadértékelőinek tapasztalatait leszűrve, Fekete Péter fogadalmát tett, hogy csak rövid köszöntőt mond, s ezt be is tartotta. Arról beszélt, ami mindenkit legjobban érdekelt.

– Kara Tünde magához tért, állapota kielégítő, kommunikál a környezetével, az orvosok mindent megtesznek a gyógyulásáért. Mindenkinek köszönjük az érdeklődést, a hozzáállást, ami nagyon sok erőt, hitet adott. Köszönjük a mentőknek, ápolóknak, a gyulai kórház minden dolgozójának fáradozását annak érdekében, hogy művésztársunk újra itt lehessen velünk – mondta a direktor. – Köszönünk minden imát és szorítást, ami segíti a felépülését, és segített nekünk is abban, hogy most itt állhatunk – 13 bemutató, több mint 330 előadás után, amit közel százezer néző látott. A színház előadásai 22 fesztiválra kaptak meghívást, ebből 11 szakmai megmérettetés. A Koldusopera öt és fél perces tapsot kapott, Gubik Petra pedig elnyerte a legjobb színésznőnek járó díjat a POSzT-on.

Szarvas Péter beszédében rámutatott, hogy a színházi évad legjobb fokmérője, ha átgondoljuk, hogyan emlékezünk ez előadásokra, mit nyújtottak azok nekünk, szerettük-e a darabokat, értek-e bennünket katarzisok az előadásokon.

– De mennyire! A mi színházunk nagyszerű teljesítményt nyújtott, több katartikus előadással örvendeztette meg a közönséget. Sportnyelven szólva ezért most azt kérem, ne hagyják abba a csúcson! – fordult a polgármester a társulathoz. Majd Lope de Vega spanyol írót idézte, aki szerint „a színházhoz nem kell más, mint három deszka, két színészés egy közös szenvedély.”

Gálfy László színművész, egykori igazgató emlékére a család és a színház 2008-ban alapította a Gálfy Gyűrű-díjat, amelynek odaítéléséről – az alapítók szándékának és a hagyományoknak megfelelően – minden évad után szakmai bírálóbizottság dönt a rendezők javaslata alapján. A gyűrűt eddig az egész évadban nyújtott kiemelkedő művészi alakításért sorrendben a következők nyerték el: Bartus Gyula, Kara Tünde, Csomós Lajos, Komáromi Anett, Szomor György, Kovács Edit, Tege Antal. Az idei szakmai zsűri tagja volt Felkai Eszter színművész, a díj alapítója, Buchmann-Horváth Emese, a Viva La Musical vezető sajtóreferense, Hrecska Renáta kritikus, Szente Béla, a Csabagyöngye Kulturális Központ igazgatója és Niedzielsky Katalin kritikus, konzultáns. A Gálfy-gyűrűt ebben az évadban a Bernarda Alba háza Poncia szolgáló és narrátor, valamint a Karkithemia című monodrámában A nő szerepének (saját sorsa) kiemelkedő megformálásáért, az egész évadban nyújtott kimagasló művészi teljesítményéért és példaértékű emberi helytállásáért Kara Tünde Jászai-díjas színművésznő érdemelte ki.

Évről évre a zsűri dolga, hogy igazságosan döntsön, őrizze a magaslatot, a díj rangját, méltóságát. Soha nem volt még ennyire egyértelmű a döntés, a zsűri egyáltalán nem volt nehéz helyzetben, mert minden tagja ugyanazzal a jelölttel jött a megbeszélésre, nem volt vita, még kérdés sem. S nem azért, mert ne lett volna több jó előadásban sok kiváló alakítás, hanem mert olyan színésznek akartuk adni a gyűrűt, aki művészi teljesítményével, emberi helytállásával az egész évadban kiemelkedő volt, személyiségével a társulat húzóereje, motorja, a nézők emlékeznek karizmatikus egyéniségére, a jelenléte a társulatban meghatározó, példát mutat szakmából, emberségből. Egyedül Kara Tündét jelölte az idei évad két rendezője is a díjra, de emlékezhetünk a tavaly bemutatott és az idén is sikerrel játszott Adventben, Koldusoperában, Üvegfigurákban, A dzsungel könyvében nyújtott remek alakítására is. Bármelyikre nominálhatták volna, biztosan rábólint odaföntről, a mennyei társulatból a díj névadója. S végül, olyan művésznőnek jár a Gálfy-gyűrű, akitől annyi erőt, hitet, vigaszt, szeretetet kapott már a közönség és kaptak művésztársai.

A díj nyolcéves történetében ez az első alkalom, hogy egy színművész másodszor nyerte el a színház legmagasabb szakmai díját. Az elismerést Kara Tünde betegsége miatt pályájuk kezdetétől művésztársa, az előadás rendezője, Tege Antal vette át.

Niedzielsky Katalin

Kara Tünde díját Czitor Attila vette át

Kara Tünde díját Czitor Attila vette át (Fotó: jokaiszinhaz.hu/A-TEAM)