Megalakult a Hevesy Iván Film- és Újmédia Klub

2014. január 24-én Kapuváron megalakult a Hevesy Iván Film- és Újmédia Klub.

Az 1893-ban Kapuváron született Hevesy Iván Balázs Béla és Moholy-Nagy László mellett azon kevés magyar teoretikus és művészettörténész közé tartozik, aki elkötelezett volt a század eleji új, progresszív művészeti törekvések mellett, és később sem klasszicizálódott, mint például Kassák Lajos. Balázs Béla A látható ember (1924) című filmelméleti munkájával szinte egy időben jelentette meg többek között a médiumspecifikusság kérdésének szentelt filmelméleti könyvét A filmjáték esztétikája és dramaturgiája (1925) címmel, amely szokás szerint külföldön jobban ismert, mint itthon. Hevesy Iván számos filmes, fotóesztétikai és -technikai, valamint művészettörténeti könyvet és cikket publikált. A filmklub „Hevesy Iván” néven való megindítását a névhasználat engedélyezésével a művészettörténész, fotóesztéta és filmteoretikus lányai, Hevesi Katalin és Hevesy Anna tették lehetővé.

A most megalakult klub azt a célt tűzte maga elé, hogy Hevesy szülővárosában, Kapuváron a progresszív művészeti tendenciáknak szentelt programokkal ápolja a művészettörténész emlékét, illetve hogy Hevesy Iván szellemében az új művészeti formákat és áramlatokat, például az újmédiát (digitális média) is szem előtt tartsa. Ahogyan Hevesy Iván egy nyugat-magyarországi kisvárosból indulva tett szert széles látókörre, úgy a szervezők szerint a vidékiségnek, a kisvárosi létnek sem feltétlenül kell egyenlőnek lennie a provincializmussal. A Hevesy Iván Film- és Újmédia Klub Kapuváron alternatív fóruma kíván lenni annak a gondolkodásmódnak, amely a kultúrát kizárólagosan az ökörsütésben látja.

Ennek érdekében az alapítók olyan programokat szerveznek, melyek lépést tartanak a legújabb kortárs kulturális és művészeti trendekkel. A programok között szerepelnek művészettörténeti előadások, filmekről való eszmecserék, és vetítenek filmeket helyi és nyugat-dunántúli alkotóktól. A klub az újmédia különböző formáinak is figyelmet szentel, így előadások hangzanak majd el például a ludológiáról, a számítógépes játékok elméletéről vagy az internetes művészet új lehetőségeiről. 2014. január 28-án este 18 órai kezdéssel kerül sor az első rendezvényre, amely a film- és újmédia klub névadójáról emlékezik meg szülővárosában. A másfél órás előadást Gerencsér Péter tartja Egy elfeledett kapuvári: Hevesy Iván és művészetszemlélete címmel.