Tiszatájonline | 2014. március 16.

Szabó Gábor: Álompolgárok Tesz-vesz városban

IDEOLÓGIAI RÉTEGEK SZIVERI JÁNOS ÉS PETRI GYÖRGY LÍRÁJÁBAN
A költőszerep és a költészet megismerő funkciójának eltökélt vizsgálata, ami a nyelvi anyag harcias fegyverhordozóként történő felhasználásával párosult, a versírást már mindkét életmű kezdetén intellektuális programként is láthatóvá tette. A pályakezdő Sziveriről és Petriről írott szövegek szinte mindegyike kiemeli ezt a fajta tudatosságot […]

IDEOLÓGIAI RÉTEGEK SZIVERI JÁNOS ÉS PETRI GYÖRGY LÍRÁJÁBAN

minket az öröm igazgat és elkerül
a bánat”

(Sziveri János: Álompolgárok)

Petri György és Sziveri János költészetének, poétikai eszköztáruk módosulásainak érdemi és sokszempontú összevetése nyilvánvalóan meghaladja egy rövid előadás kereteit. A kö­vetkezőkben ezért csupán a két életmű egy olyan metszéspontját fogom érinteni, amelyet első megfogalmazásban az ideológiai jelenlét kifejezéssel lehetne összefoglalni – a fogalom mindkét jelentéstartományának értelmében. Egyrészt azt az ideológiai potenciált igyek­szem tehát körüljárni, ami a versek különböző poétikai rétegeiben képződik meg, illetőleg ezzel összefüggésben értelmezni a versek betagozódását a keletkezésüket meghatározó ide­o­lógiai térbe. Mindehhez viszont alighanem érdemes elöljáróban a két pályakezdés bizo­nyos szemléleti sajátosságait érintő, többé-kevésbé talán közismert párhuzamosságait rög­zí­teni, amelyek majd a költői gyakorlat erővonalainak későbbi alakulása során egyre in­kább az ideologicitás terében találkoznak.

A költőszerep és a költészet megismerő funkciójának eltökélt vizsgálata, ami a nyelvi anyag harcias fegyverhordozóként történő felhasználásával párosult, a versírást már mindkét életmű kezdetén intellektuális programként is láthatóvá tette. A pályakezdő Sziveriről és Petriről írott szövegek szinte mindegyike kiemeli ezt a fajta tudatosságot, a versírás racio­nálisan uralt műveletként történő kezelését. Szövegeik modalitását legtöbbször az analiti­kus józanság meglehetősen kiábrándult szólama intonálja, ami a metafizikai egészelvűsé­gektől történő fokozatos távolodást, és ezzel együtt az ismeretelméleti kétely szorongását is verseik világába csempészte. Nem meglepő, hogy a megszólalásnak ez a módja, a módszeres szkepszis retorikája kellőképpen provokatívnak bizonyult egy olyan ideológiai térben, amely az efféle kérdéseket csupán hatalompolitikai dimenzióban volt képes értelmezni. Sziveri és Petri ezzel is számot vetőlírája a magánélet, a politika és a történelem mindennapi, ám érzékien intenzív megélésének metszéspontjában fókuszálta a költői személyiséget, és alakította a versekben megszólaló hangot,kettős támadást intézve az esztétikum politikája (amennyiben a megnyugtatóan emelkedett költői témák helyett az alávetett szubjektum csip-csup ügyeit poetizálták) és a politikai etikett kodifikált rendje ellen. (Hiszen mégiscsak tiszteletlenség mindenféle tisztázatlan eszmeiségű versekkel megzavarni a kultúra és a tár­sadalom nyugodalmas állóvizét, ugyebár.)

Első köteteiben mindkét költő a terek bonyolult architektúrájának bemérésén keresztül kí­sérelte meg rögzíteni a lehetséges ismeretelméleti perspektívákat, a geometrikus képalko­tás, a látvány mértani szimbólumokban történő hasonló ábrázolása talán csak az ezt repre­zentáló költői szerepfelfogás tekintetében mutat némiképp eltérő szemléleti irányultságot. Míg ugyanis a Szabad gyakorlatok költője számára a „költészet hidat ver a költő és az em­beri létezés között”, azaz a léttapasztalat valódi hordozójaként mint abszolútum tételező­dik[1], addig Petri már a Belső beszéd című versében a lét és a vers metaforájaként egyképp érthető labirintus gyalázatos otthonosságáról beszél, ahol a kaotikussá lett térben bármi­féle (művészi) egység csupán sóvár vágyként, távollétként lehet már jelen. A Séta egy ház körül nagyon hangsúlyosan geometriai képekből szőtt fogalmi hálója pedig – „geometria”, „raszter”, „négyzet”, „szabály”, „elrendeződés”, „konstelláció”, „tagoltság” stb. – éppen­ség­­gel a kozmikus rendezettség idegensége és bemérhetetlensége irányába futtatja ki a ver­set, bizonytalanná téve az elveszetten bolyongó „asztrál test”, egy másik szöveghelyen: „ne­ga­tív test” rögzíthetőségét a végzetesen kiismerhetetlenné vált matematizált térben. Ugyanakkor a „formálódika tér” baljós érzeteket keltő megállapítása (Lucidum interval­lum), ami a megfigyelői pozíciót „egy keskeny nyílás, egy ablak, egy kifehéredett repedés” szűkösségére redukálja, s ahol az egymásra torlódó felületek (Szabad gyakorlatok) és a perspektíva ebből fakadó bizonytalansága, a látvány töredezett esetlegessége nem hagy sok kétséget afelől, hogy a Sziveri-versekben feltárulkozó, Szétterített objektumként láttatott sivár táj tulajdonképpen az Összeomlás című versben Petri által megfogalmazott „Szétesése az épített világnak” léttapasztalatával vethető össze. A Szabad gyakorlatokban munkáló vágy, a „beszüremlő tájat elhelyezni a kijelölt szögben” ugyanazt az erős ismeretelméleti igényt fogalmazza meg, ami Petri idézett versében „a holdsütötte geometriát”, a „kimond­hatatlan elrendeződését” próbálja „illetéktelen szemekkel” értelmezni.

A világ középpont nélküliségének felismerése Sziverinél majd a Hidegpróba kötet tér-áb­rázolásában kerül egyre inkább előtérbe. „Valahogy elveszett a rend. / Megszűnt a szabály” – olvashatjuk a Kényelmetlen megfigyelésekben, és ennek tapasztalata a geometrikus kép­szerkesztéssel és a (társadalmi értelemben is) rögzíthető, matematizálható térformákkal szemben értelemszerűen hívja elő a táj kiüresedésének érzetét a sivatag, a puszta képeinek megjelenítésén keresztül.

A létmetaforaként alkalmazott sivatagi táj kopársága Petri második kötetében is felbukkan többek között a Felirat című versben, a költemény zárlatában pedig – „Jelenvan, jelt nem ad” – ráadásul a jelenlét, a kimondás, a hallgatás, a lét- és jelentéshiány jelenlévő valósá­gának Sziveri számára is fontos problematikáját fogalmazza meg. Ezzel együtt válik fontos motívummá a por, a morzsalék, vagyis a szétesett világ szemcsényi maradékainak megjele­nése a költeményekben, idővel egyébként azok nagyszerkezetét is a töredezettség irányába formálva.

A térképzés és az énképzés párhuzamossága mindkét szerző indulásakor a líra (ön)­pozí­cio­nálásával és a társadalmi-kulturális térben helyet követelő megszólalásmódjának ismeret­elméleti problémájával értelmezhető. Verseik szubjektuma többnyire a nagyobb, tömb­szerű terek és formák lebontásától a mikrofelületekkel történő érintkezés felé haladva, az absztraktumok felől az egyedi irányába tartva testiesíti magát. A nagy elbeszélésekből tör­ténő kiábrándulás, és ezzel együtt az „én” térgeometriai képekben megvalósuló lebontásá­nak programja azt is előrevetíti, hogy ettől kezdve nem az univerzális rendezettség transz­cendens szerkezetének kísértése, hanem a hétköznapi viszonylatok változékony elrendező­dései formálják a versek ideológiai vákuumhelyzetében hajléktalanná váló költői alanyt. Sziveri kritikusai egyetérteni látszanak abban, hogy a költő harmadik, Dia-dalok című kö­tetében találja meg igazi formáját, itt válnak explicitté művészetének társadalomkritikai összetevői, itt találja meg az addigi kritikai attitűd és költői magatartás a maga megfelelő nyelvi pozícióját.

Elgondolkodtató, hogy Sziveri esetében éppen úgy a hatalmi játszmák hálójába történő vég­zetes belegabalyodás következményeként értelmezhető ez a művészi kiteljesedés, ahogy Petri számára is a hatalmi konszenzus felmondása, vagyis az Örökhétfő kötet csonkítatlan formában történő szamizdat-megjelentetése adott lehetőséget arra, hogy kompromisszu­mok nélkül alakíthassa a maga költői univerzumát. Mindkettejüknél ekkor válnak meg­hatá­rozóvá a versekben azok a poétikai megoldások – a groteszk képalkotás dominanciája, a roncsolt formák alkalmazásának elszaporodása, az alulstilizáltság, a heterogén értékvilá­gok ironikus ütköztetésének jelentéstermelő effektusai –, amelyek nyelvi úton tudatosítják egy személyes és egyszersmind ideológiai válsághelyzet tapasztalatát. Az egzisztenciális és ismeretelméleti veszteség tehát poétikai nyereségként hasznosul, mégpedig a nyelvhaszná­lat radikalizálódásának eredményeképp.

Roland Barthes egyik korai írásának ismert deklarációja szerint kimozdítani helyéből a be­szédet annyi, mint forradalmat kirobbantani.[2] Mintegy ennek szellemében, a lírai nyelv­használat szabályrendjének felforgatásán keresztül kérdőjelezte meg Petri és Sziveri egyút­tal a normatív ideológiai rend létjogosultságát, az irodalmat ezáltal (legalábbis az általuk művelt formában) részben nyelvpolitikai tényezőként is aposztrofálva. Ehhez azonban – és ezt szerettem volna kissé futólagosan bemutatni ez idáig – mindkettőjüknek el kellett vé­geznie előbb a terek bemérését, lebontását, vagyis a homogén ideológiai jelentéstömbök költői felaprózásának feladatát.

Itt érkeztem el végre mondanivalóm tulajdonképpeni tárgyához: ahhoz tudniillik, hogy va­jon hogyan kapcsolódik egymáshoz esztétikum és politikum a két szerző műveiben? Okoz-e csúf kiütéseket a Költészet tiszta testén az Ideológia vírusa? Kevésbé metaforikusan, me­lyek azok a nyelvi-poétikai eszközök, melyek eredményeképpen a versek egyszerre tudnak markánsan jelen lenni a költői és az ideológiai térben – már amennyiben ezek radikális kettéválasztása egyáltalán lehetséges lenne. (Valószínűleg nem lehetséges – legalábbis a két tárgyalt életmű szerint aligha.)

Persze, Petri és Sziveri kapcsolódása politikához és politikai költészethez korántsem mond­ható azonosnak, többek közt azért sem, mert a vajdasági költő mintha maga is meglehető­sen ellentmondásosan viszonyulna ehhez a kérdéshez. Keresztury Tiborral folytatott be­szélgetésében egyrészt egymást kizáró fogalmaknak nevezi a politikát és a költészetet, ugyanakkor azt is állítja, hogy a költőnek kutya kötelessége politizálnia a művein belül, és művészi fejlődésével összefüggésben is többször tér ki „társadalmi fogékonyságának” erő­södésére.[3] Petri esetében viszont a nagy elbeszélésekből történő kiábrándulás, a koherens világnézet lehetőségéről történő lemondás teoretikus sokkja, és az ezt követő filozófiai más­naposság egy olyan ideológiai vákuumhelyzetet teremtett, amely a Kádár-kor fülledt politi­kai légkörében szinte szükségszerűen vonta maga után mind személyes, mind pedig a költői megszólalást illető konzekvenciák meglehetősen tudatos levonását. Petri műveiben mindez egy filozófiailag is jól megerősített elméleti hátország támogatásával történik – verseiben nem csupán utalások és idézetek formájában szerepelnek filozófiai betétek, hanem gyakran a művek szerkezetébe íródva is –, míg Sziveri esetében (néhány, a marxi nyelvhasználat alapjaira, vagy Nietzschére történő futólagos utalástól eltekintve) ilyesféle intenzíven vib­ráló „filozofikus holdudvarról”[4] nem beszélhetünk. Ezzel együtt azonban a beszéduniver­zum hatalmi kisajátítottságával szemben mindkét poétika a nyelvi hadviselés gerillatevé­kenységét választja eszközül.

Ha egy társadalomban a politikai racionalitás mint nyelvi racionalitás mutatja fel önmagát, akkor a művészet – mondja Marcuse – csak addig beszélheti saját nyelvét, míg képeivel megtagadhatja a fennálló rendet, avagy a kommunikálhatatlanságot kommunikálja.[5] S minthogy a fennálló ideológiai rend igazolásának, fenntartásának egyik kiemelten fontos eszköze éppen a hatalom által működtetett fogalmi rendszer, Petri és Sziveri szövegei poli­tikai cselekvés végrehajtói (is), amidőn költői nyelvükkel ennek az (egydimenziós) beszéd­univerzumnak a felrobbantására tesznek kísérletet. Ezen keresztül tulajdonképpen mind­két életmű művészet és ideológiai tér, személyiség és hatalom viszonyának tisztázására, új­ragondolására tesz kísérletet. Hogy a „miféle szándék cifráztatja velem a nyelvet, ily konok időben, mikor a szólás is nehéz.” kérdésében,vagy a „ mondd, miért a vers” keserű sorában, illetve a „Miért írok hát, mégis…” mondattöredékében Sziveri nem csupán a romantikus költő kacér pózában tetszeleg, azt meggyőzően igazolhatja a „szól a szám, ez az egyetlen hibám” és a „jogosan élhetek alhatok ha hallgatok” sorok erre adott válaszként történő ráolvasása, amelyek az írás tevékenységét egy ellenséges ideológiai téren belüli fenyegetett­ségként, egyszersmind etikai kötelezettségként is értelmezik.

Petri egyik rövid szösszenete egyébként szintén a „ne szólj szám, nem fáj fejem” bölcselmé­nek Sziverihez hasonló újragondolását fogalmazza meg, mondván: „De akkor meg minek / a fej, a száj?” (Mentálhigiénia) A megfigyelés, személyes kiszolgáltatottság, a le- és kihall­gatások létfenyegetése alighanem ezért oly gyakorta előforduló motívum mindkét életmű­ben. Csak néhány kézenfekvő példa előbb Sziveritől: „aszemcsék is az embert lesik” (Szín­ezüströppentyű X.Y.-nak), a „s bár másutt összegyűjtöttek rólam egypár fontosabb ada­tot ” (Tornacipőben a Duna utca macskakövein), vagy a „s mint fényes késeket rakják ap­rót a nagyra a följelentéseket” (Bábjáték) sorok egyképp a megfigyelés alanyaként azono­sítják a költői személyiséget.

Petri többek közt a Személyi követő éji dalában, a Szerelmes vers zárósoraiban („nem ér­dekel az őrzők 500 Wattos nézése…”) a Valahonnét néznek-ben vagy a Mondogatni­való című kétsorosban beszél erről teljesen expliciten, de nála a hatalom költészetet be­folyásoló agresszivitása már első kötetének nyitóversében – az életmű egészére nézvést ér­vényesen – mint ellenséges, a megszólalást ellehetetlenítő erő jelenik meg. A Reggel című versről van szó, ami ugyanúgy az éjszaka és a költészet romantikus egylényegűségéből indul ki, akár­csak Sziveri, aki a Töredékben így ír: „A sötétségről szólj, ami minden költészet leg­lényege”. Petrinél kérdés formájában a következőképp hangzik ugyanez: „Miértaz éjszaka szabadítja fel a költészetet?” Majd a vers a hajnalodás, a fény erőszakos betörésének fe­nye­gető képein keresztül fokozatosan távolodni kényszerül saját lényegszerűségétől. A fenye­gető világos­ságban egyre biztosabban kirajzolódó ideológiai tér monumentális rágószerv­ként („hulla­merevállkapocs”) egyszerűen felzabálja, széttrancsírozza a költészet tradicio­nális magvát, és ebben a szorításban a líra kénytelen feladni romantikusabb hadállásait és újrarendezni sorait.

Talán ezt a felismerést visszhangozza az Ügyeim soraiban Sziveri is, amikor így fogalmaz: „Nemvers ez már. Baj van költővel, költészettel egyaránt.” Innen nézvést a Közérdekű ballada a valóságról megállapítása, mely szerint a „költészetpedig (…) maga a valóság”, olvasható olyan kijelentésként, amely a művészet státuszát úgy értékeli át, hogy – mintegy felvéve a harcot a líra esszencialitását támadó „fényes” erőkkel – az egydimenziós beszéd­univerzum nyelvi és logikai apparátusának igazságkritériumait a maga igazságával egyen­rangúnak tekinti. Azaz nem fogadja el azokat a közkeletű szóösszetételeket, amelyek, mint pl. a „költői igazság”, „metafizikai igazság” és társaik, azt a képzetet erősítik, hogy a nem-normatív igazságértékek csupán egy jól elkülönített nyelvi területen belül bírhatnak érvé­nyességgel. Az elkülönítés, a zárt jelentésdimenzió rezervátumába való kényszerítés ugyanis a legjobb módja annak, hogy a hatalom megóvja a „normális” és hivatalos beszéd­univerzumot az illetlen és illetéktelen eszmék behatolásától. A kettős igazságnak ez a széles körben népszerű felfogása azt a hamis tudatot szentesíti, amely tagadja, hogy a transzcen­dens nyelv alkalmazható lenne a mindennapok ideologikus fogalmi világában. Ilyenformán – egy gondolat erejéig visszatérve a térkategóriák, a mértani alakzatok szerepeltetésének közös motívumaira a két költő első köteteiben – költészetükben a hivatalosság által felosz­tott, kiparcellázott kulturális terek újrarendezésében a rész és az egész (normatív igazság és metafizikai érvényesség) egyenrangú lehetőségként értelmeződik.

Petri és Sziveri verseiben a politikum nem csak a politikai utalásokat egyértelműen tartal­mazó versekben, hanem a költemények legmélyebb rétegeiben van jelen, művészetük egyik legszembeötlőbb sajátossága talán éppen az, amit Althusser az alkotótevékenység lényegét elkerülhetetlenül meghatározó ideológiai potenciálnak nevez. Vagyishogy „amit (a művé­szet) láttat, illetőleg ezáltal a »látás« , az »érzékelés« formájában a befogadó számára nyújt, (…) az nem más, mint az ideológia, amelyből született, amelyben megmerítkezik, amelyről művészetként leválik és amelyre ugyanakkor utal”[6]. A művészi forma Althusser szerint egy belső distancia segítségével természetszerűleg érzékelteti azt az ideológiát, amelybe be van ágyazva, és az esztétikum kritikai funkciójából következőleg olyan tudást nyújt róla, ami eszköz lehet a társadalmi viszonyok ideológiai kötelmeinek emancipálására. Petri és Sziveri versei pedig, úgy tűnik, e tekintetben korántsem ártatlanok, mintha ugyanis tudás­sal bírnának létmódjuk egyszerre esztétikai és ideológiai természetéről, és mintha egyik fel­adatuknak éppen ennek – azaz kikerülhetetlen ideológiai beágyazottságuk viszonyrendsze­rének – közvetítését tekintenék. Az ily módon láthatóvá tett ideológiáról szóló kritikával maga a vers is egyfajta ideológiai hatást hoz létre, ami szubverzív, ám ugyanakkor ellent­mondásos módon illeszkedik a saját létfeltételeit is meghatározó rendbe. Ellentmondáso­san, hiszen a szimbolikus rend olyan elemeként jeleníti meg magát, amely – szándéka elle­nére – épp azáltal válik mégis a rendszer részévé, hogy nem fogadja el annak szabályait, azaz a meg-nem-felelés attitűdjét, a kívülséget pedig csak a fennállóhoz történő kapcsoló­dás egy sajátos részvételi lehetőségeként képes felmutatni. Költészetükben a „barbár” és az „idegen” metaforái látványosan jelzik a kívülség szubjektumának körvonalait, mellékjelen­téseiken keresztül azt is sugallva, hogy sem a barbár, sem az idegen nem – vagy csak da­dogva – beszéli a birodalmi nyelvet. (Ennek ideológiai és versnyelvi implikációit együttesen értve.) Ugyanakkor mindkét metafora, illetőleg a hozzájuk kapcsolódó kulturális személyi­ségszerep gond nélkül tagolódik az uralt beszéduniverzum szerkezetébe, amennyiben „köl­tészetnek” vagy „mitológiának” bélyegezve jóváhagyott módon nyerheti el helyét a Rend valamely irracionálisnak vagy komolytalannak bélyegzett, félreeső zugában.

Már első kötetében, a lehetséges szerepek bemérésének időszakában a következőképp fo­galmaz ezzel kapcsolatban egy – a hegeli Ész cselét is idéző – Petri-sor: „Csinálhatsz amit akarsz, akarásod is ők csinálták”. Az idősebb költő némiképp reflexívebb költészete látha­tóan tisztában van e romantikus kívülség-pozíció pragmatikus fenntarthatatlanságával, így a rendszerből történő kilépés lehetetlenségének keserű beismerése nem csupán verseinek tematikus rétegében jelenik meg, hanem poétikai programjában is tetten érhető akkor, amikor műveiben egyre többször valamiféle (gumbrechti értelemben vett) „jelentés nélküli jelenlét” megteremtésére törekedett – nem csupán a tünékeny versbeli alany megformálá­sát illetően, hanem a jelentés kioltásának, a műalkotás szemantikai felületének neutralizá­lásán keresztül is. Sziveri esetében ilyesmiről nemigen beszélhetünk, a verseiben megnyil­vánuló kritikai létforma – imént idézett elemzője szavait ismét kölcsönvéve – „sokszor a küldetéstudat szomszédságában tárja fel magát”.[7] Az (el)hallgatás, a csend, a semmi kom­munikációja így nem elsősorban versei szerkezetébe fészkeli be magát, mint nagyon sok Petri-költemény esetében,hanem beszédes (olykor: bőbeszédű) énkoreográfiákon keresztül artikulálódik. (Hirtelen ellenpéldaként az 1978.augusztus 18. című szövegét említhetjük, ami egy vers meg nem íródásáról szóló nyolcsoros költemény. Ez a megoldás – az önmaga megszólalását visszavonó, a vers helyetti költemény – Petri életművében különben meg­lehe­tősen tipikusnak tekinthető.)

Ugyanakkor a jelentés eloldásának, a racionalizálható (tehát kisajátítható) szemantikum eltüntetésének, pontosabban, annak egy másfajta logikai térbe történő utalásának jellegze­tesen sziveris technikájaként lehet említeni azokat a fónikus asszociáció-folyamokat, ame­lyek a hangzás, a belső rímek, szótő-összecsengések stb. akusztikai örvényébe helyezi nyel­vének jelentésességét. A szóhatárok mozgatása, a köznapi kifejezések rekontextualizálása, a szintaktikai törések alkalmazása szintén ehhez hasonlóan szegül ellen a racionalizált be­széduniverzum ideológiai kisajátítási kísérleteinek, ilyenformán aztán következetes ellen­beszédként is reprezentálódott egy átpolitizált, homogén nyelvi-ideológiai térben. Mindkét költő nyelvében elszaporodik az a nonszenszhez kapcsolható, Lewis Carroll által megterem­tett szójáték-forma, amelyet az oxfordi matematikus portmanteau-szavaknak nevezett. Ezek lényegét Tükörország filológusa és szemantikusa, Humpty-Dumpty magyarázza el a Jabberwocky című abszurd poéma kapcsán: olyan összetételekről van szó, amelyek több önálló szóalak, vagy morféma összeolvasztásából keletkeznek. Ilyen Petrinél pl. a „túlerő­leves” (Cetlik, avagy búcsú…), a „rémönuralom” (Széljegyzet egy vitához), az „önkéntes­rendőr­állam” (Március 15-ikére) vagy egy későbbi kötetből mondjuk a „kalucsnyikov” (Őszi nagytakarítás). Petri lírai önértelmezésének érdekes adaléka ezzel kapcsolatban, hogy az Örökhétfő majdani legális kiadásából éppen azok a kancsal rímekben tobzódó, gro­teszk, nonszensz nyelvi megoldásokat tartalmazó versek kerülnek kihagyásra, amelyek Sziveri költészetének egyre meghatározóbb jellegzetességeivé válnak. Csupán illusztráció­képp idézek néhányat a szinte végtelen kínálatból: „alapműanyag” (Testcsel) „did-aktasí­rok” (Idill-dalok, férfihangra), „(agyon)szúrópróbája” (Közérdekű ballada a valóságról), „lóherezacskó” (Punktum), vagy verscímbe emelve az Árucserebogár. A nyelv logikájának ilyen megtörése az uralmi logika felforgatásának eszköze, hiszen az új szemantikai terek, érzékelési módok, szokatlan jelentések termelésén keresztül a hatalom nyelvi fundamentu­mát kérdőjelezi meg. Mindemellett a különböző nyelvi rétegek keveredése relativizálja és kijátssza egymás ellen a hozzájuk tapadó értékhangsúlyokat, megkeveri a tónusok és szóla­mok tiszta egyértelműségét. A heterogenitás felvállalása a Törvény tisztaságával szembeni tudatos stratégia, melynek nyomán vidáman omlanak egybe az egymástól egyébként éles határvonallal elválasztott „szennyezett” és „tiszta” nyelvi, poétikai tartományok.

A nonszensz költészetet idéző groteszk nyelv felforgató szellemisége a versek szemléleti és tematikai rétegeiben is tetten érhető, mégpedig egyfajta karneváli optika érvényre juttatá­sán át. Amikor Bahtyin arról ír, hogy a karnevál „a hierarchikus viszonyok, kiváltságok, normák és tilalmak átmeneti felfüggesztésének ünnepe”, ami „szemben áll minden örökké­valóval, befejezettel és véglegessel”[8], akkor mintha a Sziveri és Petri költészetében fejte­tőre állított hierarchia, az alantas, a komolytalan, az alulstilizált poétikai hatalomátvételéről tudósítana. Az értékviszonyok ellentétbe fordítása, a fent és a lent felcserélésének gesztusa Sziverinél egyértelműen a karneváli provokáció szűrőjén át válik láthatóvá a Próféciák-ban: „Smint ki fejében hordja végbelét, / döfödi az Ég a Föld ölét”. Az ész és az ösztön, a rend és a zűrzavar, a tiszta és a szennyezett hivatalos alá-fölérendeltségének megcserélése és egymásba olvasztása az érvényes hatalmi kódok megtagadása, ami, ha úgy tetszik, az ideo­lógiai törvények támadási felületté nyilvánításának jele. Ahogyan a karnevál során is az el­nyomott, a megvetett rész, az altest (és ennek metaforikáján keresztül az elnyomásra, hall­gatásra ítélt tartományok) jutnak főszerephez, úgy a két életmű is az altesti funkciók bősé­ges képi megjelenítésén át juttatja érvényre a Renddel való szembeszegülését. Az „ujjal orr­lyukba mászni”, az „ ülepet vakarni” (Hidegpróba), illetőleg a „ vakartam a seggem”, „hadd távozzon a szellem”, „ne kelljen az elcsöppenő orromra ügyelnem” (Három sárb ódler) közös motivikája minden esetben a karnevál, mint a társadalmi inverzió helye, amely – Eagleton Bahtyint értelmező szavaival egybehangzóan – „ olyan cselekvések, képzetek és szerepek forrása, amely a társadalmi formációk domináns kultúráját átmenetileg retex­tua­li­zálja, feltárva ezzel e formáció fiktív alapjait.”[9] (Nem haszontalan egy mondat erejéig itt visszautalni a kívülállás, a rendszerből történő kilépés már érintett paradoxi­tá­sára. Hiszen a karnevál maga is engedélyezett esemény volt, „megtűrtrepedés a hegemónia testén”[10], mely fölött a hatalom azért hunyt szemet, hogy szabályozott mederbe terelhesse saját meg­kérdőjelezésének rítusait.) A testi funkciók, a bélgáz, a perisztaltika, a testnedvek képei ek­képp kritikai fogalmakká válva – „pofázik a gyomorszáj”, írja a Terpesz-ben Sziveri – nem csupán a Rend, hanem a műalkotás önértelmezésére is alkalmasnak bizonyulnak. Petri a Széljegyzet egy vitához, Sziveri pedig a Hidegpróba című versében azonosítja az alkotást és a szellentést, sőt a Pannon fateknőben Sziveri a „mindenség kozmikus bélcsatornái” ürülésével állítja párhuzamba a személyközi „üzenet”, azaz a kommunikáció működését is. (Ami amúgy az imént említett Petri-vers egy másik sorával korrelál, amely szerint: „aljas düheink, nemes huzavonáink – mint a fing: gyötrelmesek és nevetségesek”.)

A váteszi hanggal szemben a privát beszéd, a magasztossággal szemben a közönségesség, a csiszolt formával szemben a törés kerül előtérbe, a szépséget felülírja a rút esztétikája, a világnézeti örökérvényűségeket az ideiglenesség, a metafizikát a fizika, a komolyságot a ne­vetés, a lelket pedig a test. A „groteszk test” pedig, amely – az „idegen” és a „barbár” már említett motívumával összefüggésbe hozhatóan – mindkét életműben a betegség, a romlás képein át jelenik meg, nem csupán egy lehetséges eleme, hanem reprezentánsa is a karne­váli tudat meghatározó szemléletének: egyszerre hordozója és közvetítője annak a világ­nézeti struktúrának, amelyet a versek az ideologikus „én” lebontásával párhuzamosan köz­vetítenek. A test betegségében a társadalmi viszonyok közt zajló csere és átkódolás eredmé­nyeképp válik láthatóvá a Törvény rendjét behálózó anomáliák és törések hálózata, vagyis a Hatalom alapzatának fiktív mivolta, ingatag esetlegessége.

Fontos megjegyezni, hogy Sziveri költészete e tekintetben az underground dalköltészettel, a nyolcvanas évek legfontosabb együtteseinek szövegvilágával teremt kapcsolatot. Csak rö­viden tudom most érinteni ezt a kérdést, jóllehet talán érdemes lenne egyszer hosszabban is foglalkozni ezzel. A dalforma Sziveri és Petri költészetében betöltött dominanciája már alapvetően a zene világa felé közelíti műveiket. Igaz, Petri esetében ez a forma inkább kül­sődleges, minthogy verscímekben, műfaji önmeghatározásokban érhető leginkább tetten, bár ott igen bőségesen. Sziverinél viszont nem csupán a címek és alcímek sora jelzi a tuda­tosan felvállalt rokonságot a dal akusztikai megszólalásával, hanem nyelvének kifejezett ze­neisége, ritmusa, a szavak logikai súlypontjának kimozdítása, nyelvhasználatának hang­zóssága is egyértelműsíti ezt a kapcsolatot. (Nem beszélve Sziveri kántáló-éneklő felolva­sásainak zeneiséget imitáló tónusáról.) Ugyancsak figyelemreméltó aztán, ahogy egyik-má­sik Sziveri-vers nyelvi vagy képi megoldásai fedésbe hozhatók a nyolcvanas évek undergro­und együtteseinek nyelvezetével, pl. a „vén véna” kifejezés nem csak Sziveri A MEG-szálló című verséből, de egy Neurotic számból is ismerős lehet, a Hogy- és hollétem felől zárósora, a „Magam metaforája vagyok” egy Trabant-dalhoz utal, aRöpke nyáreleji fagyok egyik képe, a „mindenem van – mégsincs semmi” pedig egy Kontroll-szöveget idéz.

Amit azonban a további összecsengések sorolása (és ezek értelmezése) helyett az ideo­logicitás problémaköréhez kapcsolódóan most kiemelnék, az a beteg test motívumának kö­zös képi világa Sziveri, Petri és az underground együttesek szövegeiben. A betegként jellem­zett identitás nem csupán annak a kórokozónak tartott belső ellenségnek képiesítése, akitől meg kell tisztítani az „egészséges” társadalmat, nem csak a deviancia allegóriája, hanem olyan átfogó társadalom-modell is, melynek alapesete a személyiség és a világ skizoid meg­kettőzése, mondjuk a legális-illegális, hivatalos-ellenzéki törésvonalai mentén. AzÁlom­polgárok utolsó sorában Sziveri szinte a teljes underground szövegvilágra sűrített érvé­nyességgel a következőképp fogalmazza meg ezt az identitás-pozíciót: „mivagyunk a ha­sadás – a tudaton!” Az idegenség, barbárság, a különbözés, a betegség képzetköre tehát mindkét költő életművében olyan összefüggő motívumhálót alkot, amely etikai minőség­ként az egzisztenciális szabadság kérdéskörének az underground zenék hasonló képi meg­oldásokkal kifejezett eszmeiségének igen közeli rokona. A ritualizált, autoriter nyelvvel szembeni esztétikai ellenállás így a diszciplináris határok logikáját is figyelmen kívül hagyva nem egyszerűen a nyelv és zene médiumai közt teremt kapcsolatot, hanem a magas és populáris, kulturális és szubkulturális, sőt „tűrt” és „tiltott” dimenzióit is eggyé olvasztja.

A hangzósság felé történő elmozdulás mindkét költői életműben szinte magától értetődő természetességgel párosul a párbeszéd megteremtésének közösségteremtő igényével. Mind Petri, mind Sziveri verseinek meglehetősen hangsúlyos rétege a megszólítások, a dialó­gusba hívás, a beszédhelyzet megteremtésének vágya, azaz a kommunikációs tér zártságá­nak szétfeszítése. Ez esetben Sziveri költészete nyújt némileg külsődlegesebb példákat, hi­szen miközben a versek ajánlásaiban megszólítottak sokasága lehetséges dialóguspartner­ként válik a költemények címzettjévé, ugyanakkor a költemények megformáltsága inkább egy monologikus beszédhelyzetet jelenít meg. A szerző „üzenetet” továbbít ugyan a „cím­zettnek”, ám annak reakcióit, a személyiségéből fakadó mássághoz való hermeneutikai vi­szonyt nem komponálja bele a versek megszólalásába. Petri viszont gyakorta eljátszik a di­alógusforma imitálásával (Egyférj a kínpadon, Nagy Bálintnak), és a Másikon keresztül megvalósítani kívánt énteremtés szinte lacani megoldáskísérleteivel (Kapcsolatunk kezd meghitté válni, Az ilyen fontos beszélgetések). A dialogicitás a hétköznapi diskurzusok szintjén is szinte állandó eleme verseinek, a véleménycsere, a jelentések közös formálásá­nak imitálása a személyes kapcsolatok működését a pragmatikus beszédhelyzetek során ki­termelt jelentések hordozóiként teszi tárgyává. Ám a versek rezignált tanúsága szerint mind a dialógustörekvés, mind pedig a közösségteremtés interszubjektív kísérlete kudarcra ítél­tetett, amiképpen talán a Sziveri-versek egyirányú üzenete is e hiány jeleként érthető, és mindkét életműben az önmagába záruló, autokratikus beszéduniverzum rendíthetetlen erejét érzékeltetheti.

A hatalmi logika ritualizált nyelve, ahogy erről már szó esett, az ideológiai rend igazságának hordozója, közvetítője és „bizonyítéka”. Végezetül ezért egy olyan Sziveri-versről ejtek pár szót, amely saját nyelvi fegyvereivel intéz támadást a hatalom nyelvi kliséi ellen, így leplezve le azok semmitmondóan hazug ürességét. Álompolgárok című versében – egyébiránt töb­bek között a Vízigót vasárnapok és Song című Petri-szövegekhez hasonlatosan – Sziveri egyszerre láttatja e hatalmi berendezkedés bornírt, elkeserítően nevetséges mechanizmusát, és figurázza ki az ezt megfogalmazó nyelvhasználatot illetőleg az ebben otthonra lelő szolgai tudat önérzetes ostobaságát. A versszöveg képei, állításai, megfogalmazásai az uralmi nyelv tautológiákban mozgó, önmagukat igazoló logikai szerkezetét imitálják. A többes szám első személyű megszólalásban mintha egy erős és homogén orwelli kollektívum egységes szó­lama hangozna fel, ami a végsőkig fokozza a boldog alávetettség tudatábrázolásának egy­szerre ironikus és elszomorító jelenlétét. A nyelvi és fogalmi klisék sorjázásával az Álom­polgárok a tekintélyelvű rendszerek nyelvi agresszióját illusztrálja, melynek során „az em­berek elkezdik a totalitarizmus nyelvét beszélni, s e folyamat során fokozatosan olyan dol­gokat is magától értetődőnek tekintenek, amelyeket egy évvel korábban még nem fogadtak volna el, olyan dolgokat, amelyek jóváhagyása merőben ellentétes a jellemükkel.”[11] Az interiorizált hatalom nyelve („alelkünkben is folyik az építkezés”) nem bizonyít, nem ma­gyaráz, hanem kinyilatkoztat, ahol pedig definiál, ott megfellebbezhetetlenül rögzíti a he­lyest és helytelent, egyik értékkel igazolva a másikat.

Amit mi tapasztalunk az az igazi / tapasztalat / amit mi látunk az a hiteles / látvány / amit nekünk parancsolnak az az / igazi parancs” – olvashatjuk a versben, majd mindennek legitimációjaképp ismerjük meg az intézményrendszer megkérdőjelezhetetlen rendjéről szóló hitvallást: „nekünk anyánk a közigazgatás / és társadalmi tulajdon az apánk”. A distancia, az individuális különbözőség, az önálló fogalmi gondolkodás felszámolása a to­tális állam érdekeinek megfelelően olyan álompolgárokat nevel ki, amely puszta „reakció­tömeg, amely mindenkor megsemmisíthető, és azonosan viselkedő más reakciótömegekkel helyettesíthető.”[12]Ez az önmagába záródó, saját eredetét önmagában meglelő, tehát múlt nélküli univerzum az emlékezés helyett a maga jövőképéből teremti meg a történelmi időt: a „múltunk a közeljövő” sor pontosan jelzi az autoriter hatalmi formációk közös sajátossá­gát, amely a tradíció letiltásával, megrostálásával, vagy ellenőrzésével saját berendezkedé­sét mint friss kezdetet próbálja hitelesíteni, és a múlttal szemben csupán a maga üdvtörté­neti jövőképében igyekszik reprezentálni az időbeliséget. A vers egyébként mintha Bernáth Aurél Munkásállam című faliképének hű, ám egyúttal kritikai jellegű nyelvi reprezentációja lenne: mindkettő a Kádár-korszak antropológiájának tökéletes, ám nyilvánvalóan eltérő szándékú értelmezése. Ha a kelet-európai koncept ábrázolásai közül keresnénk a Sziveri-vers rokonságát, bőséggel lelhetünk olyan alkotásokat, amelyek szintén a pontos imitáció kontextusmódosító erejét kihasználva teszik nyilvánvalóvá egyén és hatalom konfliktusát, erőszak és kiszolgáltatottság, egyáltalán, az ideológiai praxis leplezni kívánt jelenlétét. Er­dély Miklós pl. a hetvenes évek elején két fényképet – felesége képét és Kádár János port­réját – a következő szöveggel publikált a Werk című folyóiratban: „Két személy, aki döntő hatással volt a sorsomra.” Pinczehelyi Sándor önportréján a művész egy sarlót és egy ka­lapácsot olyan szögben tart maga elé, hogy azok mintegy keretbe foglalják arcát, Galántai György és felesége pedig a Hommage to Vera Muhina címen tartott performance során a Hősök terén a szovjet művész jólismert, Munkás és kolhozparasztnő című szobrának pó­zába dermedt. Ezek az egyértelműen politikai jellegű neoavantgárd gesztusok reprezentá­lódnak az Álompolgárok nyelvi formájában, visszájára fordítva és lerombolva a hatalom nyelvének idézetszerűen bemutatott „igazságait” Persze a zárlat, a már említett „miva­gyunk a hasadás – a tudaton!” sor szójátékában felfedi saját cinkelt lapjait, visszamenőle­gesen is a skizofrénia orvosi hatáskörébe utalva a versben bemutatott tudatállapotot.

Az Egy szerződés hátoldalára című művében Petri pontosan ezt a kollektív tudathasadás által működtetett, nyüzsgő,álompolgári teret metaforizálja a Tesz-vesz város képében, és – a Sziveri-mű kritikai implikációihoz hasonlóan – az innen lehetséges menekülés esélyeit latolgatja.„Hogyan manőverezhetném / ki magamat a tesz-vesz város / oly peremére, ahol/ nekem lakcímem, nekik/ jogcímük nincs bármit is / várni – akarni tőlem // ahol nem kell, hogy legyek / tevés-vevésük része, se feltétele”. A két vers együtt olvasása egy­szerre jelzi azt a többé-kevésbé közös alapot, amely verseikben az autonóm személyiség és a hatalom kisajátítási kísérletei közti konfliktusban ragadható meg, és amely aztán a sze­mélyiség Sziverinél intenzívebb, Petrinél egyre inkább a „jelennemlét” (El nem küldött levél) megmutatkozásain keresztül nyer sok esetben mégis hasonló poétikai megfogalmazást.

Amikor Sartre az írás szabadsága és az állampolgári szabadság elválaszthatatlanságáról be­szél, és azt állítja, hogy sem rabszolgaként, sem pedig rabszolgáknak nem lehet írni, s így a művész egyedüli témája csakis a szabadság lehet[13], akkor Sziveri és Petri lírájának azt a közös gyakorlatát fogalmazza meg, melynek során verseik önérzetesen felmondják a kelet-európaiság ideológiai és nyelvi konszenzusának hatalmi kódjait.

A Sziveri János-összeállításunk tanulmányai a „Múlt, alakít, ás” című Sziveri-kon­fe­ren­cia anyagának szerkesztett változatai. (A konferencia főszervezője: SÍN-tér Kultu­rális Egyesület, társszervezője: Fiatal Írók Szövetsége, helyszín: Grand Café, Szeged, 2023. március 6–7., támogató: NKA)

Megjelent a Tiszatáj 2014/1. számában


[1] Losoncz Alpár: Nullazuhatagok, in: Barbár imák költője, ib. 102

[2] Roland Barthes: Kritika és igazság, in: uő: Válogatott írások, Európa Könyvkiadó é.n. 215.

[3] A forrásvizek barbársága, in: Sziveri János művei, Gondolat Kiadó, Bp., 2011

[4] Végel László: Mennyei földönfutó, in: Barbár imák költője, ib. 151.

[5] Herbert Marcuse: Az egydimenziós ember, Kossuth Könyvkiadó, 1990. 84, 90.

[6] Louis Althusser: A Letter on Art in: Lenin, and Philosophy and Other Essays, NY, Monthly Review Press, 1971, 223

[7] Losoncz Alpár: ib. 106.

[8] Bahtyin, M.M. : François Rabelais művészete, a középkor és a reneszánsz népi kultúrája, Európa Könyvkiadó, Bp. 1982, 6. és 15.

[9] Eagleton, Terry: Walter Benjamin: Towards a Revolutionary Criticism, London, Verso. 1981, 149.

[10] Eagleton Ib.148.

[11] Fehér Ferenc – Heller Ágnes: Emlékezet és felelősség, in: Kelet-Európa „dicsőséges forradalmai”, T‑Twins, Budapest, 1992, 165-167.

[12] Hannah Arendt: A totalitarizmus gyökerei, Európa K., Budapest, 1992, 530.

[13] Jean Paul Sartre: Mi az irodalom? Gondolat Kiadó, 1969, 76 – 77.