Tiszatájonline | 2014. augusztus 22.

Kings Watch

A Dynamite Entertainment már évek óta gondozza egy egész sor klasszikus ponyvakarakter örökségét. Jelenleg náluk vannak többek közt a Zorro, az Árnyék, a Zöld Dongó és a Doc Savage jogai is, és Matt Wagnertől Jeff Parkerig meglehetősen neves írókat foglalkoztatnak ezekhez a sorozatokhoz (de hogy mást ne mondjak, nemsokára Quentin Tarantino is ír nekik egy Zorro/Django crossovert) […]

A Dynamite Entertainment már évek óta gondozza egy egész sor klasszikus ponyvakarakter örökségét. Jelenleg náluk vannak többek közt a Zorro, az Árnyék, a Zöld Dongó és a Doc Savage jogai is, és Matt Wagnertől Jeff Parkerig meglehetősen neves írókat foglalkoztatnak ezekhez a sorozatokhoz (de hogy mást ne mondjak, nemsokára Quentin Tarantino is ír nekik egy Zorro/Django crossovert).

A Kings Watch is ebbe a sorba tartozik, épp csak ez több legendás ponyvakaraktert terel össze egy nagyszabású crossoverbe – úgy, ahogy a Marvel vagy a DC hősei is rendszeresen összeállnak, hogy eltángáljanak egy különösen veszélyes gonosztevőt, de akár 2012 legsikeresebb filmjét, a Bosszúállókat is tekinthetjük mintának. Ahogy abban, a Kings Watchban is egy portálokon keresztül érkező idegen inváziót kell megállítania a főszereplőknek.

Akik pedig: a Fantom, Flash Gordon és Mandrake, a mágus. Jeff Parker és Mark Laming idén tavasszal véget ért, ötrészes minisorozata rejtélyes, az egész Földön megfigyelhető égi jelenségekkel kezdődik – közben millióknak vannak ugyanazok a rémálmaik egy borzalmas seregről. A három főhős egymástól függetlenül, három különböző szálon indul el, hogy megfejtse a baljós események titkát, ám útjaik hamarosan összefutnak.

Kiderül, hogy Mandrake egy régi, halálos ellensége, a Kobra egy távoli bolygó, a Mongo kegyetlen, hódító hadurának, Mingnek a csapatait készül a Földre transzportálni egy csillagközi portál segítségével. Ha sikerrel jár, a kék bolygó csatlakozik Ming rettenetes birodalmához, ami az emberi civilizáció végét jelenti majd.

A Kings Watch nem szolgál különösebb meglepetéssel, nincsenek benne eget-földet rengető fordulatok, nem mély, nem elgondolkodtató, viszont egy ponyvától ezt nem is várja el senki. Parker rutinos, megbízható író, pontosan tudja, hogy milyen pályán játszik, és azt adja az olvasónak, amit az egy ilyen történettől elvár: óriási téteket, állandó akciókat, nyaktörő tempót, szörnyeket, űrhajókat, archetipikus, de színes és izgalmas karaktereket, nemes hősöket, szexi nőket és hatalmas gonoszokat.

A sorozatot leginkább a Fantom és Flash Gordon (illetve az őket körbevevő mellékszereplők) viszik a hátukon, míg az amúgy is kevésbé ismert Mandrake sajnos egy kicsit a háttérbe szorul. Viszont mindegyik hős rendkívül markáns a maga módján, a csapatösszeállítás kiváló: adott egy varázsló (valójában egy hipnotizőr), egy sci-fis kalandor és egy misztikus ködbe burkolózó bosszúálló.

A képregény erőteljesen cselekményközpontú, így a hősök közti interakciók leginkább az aktuális haditerv megvitatására szorítkoznak, amiben azért benne van pár elvesztegetett lehetőség: néhány kisebb-nagyobb konfliktus és/vagy komikus szituáció mind a karaktereket, mind a köztük lévő kapcsolatrendszert elevenebbé, érdekesebbé tette volna. Így a Kings Watch kicsit sematikus, de megint csak: egy ilyen ponyva esetében ez aligha tekinthető komoly hibának. (És bár hangulatosabb lett volna a sztori, ha a hagyományoknak megfelelően a múltban játszódik, Parker legalább ad rá okot – az inváziót indító Ming szemszögéből –, hogy miért a jelenbe helyezte.)

Mark Laming rajzoló magabiztosan hoz egy kellemesen oldschool és viszonylag realisztikus stílust. Nincsenek látványos, izgalmas beállításai, bravúros grafikai megoldásai, de a szerencsésen visszafogott, mégis élénk színezéssel együtt a Kings Watch képi világa tökéletesen megfelel a történet hangvételének. Nem egy mesterműről van szó, de aki szereti az efféle ponyvákat és ezeket a karaktereket, annak így is kihagyhatatlan.

Rusznyák Csaba

[nggallery id=424]