KIKINDA SORRY!

A Kikinda Short nevű, kilencedik nemzetközi rövidpróza fesztivál 2014. július 2-5-ig tart. Az idei fesztiválnak az a célja, hogy a bánáti háromszög középpontjából, Kikindából előmozdítsák azon bánáti városok együttműködését, melyek egykor egységes gazdasági-földrajzi egészet képeztek: Kikinda, Temesvár, Szeged és Nagybecskerek. Húsz rövidpróza szerző tizennégy országból fogja felolvasni július 2-3-án a történeteit Kikindán, július 4-én pedig csoportokra bontva mutatkoznak be Nagybecskereken, Temesváron és Szegeden, július 5-én pedig Belgrádban tartják meg a fesztivál záróestjét.

Az idei díszvendég-ország ezúttal Lichtenstein lesz (Magyarország az első alkalommal volt az, s azóta egyedüli országként minden évben jelen lehet a fesztiválon). Három fiatal szerző, a Lichtensteini Kulturális Alapítvány támogatásával bemutatja számunkra az országuk kevésbé ismert irodalmát. Az idei fesztivál házigazdája a fiatal író Srđan Papić, a kiemelt vendég, Jovica Aćin pedig meglepetés-vendéget választ majd.

A kilencedik fesztivál meghívott szerzői: Eljan Tanini (Albánia), Faruk Šehić (Bosznia és Hercegovina), Ilija Đurović (Montenegro), Robert Perišić (Horváország), Maria A. Ioannou (Ciprus), Anna Ospelt, Daniel Batliner és Patrick Kaufmann(Lichtenstein), Man-Várhegyi Réka (Magyarország), Dragan Georgijevski (Macedónia), Ziemowit Szczerek (Lengyelország), Joao Tordo (Portugál), Dan Coman (Románia), Dijana Matković (Szlovénia), Galyna Tkachuk és Dzvenyslava Matiiash (Ukrajna), Ivan Antić, Jovica Aćin, meglepetés vendég és Srđan Papić (Szerbia).

A fesztivál támogatói: Szerbiai Kulturális Minisztérium, Tartományi Kulturális Titkárság és Kikinda Önkormányzata, Lichtensteini Kulturális Alapítvány, Ciprusi Oktatási Minisztérium és JAK (József Attila Kör).

Szegeden 2014. július 4-én, 20:30 órai kezdettel (a focimeccs után) lép fel Dragan Georgievski, Jovica Aćin, Sava Damjanov, Galyna Tkachuk, Joao Tordo és Anna Ospelt. Moderátor: Orcsik Roland. A szerzők eredeti nyelven olvassák fel műveiket, közben a kivetítőn megy a magyar fordítás.

A magyarországi esemény partnerszervezője a JAK.