Házasság és család a Nagy Háború árnyékában

A Somogyi-könyvtár aulájában két kiállítás nyílt 2014. február 6-án, csütörtökön: Házasság és család a Nagy Háború árnyékában című dokumentum-kiállítás és a I. világháború idejében készült műtermi portrékból szerkesztett „Gondolatban mindig ott leszek” című kiállítás, melyeket dr. Marjanucz László nyitott meg.

A bibliotéka földszinti Internet-terében látható az I. világháború idejében készült műtermi portrékból szerkesztett „Gondolatban mindig ott leszek” című tárlat, amely privát emlékekből, a háború idején készült, főként műtermi fotográfiákból nyújt válogatást.

Háborúban az emberi kapcsolatok sokszor átértékelődnek. A szétszakítottság, a halál közeli élmény növeli a fronton harcoló katonákban az otthon maradottakhoz, feleséghez, gyerekekhez, családhoz, szerelmekhez, barátokhoz való a ragaszkodást. Az I. világháború idején sem volt ez másképp. Vőlegények, apák és férjek a lövészárkokban – leányok, asszonyok és gyerekek pedig a hátországban vették számtalanszor kézbe szeretteik fényképét, leveleit, s reménykedtek a mielőbbi viszontlátásban.A történészek, levéltárosok, muzeológusok, könyvtárosok és amatőr kutatók önkéntes munkája révén szerveződő Nagy Háború Blogon 2010 óta tesszik közzé az első világháború történelemkönyvekből kimaradt fejezeteit, köztük a magántörténelem – sokszor olvasók által beküldött – dokumentumait, személyes történeteit.

A száz éve kirobbant első világháború eseményei alapvetően megváltoztatták a magyar családok mindennapi életét. A Házasság és család a Nagy Háború árnyékában című dokumentum-kiállítás korabeli dokumentumok, visszaemlékezések, irodalmi alkotások segítségével mutatja be a házasfelek érzelmeit, gondolatait a Nagy Háború árnyékában.

A párkapcsolatoknak egy új helyzettel kellett szembesülnie: a háború okozta elválás gondolatával. Az első világháború kitörése hány család életét érintette hazánkban arról talán nincs is statisztikai adat, ahogy valószínűleg nincs olyan család kit nem érintett volna a mozgósítás, a férj, testvér, gyermek bevonulása a harctérre.

Az elválasztott felek egyetlen összeköttetése a könyvtár dokumentum-kiállításának középpontjában megjelenő levelezés. A Somogyi-könyvtár rendelkezik egy 1915 tavaszán keltezett, 115 darabos hazai levélgyűjteménnyel. Móra Ferenc a Szegedi Napló főszerkesztője gyűjtötte össze, és később könyvtárigazgatóként megőrizte az utókor számára. A levelek címzettjei a Przemysl erődjét védő szegedi 5. honvéd gyalogezred katonái. Az aggódással, félelemmel teleírt rövid üzenetek a magukra maradt nők, anyák, feleségek érzéseit közvetítik az utókor számára az iskolai tankönyvekből kimaradt magántörténelem emlékeként.

A háború kitörése nemcsak elválasztotta a párokat, hanem meg is erősítette a családi köteléket. Azok a nők és férfiak, akik eddig nem házasodtak össze, halogatták, mondván majd ráér…, most szinte azonnal az anyakönyvvezető elé álltak. Esküvőt kötni a háború ideje alatt, azonban ha hivatásos katona volt vagy besorozott az ember, nem volt könnyű. Komoly törvények és rendeletek szabályozták a házasságkötéseket. A kiállítás két konkrét személy esküvőjén keresztül mutatja be a „nagy napot” és azt követő „háborús családi életet”. Az egyikük Kaffka Margit híres írónő a másik személy Heim Géza a szegedi 46. gyalogezred katonája.

A családok megszokott mindennapi életét felbolygató háború számos írót, költőt megihletett már a Nagy Háború ideje alatt és után. Szépirodalmi alkotások, családregények, visszaemlékezések, naplók születtek erről a viharos időszakról. A dokumentum-kiállításon megtekinthető könyv- és folyóirat válogatás a könyvtár állományából ad ízelítőt a háborús irodalomból.

Mindkét tárlat március 5-ig látogatható a könyvtár nyitvatartási rendjében.