Tiszatájonline | 2015. március 23.

Nem vették félvállról

ARCULATVÁLTÁS A FÉLONLINE.HU-NÁL
Nagyszabású esttel újult meg a FÉLonline.hu, Magyarország egyik legelső, fiatalok által szerkesztett független online kulturális lapja március 20-án a Vallai Kertben. A rendezvény keretében a szerzők és szerkesztők leleplezték az új honlapdizájnt, a tavaszi Prezilapot pedig felolvasóest keretében mutatták be […]

ARCULATVÁLTÁS ÉS VADIÚJ PREZILAP A FÉLONLINE.HU-NÁL

Nagyszabású esttel újult meg a FÉLonline.hu, Magyarország egyik legelső, fiatalok által szerkesztett független online kulturális lapja március 20-án a Vallai Kertben. A rendezvény keretében a szerzők és szerkesztők leleplezték az új honlapdizájnt, a tavaszi Prezilapot pedig felolvasóest keretében mutatták be.

Immáron negyedik alkalommal kapott új életet a 2007 óta fennálló FÉLonline.hu, amely egyaránt kínál publikációs lehetőséget a pályakezdő, szépirodalmi alkotásokkal jelentkező szerzők, valamint a kulturális újságírói szakmát gyakorolni vágyók számára.  A 2010 óta versblogként működő felület most több kulturális rovattal és naponta frissülő tartalommal bővült.

Amikor 2007-ben elkezdtem szerkeszteni a lapot, nem gondoltam volna, hogy még ennyi szép évet fog megélni. Első lapszámunk még  papírfolyóiratként, pontosabban két, összehajtogatott A4-es lapként indult. Első felolvasóestünket és lapszámbemutatónkat 2009-ben Székesfehérváron 120 fős közönség előtt, a Műhely nevű kultúrkocsmában tartottuk, ez alkalommal Lackfi János tisztelt meg bennünket szereplésével. Ahogy idővel az alkotók, szerkesztők Budapestre jöttek tanulni, a FÉLonline.hu székhelye is a fővárosba helyeződött át – idézte fel a múltat Braun Barna a lap alapító-főszerkesztője, miközben a közönség kivetítőn tekinthette meg a FÉLonline elmúlt 8 évének legemlékezetesebb, fotókból összeállított pillanatait.

A két éve minden ősszel Versaukciót is rendező FÉLonline bevételének egészét honlapja fenntartására költi. Tavaly március óta két úgynevezett Prezilap is napvilágot látott. E népszerű online prezentációs eszköz az irodalmi folyóiratok zárt struktúráját vegyíti az internet szabadon elérhető nyílt rendszerével.

IMG_5300xxx

A főszerkesztő nyitóbeszédét követően a Vallai Fesztiválon fellépő +16 formáció (Horváth András és Szántó Marcell) vette át az uralmat a színpadon, Fehér Renátó megzenésített verseit pedig Palágyi László prezentálta.

A tavaszi Prezilappal Bába Tibor, Balázs Zoltán, Csillik Kristóf, Fodor Balázs, Hutvágner Éva, Kabai Csaba, Katona Ágota, Kerber Balázs, Tinkó Máté és Tuza Mónika (szerzők) felolvasás keretében ismertették meg a közönséget, majd lehullt a lepel az új honlapdizájnról is.

A FÉLonline egyik legfőbb újítása az oldal okostelefon-kompatibilitása. A portál nem csupán külsejében újult meg, tartalmát tekintve is szélesebb spektrumot fed le (műfordítások, versek, prózarovat, szépirodalmi szövegek, interjúk, koncertek, beszámolók), ráadásul március 20-tól az összes social media felületen jelen van” – mondta Braun Barna, majd elárulta: oldalukon több, mint 1470 bejegyzés található és 318 szerzőt jegyeznek. A felület nyomon követi a megosztások, a kattintások és a lájkok számát, a szerzők és olvasók ezentúl pontozhatják is az általuk olvasott szövegeket, a tíznél többször publikáló szerzők fotóit pedig folyamatosan tölti fel a szerkesztőség.

A lap szerkesztőgárdája Szabó Viktória személyében felelős szerkesztővel bővült, a Zene és Fesztivál rovatot Kenderesy Anna, a Kiállításkritikát Hantó Réka, a Film és Színház rovatot Rácz Ráhel vezeti, míg a könyvkritikákról Mohácsi Balázs, a műfordításokról Farmasi Lilla, versekről, prózáról Kerber Balázs és Tinkó Máté felel majd.

A FÉLonline.hu következő eseménye április 2-án prózaest lesz az RS9 Színházban.

Jónás Ágnes

[nggallery id=524]