Vjacseszlav Ar-Szergi udmurt író Szegeden

A Finnugor hónap című programsorozat következő rendezvényeként 2014. február 19-én 17 órakor Vjacseszlav Ar-Szergi, udmurt író lesz a vendégünk. Helyszín: SZTE Klebelsberg Könyvtár, AudMin (földszint, Tájékoztató melletti terem)

Vjacseszlav Ar-Szergi (1962. április 5.) udmurt író, költő, műfordító, újságíró. Az Udmurt Köztásaság Nemzeti Írója (2003), a moszkvai ,,Népek Barátsága” és az izsevszki ,,Fénysugár” irodalmi lapok szerkesztőbizottsági tagja. Immár 30 könyvet írt különböző műfajokban, de készített forgatókönyvet is, amelyből az első udmurt nyelvű film, az Alangaszar árnyéka készült el 1994-ben.

Könyveit eddig Oroszországban, Magyarországon, Finnországban,  Svédországban, Észtországban és Csehországban adták ki. Udmurtul és oroszul ír, valamint fordít tatár és orosz nyelvből udmurtra. Az ő ötlete alapján  született meg a Dunának hullámai a Káma partján (1997) című kötet, amelyben magyar versek szerepelnek udmurt nyelven. Több irodalmi és állami elismerés birtokosa, legutóbb például elnyerte a Lityeraturnaja Gazeta által adományozott irodalmi díj ezüst fokozatát a magas  színvonalú  orosz és udmurt nyelvű munkásságáért (Delvig-díj, 2014).