Tiszatájonline | 2015. április 1.

Közel 70 produkció a Gyulai Várszínház idei nyári kínálatában

Június 26-tól augusztus 9-ig tart a Gyulai Várszínház nyári fesztiválja. Az 52. évadban naponta várják előadásokkal a nézőket a 600 éves gyulai várban és a tószínpadon. Az összművészeti esemény keretében idén 11. alkalommal rendezik meg a Shakespeare Fesztivált […]

Június 26-tól augusztus 9-ig tart a Gyulai Várszínház nyári fesztiválja. Az 52. évadban naponta várják előadásokkal a nézőket a 600 éves gyulai várban és a tószínpadon. Az összművészeti esemény keretében idén 11. alkalommal rendezik meg a Shakespeare Fesztivált.

Három új színházi bemutatót és számos, először itt látható programot, vendégprodukciót nézhetnek meg a legszínesebb műfaji választékban, minden korosztályt megszólítva. Az 52. évad az idén is a háromnapos népművészeti fesztivállal, kézműves vásárral kezdődik június 26-án, a XVI. Körös-völgyi sokadalommal – nyilatkozta a hétfői budapesti sajtótájékoztatón Gedeon József, aki immár huszadik éve igazgatja a várszínházi programokat.

Szathmári Sándor és Weöres Sándor

Gyulán született a XX. század egyik legkülönösebb és legrejtélyesebb, mára kissé elfeledett írója Szathmári Sándor, akit a magyar Wellsnek és Orwellnek is neveznek. Legismertebb műve, a Kazohinia című szatirikus regénye hasonló a Gulliver történethez. Az angol humorral megírt utópisztikus szövegből most készül először színpadi adaptáció Vörös István dramaturg és Sopsits Árpád rendező átdolgozásában.

A Gyulai Várszínház másik bemutatója a varázslatos elbeszélő költemény színpadi változata, Weöres Sándor: Psyché című műve lesz. A vár mögött lévő ligetes parkban bemutatott, felnőtteknek szóló előadást Vidnyánszky Attila állítja színre a Kaposvári Egyetem színművészeti hallgatóival. Weöres Sándor lírai bravúrja a hányatott sorsú, viharos életű költőnőről, Psychéről szól.

Kínából érkezik a III. Richárd

kínai színházA XI. nemzetközi Shakespeare Fesztivált július 2. és 12. között rendezik meg, amelyen ismét egy különleges válogatást láthatnak a legjobb hazai és külföldi Shakespeare előadásokból.

Az idei Shakespeare Fesztivál egy világhírű produkcióval kezdődik – tudtuk meg Gedeon Józseftől, a Várszínház igazgatójától. Július 2-án Pekingből érkezik a Kínai Nemzeti Színház társulata, a III. Richárdot mutatják be egy látványos előadáson. A neves kínai rendező Wang Xiaoying által színpadra alkalmazott adaptáció méltán nyerte el a közönség tetszését az eddigi előadások alkalmával. Shakespeare-nek a hatalom paranoiájáról szóló darabja igazi 21. századi alkotás lett, amelyben a kortárs színház ugyanúgy benne van, mint az ősi kínai színházi hagyományok.

Új bemutató W. Shakespeare: Vízkereszt, vagy amit akartok című darabja, amelyet Bocsárdi László rendez. A sepsiszentgyörgyi színház társulatával létrejövő produkció folytatása lesz a legjobb rendezésnek megválasztott, UNITER-díjas, két évvel ezelőtti, szintén itt bemutatott Hamletnek. A várszínpadon július 3-án este látható produkciónak a címszerepeiben újra találkozhatnak a kitűnő sepsiszentgyörgyi színészekkel: Mátray Lászlóval, Pálffy Tiborral, Nemes Leventével, Szakács Lászlóval.

A bemutató után, július 6-án láthatják a Kossuth-díjas magyar színházi rendező, Zsótér Sándor új munkáját a W. S. Othello – néger mór című darabját. A mindig különleges előadásokat létrehozó művész a Stúdió K Színházban rendezte meg Shakespeare népszerű darabját, amelyet most a mai korba helyez. A kitűnő színészi alakításokkal megvalósított előadás olyan kérdésekkel szembesít minket, amelyeket általában nem szoktak feltenni a rendezők az Othello színpadra állításakor.

Július 7-én újszerű látásmóddal megvalósított, Shakespeare: III. Richárd című előadás látható különleges helyszínen, a vár mellett. Burák Ádám rendező Marosvásárhelyen szerzett diplomát, majd Angliában mestervizsgát, ő állította színre a darabot egy nagyszerű erdélyi színésszel, Dávid Áronnal a főszerepben. Az előadás azt a kérdést boncolgatja, hogy mit jelent a kegyetlen eszközöket alkalmazó királynak a hit – személyiség – hatalom hármassága uralkodása során.

A tavalyi évben elmaradt az egyik kiemelkedő magyarországi Shakespeare bemutató gyulai vendégjátéka, a Lear király. A Nemzet Színésze, a Kossuth-díjas Cserhalmi György főszereplésével láthatják a megrendítően szép előadást Bagó Bertalan rendezésében a tószínpadon. A székesfehérvári Vörösmarty Színház előadásában a főszereplő mellett kiváló színészi alakításokat láthatnak a Kossuth-díjas Gáspár Sándortól, Radnai Csillától, Krisztik Csabától, Földes Esztertől.

A Shakespeare Fesztivál zeneisége

Shakespeare korabeli reneszánsz muzsikát hallhatnak a nemzetközi hírű Magyar Reneszánsz Együttestől, amelynek Mandel Róbert tekerőlantos a vezetője. Csajkovszkij klasszikus zenéjére táncolnak a Miskolci Balett táncosai, akik Shakespeare legismertebb művét adják elő a táncszínpadon a Rómeó és Júliát. A friss szellemiséggel bemutatott kortárs táncelőadás a tragikus szerelemnek állít feledhetetlen emléket. Az előadást július 9-én láthatják a tószínpadra felszerelt forgószínpadon.

Maria Joao világhírű portugál jazz énekesnő a gyulai Shakespeare Fesztivál felkérésére készítette azt az új összeállítást, amelynek a címe Dalok Shakespeare-nek. Olyan ismert és új dalok hangzanak el jazzesített formában, amelyek a nagy drámaíróhoz köthetők. A különleges hangterjedelmű, remekül improvizáló énekesnő koncertjei mindig nyújtanak valami egyedit, valami olyat, amelyet másoktól még nem hallottunk. Maria Joaot remek portugál jazz zenészek kísérik a koncerten. Ez az előadás még több másik fesztiválon is hallható lesz, az European Shakespeare Festivals Network tagjainál.

Július 10-11-én egy kétnapos nemzetközi konferenciát rendeznek arról a manapság sokat feltett kérdésről Ki volt Shakespeare? Ki írta valójában ezeket a nagy színdarabokat.

A Shakespeare Fesztiválon másodszor rendezik meg a Fringe Fesztivált, ahol utcaszínházi produkciókat nézhetnek meg, de ezeken kívül még sok más program is lesz, filmeket láthatnak és még Shakespeare korabeli menüsort kóstolhatnak a Patrióta étteremben.

Még bővülhet a program

Gyula - Csicsely Zoltán képA végleges program júniusban jelenik meg. Gedeon József a Tiszatajonline-nak elmondta, hogy pályázatokból, főként központi támogatásokból hozzuk létre a fesztivált. Április végén várható döntés az NKA egyik pályázatában, így az elbírálástól függően még 15-20 produkcióval bővülhet a program. Tavaly volt olyan pályázat, amelynek júniusban, a fesztivál kezdete előtt volt az eredményhirdetése. Gyula önkormányzatának támogatása fedezi ugyan a rezsiköltségeket, ám a programokat főként NKA pályázatokból tudják megvalósítani. A tervezhetőséget segítené, ha legalább egy évvel a fesztivál kezdete előtt tudni lehetne, miből gazdálkodhatnak. Még ha nem is kapják meg a forrást, de legalább ígéret legyen rá. A Gyulai Várszínház éves költségvetése 165 millió forint, ez az összeg tavaly 15 millió forinttal csökkent.

Tóth András Tozzi

Debreceniek Gyulán

Jún. 30. 20.30 óra
Sikermusical mindannyiunk kedves könyvéből, újra Gyulán
MóriczKocsákMiklós: Légy jó mindhalálig  musical
Rendező: Várhalmi Ilona
A Csokonai Nemzeti Színház – Debrecen előadása
(Esőnap: Júl. 1.)
– Tószínpad

1991-ben a Gyulai Várszínházban, a bemutató évében láthatták már a Rock Színház előadásában a Móricz Zsigmond regényéből készült, mára már klasszikussá vált musicalt a Légy jó mindhaláligot Szinetár Dóra főszereplésével. Miklós Tibor szövegátdolgozására Kocsák Tibor írt egy nagyszerű, fülbemászó zenét. A musical azóta is töretlen sikerszériát produkált, bárhol is játszották. Június 30-án a tószínpadon a Csokonai Nemzeti Színház nagy sikert aratott előadását nézhetik meg Várhalmi Ilona rendezésében, remek gyerek és felnőtt színészekkel.

segitsd a kiralyt - csokonaiJúl. 15. 20.30 óra
Történelmi darab István királyróés az örök kérdésről: merre menjünk, hováálljunk?
Ratkó József: Segítsd a királyt  történelmi dráma
Szereplők: Szalma Tamás, Kubik Anna, Bicskei István, Szélyes Imre, Bakota Árpád, Papp István, Garay Nagy Tamás, Kardos M. Róbert, Olasz Szabó Soma
Rendező: Csikos Sándor
A Nemzeti Színház Budapest és a Csokonai Nemzeti Színház Debrecen közös produkciója
(Esőnap: Júl. 16)
– Várszínpad

Ratkó József veretes verses nyelvezetén megírt történelmi drámáját, a Segítsd a királyt! 1996-ban már láthatták a Gyulai Várszínház nézői. Az István királyról szóló mű azt a történelmi pillanatot járja körül, amikor váratlanul meghal Imre herceg, a királyi trón várományosa, és dönteni kell arról, merre menjünk, hová álljunk? A magyarság ezeréves sorsát tükrözi vissza a darab, a nemzet sorsáról kell dönteni. Az előadás a Nemzeti Színház és a Debreceni Csokonai Nemzeti Színház közös produkciójában lesz látható július 15-én a várszínpadon. A főbb szerepekben a Jászai-díjas Szalma Tamást, a Kossuth-díjas Kubik Annát, Bicskei Istvánt és a Jászai Mari-díjas Szélyes Imrét láthatják. A rendező Csikos Sándor Érdemes művész.

Gedeon József fesztiváligazgató elmondta: nem volt könnyű történelmi előadásokat szervezni a fesztiválra, úgy tűnik, ma nem divat ilyen darabokat létrehozni. Jogosan tette fel a kérdést az igazgató: kihalófélben vannak a történelmi drámák?

Augusztus 6. 20.30 óra

A neves drámaíró új komédiája két nő különös találkozásáról

Szakonyi Károly: Két nő vígjáték, felolvasószínház

Augusztus 6-án folytatódik a Kortárs felolvasószínházi sorozat. Az idén a neves drámaíró, Szakonyi Károly új művével, a Két nő című komédiával ismerkedhetnek meg, amely két nőről szól, akik a villamoson véletlenül találkoznak, és megelevenedik a nézők előtt az életük, a mai magyar valóság. A két nő Ráckevei Anna, a Csokonai Színház igazgatója és Takács Katalin, az Új Színház művésze. Az előadást Lőkös Ildikó dramaturggal hozzák létre.