Tiszatájonline | 2014. március 29.

Szabó Marcell nyerte a Nemzetközi Bartók Béla Zongoraversenyt

A Magyarországról és külföldről érkezett tizenkilenc fiatal tehetség közül Szabó Marcell nyerte a Nemzetközi Bartók Béla Zongoraversenyt.

A Szegedi Tudományegyetem zeneművészeti karának korábbi dékánja, Kerek Ferenc Liszt-díjas zongoraművész által több mint egy évtizede életre hívott, hagyományosan kétévente, Bartók Béla március 25-i születésnapjához kapcsolódóan megrendezett verseny díjait szombaton adták át Szegeden a Szent-Györgyi Albert Agórában.

A második helyezett Vida Mónika Ruth lett, a megosztott harmadik díjat pedig Kocsis Krisztián és Vass István vehették át.

A 27 éves, budapesti Szabó Marcell – aki Nándor György és Kemenes András tanítványaként két éve végzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen – megkapta a legjobb kötelező darab előadásáért járó különdíjat is. A Zeneakadémia jelenlegi másodéves doktorandusz hallgatója már négy esztendeje is szerepelt a szegedi Bartók-zongoraversenyen, akkor megosztott harmadik díjjal jutalmazták.

Nádor György, a Zeneakadémia professor emeritusa, a zsűri elnöke az eredményhirdetés alkalmával elmondta, a szegedi verseny nemzetközi összehasonlításban is színvonalasnak számít. A zongoraművész dicsérte a versenyzők darabválasztását, melyek közül kiemelte a Scarlatti-szonáták, illetve Tóth Péter kifejezetten erre az alkalomra íródott, Hangnem nélküli keringőjének előadását.

Az indulók a háromfordulós megmérettetésen a Bartók-művek mellett olyan komponisták szerzeményeit – Scarlatti szonátáit, Debussy, Chopin, Liszt alkotásait, Mozart zongoraversenyeit – adták elő, amelyeket maga Bartók Béla is szívesen műsorra tűzött. Az indulók az elődöntőben és a középdöntőben szóló műveket játszották el. A döntőben pedig Liszt, Bartók és Mozart versenyművek csendültek föl a Szegedi Szimfonikus Zenekar közreműködésével, Gyüdi Sándor vezényletével.

A díjazottak vasárnap Bartók Béla szülővárosában, Nagyszentmiklóson a Nákó-kastélyban adnak gálahangversenyt.

MTI