Kiosztották a Primanima díjait

Angol diplomafilm, Sarina Nihei Apró, kalapos emberek című alkotása nyerte el a Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztivál nagydíját, Bucsi Réka Symphony No. 42 című Oscar-esélyes alkotása pedig a legígéretesebb magyar tehetségnek járó George Pal-díjat kapta – tájékoztatták csütörtökön a szervezők az MTI-t.

A budaörsi Jókai Mór Művelődési Központban megrendezett ötnapos fesztiválon 110 diák és elsőfilmes alkotó animációját tűzték műsorra. A szervezők a négyszáz nevezett magyar és külföldi alkotás közül 34 elsőfilmet, 37 diplomafilmet és 23 diákfilmet válogattak be a programba. A produkciókat háromtagú, észt, lengyel és ciprusi szakemberből álló nemzetközi zsűri értékelte a hétvégén.

A Primanima Nagydíjat a brit Royal College of Art egyik idei diplomafilmje, Sarina Nihei Apró, kalapos emberek című különleges politikai parabolája nyerte el. A legígéretesebb magyar animációs tehetség elismerését, a George Pal-díjat Bucsi Réka Symphony No. 42 című diplomamunkája kapta. A rendezőnő alkotásának ítélték oda a legjobb diplomafilm díját is.

Bucsi Réka rövid animációs filmje számos nemzetközi filmfesztiválon szerepelt már sikerrel, az amerikai filmakadémia Oscar-díjára is esélyes, mivel szerdán felkerült a legjobb rövid animáció kategóriájának szűkített tízes listájára.

Mariai Gábor, a MOME harmadéves animációszakos hallgatója két filmjével is díjazott lett: Villiams című munkája a legjobb workshop-film elismerését, Rascal Redemption című alkotása pedig a legnépszerűbb magyar animációnak járó Macskássy Gyula-díjat kapta. A Primanima közönségdíját az iráni Sarah Szaidan Strandzászló című Franciaországban készített rövidfilmjének adták át.

Az elsőfilmesek mezőnyében Dahee Jeong rendezésében a francia-koreai Egy férfi ül a széken című produkció győzött. A zsűri különdíjait a német Xaver Xylophon Az út, a francia Morgane Le Pechon Napszúrás és a lengyel Ducki Tomek Fürdő című alkotása kapta. A gyerekközönség díját a cseh Alexandra Hetmerová Mitropolisz című munkája nyerte el.

A fesztivált 2012 óta rendezik meg évente.

MTI