MTI | 2015. január 24.

Michael Martin Kofler fuvolaművésszel lépnek fel a Nemzeti Filharmonikusok

A Nemzeti Filharmonikusok (NFZ) az idei év első budapesti koncertjeként Michael Martin Kofler fuvolaművésszel, Hamar Zsolt vezényletével lépnek fel január 28-án a Művészetek Palotájában; a koncertet másnap Szombathelyen, a Bartók-teremben is megismétlik […]

A Nemzeti Filharmonikusok (NFZ) az idei év első budapesti koncertjeként Michael Martin Kofler fuvolaművésszel, Hamar Zsolt vezényletével lépnek fel január 28-án a Művészetek Palotájában; a koncertet másnap Szombathelyen, a Bartók-teremben is megismétlik – tájékoztatta a zenekar az MTI-t.

Az 1966-ban született Michael Martin Kofler 21 éves kora óta a Müncheni Filharmonikusok szólófuvolistája, és alig 23 esztendős volt, amikor tanítani is kezdett: azóta a patinás salzburgi Mozarteum professzora. Az osztrák muzsikus a két hangversenyen a francia Jacques Ibert által 1934-ben komponált fuvolaversenyt, a hangszer irodalmának egyik legnépszerűbb, egyben legnehezebb versenyművét játssza a zenekarral.

A versenymű előtt Mendelssohn Shakespeare Szentivánéji álom című vígjátékához írt kísérőzenéjének részletei hangzanak el, zárásképpen pedig Schubert IX. (Nagy) C-dúr szimfóniája csendül fel a  Nemzeti Filharmonikusok előadásában.

Az együttest Hamar Zsolt, a wiesbadeni Hessisches Staatstheater főzeneigazgatója dirigálja, aki szorosan kötődik az NFZ-hez, legutóbb tavaly augusztusban, Martonvásáron vezényelte a zenekart.