MTI | 2015. április 3.

Ismét gitárfesztivált rendeznek Szegeden

Világsztárokkal és fiatal tehetségekkel is találkozhat a közönség a Szegedi Nemzetközi Gitárfesztiválon, amely csütörtökön délután a Vántus szakközépiskola gitárszakos hallgatóinak koncertjével kezdődik […]

Világsztárokkal és fiatal tehetségekkel is találkozhat a közönség a Szegedi Nemzetközi Gitárfesztiválon, amely csütörtökön délután a Vántus szakközépiskola gitárszakos hallgatóinak koncertjével kezdődik – tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

A fesztivált több mint másfél évtizede Pavlovits Dávid gitárművész-zeneszerző hívta életre, a rendezvény azóta a szegedi tavasz elmaradhatatlan zenei programja lett.

Csütörtök este a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának (SZTE ZMK) Fricsay-termében a chilei születésű, évtizedek óta Svájcban élő Andrés Tapia, illetve a tavaly a kar hallgatóiból alakult, tizenöt tagú Szegedi Gitárzenekar koncertezik. Pénteken a programok sorát az újvidéki Rasko Radovic tanítványainak koncertje nyitja, este az erdélyi Beke István Ferenc, valamint a spanyol származású Thibaut Garcia lép a színpadra.

Szombat este a szegedi kötődésű fiatal művészekből alakult S. W. A. T. gitáregyüttes és a fehérorosz Igor Dedusenko koncertezik a Fricsay-teremben.
A legnagyobb érdeklődésre a fesztivál vasárnapi zárókoncertjén, az IH Rendezvényközpontban számítanak, ahol a szegedi Virtuózok-versenyzők – Girán Péter és Gembela Gergely gitáros, Néveri Bence furulyás, Szauer Bianka hárfás – a tavaly a Szegedi Nemzetközi Gitárverseny harmadik helyét megszerző, vajdasági Bozsóki Gergellyel és az SZTE ZMK Szimfonikus Zenekarával kiegészülve adnak páratlanul színes koncertet. A gálaest sztárvendége Pusztai Antal lesz, aki a fesztivál alapítása óta állandó szereplője a rendezvénynek.

A fesztiválhoz kapcsolódva a fellépő művészek, valamint Daniel Olmos, Roth Ede, Rasko Radovic, Czap Márk, Járóka József, Bozóki Andrea és Pavlovits Dávid tart mesterkurzust.