Ünnepi Könyvhét Szegeden

Több mint száznyolcvan programmal várja az Ünnepi Könyvhét az érdeklődőket június 12. és 16. között Szegeden, ahol huszonöt év szünet után tartják meg a vidéki eseményeket megnyitó ünnepséget.

Andóczi Balogh Éva, a programokat szervező Somogyi könyvtár munkatársa a csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta: a könyvhét díszvendége Bereményi Géza lesz, akivel író-olvasó találkozón is lehet beszélgetni, emellett esténként a filmjeit is láthatják az érdekelődők. Az idei ünnepi könyvhét nyitó napjának vendége lesz Grecsó Krisztián, mellette érkezik majd például Karafiáth Orsolya, Babiczky Tibor, Dés Mihály és Oravecz Imre.

Idén kiemelten figyelnek a gyermekekre: évek óta hagyomány a Könyvkirály-avatás, jövő pénteken adják át az elismerést a legtöbbet olvasónak. Emellett a központi helyszínen, a Dugonics téren folyamatosan lesznek interaktív programok a gyerekeknek. Jelen lesz például Pedro, a tűzoltóautó, amiről mese íródott, terápiás kutyákat simogathatnak a kicsik, kézműves foglalkozásokon vehetnek részt és június 15-én megünneplik az apák napját.

A két utolsó nap tematikus lesz. Június 15-én, vasárnap Nők, könyvek, irodalom címmel érkeznek vendégek, így például Dés Mihály, Görög Ibolya, Ugron Zsolna és Katona Ildikó lesz a könyvhét vendége. A hétfő szintén tematikus nap lesz, olyan szerzők ülnek majd egy asztalhoz, akik a periférián élőkről írnak. A nap szerzői például Szilasi László, Oravecz Imre és Barnás Ferenc.

A könyvhéten a nemzetiségek is képviseltetik magukat, a határon túli kiadók mellett számtalan színpadi előadást láthatnak majd az érdekelődők. Mellettük koncertek is lesznek, itt ünnepli például fennállásának 50. jubileumát a Molnár Dixieland Band is, aki lemezbemutatóját időzítette június 16-ra.

A program szinte az egész várost összehangolja, hiszen a könyvtárak mellett a színház, a Reök-palota, több kávézó kínál irodalmi csemegét, de vannak filmvetítések is például a Belvárosi moziban. Emellett igyekeztek a tudásközvetítő intézményeket is megnyerni partnernek, így jelen lesz a Szegedi Vadaspark, a Füvészkert, a Kiskunsági Nemzeti Park, az egyetem Interaktív Tudástára, de megjelenik a megye napilapja, a Délmagyarország és számtalan civil szervezet is.

MTI