Legek és legrosszabbak – Mondják meg a képregényesek 2.

LŐRINCZI BALÁZS, KOSKA ZOLTÁN
Az Alfabéta-díjra jelölt képregények újabb két alkotóját, Lőrinczi Balázst és Koska Zoltánt kérdeztük szobrokról, kedvencekről, saját munkákról és persze a legborzasztóbb darabokról is…

A Magyar Képregény Szövetség 2014. május 18-án 10 és 18 óra között idén is megrendezi a Budapesti Nemzet­közi Képregény­fesz­ti­vált. Az Alfabéta-díjra jelölt képregények újabb két alkotóját, Lőrinczi Balázst és Koska Zoltánt kérdeztük szobrokról, kedvencekről, saját munkákról és persze a legborzasztóbb darabokról is…

lbLŐRINCZI BALÁZS

– Mi jut eszedbe, ha azt a szót hallod, hogy képregény?

Egy rakat jó sztori, amit olvastam, el kell még olvasnom, vagy újra szeretném olvasni.

Illetve ha társaságban hallom meg, akkor az, hogy ha most elkezdek beszélgetni róla valakivel, akkor nagy eséllyel kiürül a helyiség…

– Melyik képregényesnek állítanál szobrot?

Fú, nehéz kérdés, sose gondolkodtam még ezen. Mondjuk olyan valakinek, akinek nagy hatása van képregényekre, de kevesen ismerik, például Bill Finger. Tudtommal ő nagyobb szerepet játszott Batman megalkotásában mint Bob Kane, mégis Kane neve szerepel mindenhol, Fingeré meg sehol.
Bár ha azt vesszük, mennyi galamb matéria kerül egy ilyen szoborra a szabad ég alatt, lehet valaki kevésbé közkedvelt egyénről kéne szobrot kitenni,

– Miről szól és milyen stílusban készült az Alfabéta-díjért induló munkád?

A képregény egy epizodikus, könnyed stílusban megírt, de azért akciódús urban-fantasy. Egy Hivatal pár dolgozójáról szól, akik mindenféle különleges ügyekben járnak el, leginkább papírmunkát végeznek, ami ebben a munkakörben azt jelenti, hogy különféle természetfeletti lények után és elől futnak, amíg nem sikerül aláíratni velük a szükséges dokumentumokat, vagy csak megoldani a felmerülő apró-cseprő problémákat (például egy boszorkány kilakoltatása egy kacsalábon forgó házból).

– Ha nem magadra, kire szavaznál a jelöltek közül?

Szégyen, nem szégyen, egyiket se olvastam, bár tudom, hogy Budai Dénes rajzai nagyon igényesek, úgyhogy jobb híján a Gépjárómű 2-t mondanám.

– Mi volt a legborzasztóbb képregény, amit valaha láttál?

Ha minőségileg nézzük, akkor Jeph Loebtól az Ultimates volume 3 és az Ultimatum borzalmasan rossz volt. Ha úgy vesszük, hogy min borzadtam el legjobban, akkor talán Grant Morrisontól a The filth, de biztos vagyok benne, hogy az Uzamakitól is rémálmaim lennének, ha egyszer rászánnám magam, hogy elolvassam.

koskazoli

KOSKA ZOLTÁN

– Mi jut eszedbe, ha azt a szót hallod, hogy képregény?

Egy olyan újság vagy könyv, ahol nem csak száraz szövegek vannak, hanem nagyon jó képek is, amik az izgalmas történetmesélést biztosítják.

– Melyik képregényesnek állítanál szobrot?

Épp tavaly állítottak egy domborművet Zórád Ernőnek azt hiszem, szóval ő már közel állhat hozzá. De mellette bármelyik nagy képregényesnek állítanék szobrot a múlt századból, Jack Kirbyn át Alberto Brecciáig, Hugo Pratten át Sebőkig vagy Korcsmárosig. De ne olyan ócska zsánérszobrot, mint amit Columbo kapott!

– Miről szól és milyen stílusban készült az Alfabéta-díjért induló munkád?

Az egyik jelölt a Koli c. képregényem, amit remélem saját stílusban készítettem. A történet egy középiskolás lányról és a párkapcsolati életéről szól, és fog szólni a reményeim szerinti folytatásban. Ebben olyan tizenévesekről szóló történetet akarok megírni, ami némiképp a High School Musical-féle idealizált tinédzser-sztorik ellenpólusa lenne. Megpróbálom sokkal élményszerűbben, naturálisabban megragadni ezt az életkort.

A másik képregényem pedig a Firka kapitány c. szuperhősparódia, amit már Wallace Wood rajzoló és Harvey Kurtzman író stílusában próbáltam megalkotni. Ezt egy olyan egyetemi kurzus zárófeladatára készítettem, aminek a koncepciójával sosem tudtam azonosulni két év alatt. És mikor mindennel felhagytam, hogy olyat tudnék csinálni a tanároknak, amit jónak találnának, olyat rajzoltam, amit legalább én élvezni fogok. És legnagyobb meglepetésemre abszolút pozitív értékelést kaptam rá. Most se tudom ezt hova tenni.

– Ha nem magadra, kire szavaznál a jelöltek közül?

A Gépjárómű 2-t és a Valamilyen hivatalt sajnos nem ismerem, de amiket olvastam, azokat mind nagyon esélyesnek találom.

– Mi volt a legborzasztóbb képregény, amit valaha láttál?

Hát, Rob Liefeld világa engem nagyon ki tud készíteni…

Szekeres Nikoletta