Tiszatájonline | 2014. június 15.

Kicsi Lili, A házikedvenc

KARIAFÁTH ORSOLYA KÖNYVBEMUTATÓJA – REÖK, SZEGED
Kariafáth Orsolyával, a népszerű, extravagáns költő-, írónő, publicista és énekesnővel vívott tüzes szópárbajt Balog József újságíró, az SZTE oktatója az írónő új könyveinek kapcsán […]

KARAFIÁTH ORSOLYA KÖNYVBEMUTATÓJA – REÖK, SZEGED

Karafiáth Orsolyával, a népszerű, extravagáns költő-, írónő, publicista és énekesnővel vívott tüzes szópárbajt Balog József újságíró, az SZTE oktatója az írónő új könyveinek kapcsán.

– Mennyire lehetett belehelyezkedni a pályakezdő női író szerepébe? – ezzel a kérdéssel nyitotta Balog József a Karafiáth Orsolyával közös beszélgetését, amely egyben az írónő legújabb két könyvének bemutatója is volt. – Az írói szerep számomra ösztönös volt – válaszolta Karafiáth Orsolya, felidézve egyetemi éveit, amikor még a Sárkányfő című folyóiratnál volt tiszteletbeli „egyetlen női író”. Bevallása szerint mindig is könnyen belesimult abba, hogy saját magát adva váljon különössé. Karafiáth fiatal írói éveiben fokozott figyelmet kapott, egyfajta „egészséges lendületet” adva a pályájának. Kezdetektől fogva írt prózát és verset egyaránt, bár kezdetben az utóbbival tudta magát könnyebben kifejezni.

Ezt követően a két könyv – a Kicsi Lili és A házikedvenc – került a gyors tempójú és fanyar megjegyzésekkel teletűzdelt beszélgetés középpontjába. A Kicsi Lili négy nő külső és belső csatározásait eleveníti meg, ahol a főszeplők ugyan felnőttek, lélekben mégis megragadtak az öncélú, akarnok gyermeki léleknél. Balog József meg is ragadta az alkalmat, és rákérdezett: vajon a könyvben mi Karafiáth Orsolyát láthatjuk, négyféle köntösben? Az írónő erre nemleges választ adott, mondván mindig is határvonalat húz saját lénye és a szereplői között. A színes átváltozásairól ismert művésznőtől amúgy nem áll távol, hogy ismert idolok bőrébe bújjon. Jelenleg éppen Elvis Presley ésTina Turner életét tanulmányozza, lévén mindkét sztár tragikus sorsában talált olyan elemeket, amelyeket magára nézve is igaznak vélt. – Ettől azonban nem szűnök meg Karafiáth Orsolya maradni – mondta.

A házikedvenc című mű kapcsán kiderült, hogy egy házkeresés történetét dolgozza fel. A ház azonban „gonosz”, és egy utolsó pillanatig rejtélyekkel teli felnőttmese kerekedett ki belőle. A könyv a szerzője szerint egyfajta „horror”, amelyben személyiség modellek elevenednek meg és rángatják a főhőst helyszínről helyszínre. A két írás ismertetése után Karafiáth Orsolya újságírói pályafutására terelődött a szó, hiszen többek közt a Metropolban, a Nők Lapjában és a Magyar Narancsban is rendszeresen publikál. Az írónő személy szerint az újságírásra úgy tekint, mint az „elhülyülés” és a depresszió elleni tevékenységre, amely sokszor lehetővé teszi számára, hogy „klassz” helyeket látogasson meg.

 2014. június 13., péntek, 18.30, Reök-palota

Forrás: SZTEinfo

[nggallery id=380]