Tiszatájonline | 2014. június 18.

Az első világháború kitörésére emlékeznek ősszel a Vígszínházban

Pozsonyban, a Nemzeti Színházban szerepelt tegnap este a Vígszínház az Átutazók című darabbal. Évtizedek óta nem lépett fel magyar nyelvű társulat a szlovák teátrumban. Eszenyi Enikő, a Vígszínház vezetője a hétfői hagyományos évadzáró társulati ülés után nyilatkozott portálunknak […]

Pozsonyban, a Nemzeti Színházban szerepelt tegnap este a Vígszínház az Átutazók című darabbal. Évtizedek óta nem lépett fel magyar nyelvű társulat a szlovák teátrumban. Eszenyi Enikő, a Vígszínház vezetője a hétfői hagyományos évadzáró társulati ülés után nyilatkozott portálunknak.

Április végén volt az 1914 bemutatója Prágában Eszenyi Enikő, valamint kiváló cseh és szlovák színművészek szereplésével. A prágai Nemzeti Színházzal és a Szlovák Nemzeti Színházzal koprodukcióban készült Robert Wilson darab magyarországi bemutatóját október 15-én tartják a Vígben. Az évad elején még egy fontos darabbal emlékeznek az első világháború kitörésének 100. évfordulójára: a magyar dal napján Ha majd egyszer mindenki visszajön… címmel katonadalokból és korabeli írásokból készülő előadást mutatnak be Eszenyi Enikő rendezésében. „Florian Illies: 1913 című könyvét olvasom most, amely nagyon sokban kapcsolódik a Robert Wilson előadáshoz, pontos képet kapunk ugyanis arról, ki, hol tartózkodott a világháború kirobbanása előtti évben Európában” – avatott be a részletekbe Eszenyi Enikő. A könyv ajánlójában arról olvashatunk, hogy „Stravinsky és Schönberg hallatlan botrányokat okoz, Kirchner megfesti a metropolis arcát, Triesztben Kafka, Joyce és Musil egy és ugyanazon a napon cappucinót iszik, Münchenben pedig egy Adolf Hitler nevű levelezőlap-festő akkurátus városképeit árusítja.”

„Nagyon izgalmas olvasmány, mindig szeretek utánajárni a történelmi háttereknek, ha egy rendezésbe kezdek. Ellátogatok a helyszínre, utánaolvasok”- tette hozzá a Vígszínház vezetője.

DSCF2164

Gyulára megy a Popfesztivál 40!

Az évad legsikeresebb előadása a Popfesztivál 40 volt, amelyet 39-szer játszottak, és több mint 40 ezer ember látta. Augusztus 8-án és 9-én Gyulán, a Tószínpadon várja a közönségét Eszenyi Enikő rendezése. Felcsendülnek Presser Gábor és Adamis Anna dalai, archív felvételekkel idézik fel az egykori legendás előadás hangulatát. A Popfesztivál új feldolgozásában összemosódik múlt és jelen: mai fiatalok szemén keresztül elevenednek meg Déry Tibor írásának fontos jelenetei és szereplői, valamint az 1969-es altamonti fesztivál eseményei.

A 2014/2015-ös évad a remekművek évada lesz!

Ezt ígérte Eszenyi Enikő az évadzáró társulati ülésen, amelyen több elismerést is kiosztottak. Köszöntötték 80-ik születésnapja alkalmából Harkányi Endrét, aki 30 éve a társulat tagja. A színművész portálunknak is elmondta, amit a társulat előtt, a színpadon: „Semmi közöm a koromhoz!”

„Bodrogi Gyuszival beszélgettem éppen erről, olyan, mintha két óra alatt lezajlott volna minden. Ebben a korban látszanak ugyan a hiányosságok, de még bírom. A jövő évadban Alföldi Róbert rendezésében, Shakespeare: Julius Caesarjában a jóst alakítom. Decemberben lesz a bemutató.”

12 premiert terveznek a jövő évadban. Az első bemutató október 11-én a Bulgakov A Mester és Margarita című regényéből készülő előadás lesz Michal Docekal rendezésében. Jövő tavasszal újra a társulattal dolgozik Bodó Viktor és a Szputnyik Hajózási Társaság.

A Pesti Színházban felújítják David Eldridge Az ünnep című művét Eszenyi Enikő rendezésében, a produkció szeptember 12-től látható. Spiró György Kvartett című darabját Marton László állítja színpadra, az előadást először október 10-én játsszák. Goldoni Két úr szolgája című komédiáját Gothár Péter rendezésében láthatja a közönség, a darab bemutatóját december 5-én tartják.

Molnár Ferenc A testőr című művét február 21-én tűzik műsorra Valló Péter rendezésében. A Házi Színpadon három bemutatót teveznek. Elsőként Heather Raffo A vágy kilenc része című művét láthatja a közönség, a darabot – Paczolay Béla rendezésében – október 12-én mutatják be.

A közönség és a társulat ad neki erőt!

„A Vígszínház olyan, mint egy testrész, legyen az a szívem, a lelkem, az agyam, mindenhol össze vagyok nőve a társulattal. A Víg emelt fel, a Víg tett olyanná, amilyen most vagyok. Nagyon szeretném ezt visszaadni és tovább szolgálni a színházat. Itt nagyon fontos a hűség, és ezek nem csak üres frázisok. Még nagyon sok kollégát hívhattam volna fel a színpadra a társulati ülésen, akik 21, 31 éve vannak itt.” – mondta Eszenyi Enikő, akinek ügyvezető igazgatói mandátuma 2015 júniusában lejár. A társulati ülésen megerősítette, hogy újra pályázni fog a Vígszínház vezetésére. „Szeretném folytatni ezt a remek munkát, velük, így, ahogy van. Nagyon sok erőt ad ehhez is a közösség, az is, hogy a nézők megtisztelnek bennünket. Óriási szám európai viszonylatban is, hogy több mint 350 ezer nézőnk volt az évadban. Hatalmas energiát adnak a nézők gesztusai, a vendégkönyvbe vagy éppen a közösségi oldalunkon beírt üzenetek.”

vig 1

 

Számokban az elmúlt évad

A Vígben, a Pestiben és a Házi Színpadon összesen 581 előadásuk és 352 ezer nézőjük volt, ez 20 ezerrel több a tavalyinál.

A társulat 11 bemutatót tartott, amelyek közül 5 magyar dráma volt.

A legtöbbet játszó színész Józan László volt, 191 előadása volt.

A 125. előadása volt április 20-án a Mikvének.

A színház saját bevétele mintegy 1 milliárd 800 millió forint volt, 2013-ban szolid nyereséggel zárt a színház, szemben a 2012-es évvel, amikor veszteségesek voltak. Elsősorban a jegybevétel növekedett: nettó 650 millió forint volt.

A színház összesen 580 millió forintot kapott az állami költségvetésből és a fővárosi önkormányzattól, továbbá 492 millió forintot szereztek a társasági adókedvezmény (TAO) alapján adható támogatásból, keretüket 100 százalékosan kihasználva.

Tóth András Tozzi

Fotó: Tozzi