Tiszatájonline | 2013. november 16.

„A gondok forrását magunkban kell keresni”

BESZÉLGETÉS KARAFIÁTH ORSOLYÁVAL
Költő, író, műfordító, újságíró és performer. Felsorolni is hosszú, mi mindennel foglalkozik Karafiáth Orsolya, aki most új, A Házikedvenc című regényével kínál szellemes, ugyanakkor hátborzongató élményt az olvasóknak. November 14-i könyvbemutatója előtt beszélgettünk vele […]

BESZÉLGETÉS KARAFIÁTH ORSOLYÁVAL

Költő, író, műfordító, újságíró és performer. Felsorolni is hos­szú, mi mindennel foglalkozik Karafiáth Orsolya, aki most új, A Házi­ked­venc című regényével kínál szel­lemes, ugyanak­kor hát­borzonga­tó él­ményt az olva­sóknak. November 14-i könyv­bemutató­ja előtt be­szél­get­­tünk vele.

A Házikedvenc trailerének dalszövege a te szerzeményed, amely eredetileg a regény alapjául szolgáló musical, a Macskadémon betétdala volt. Hogyan jött az ötlet, hogy indulj a Madách Színház által 2010-ben kiírt pályázaton?

Bella Máté zeneszerző 2010-ben felhívott azzal, hogy szeretne a Madách musical pályázatán indulni. Kérte, hogy dolgozzunk együtt, írjak egy dalszöveget is. Akkoriban egy Macskadémon című meseregényen dolgoztam éppen, amit említettem is neki. Amíg nincs kész egy éppen aktuális munkám, addig nem szívesen fókuszálok másra, így megkérdeztem Mátétól, mit szólna a készülőfélben lévő regényemen alapuló horror-vígjáték darabhoz. Ő rábólintott, majd elkezdődött a közel háromnegyed éven át tartó közös munka. Először a dalokat írtuk meg, és nyilván szükség volt szinopszisra is. A darab harmadik helyezést ért el a pályázaton, és még abban az évben, 2010-ben be is mutatták a Madáchban, de játszották Hegedűs D. Géza rendezésében a Szentendrei Teátrumban, illetve Gyulán is. A darab szerencsére mind a fiatalabb, mind az idősebb közönség tetszését elnyerte. A Macskadémon történetét érdekes kísérletként fogtam fel. Az mozgatott, hogy kiderítsem, lehet-e felnőtt olvasóközönség körében is sikert aratni egy gyermekeknek szánt, Tim Burton – jellegű mesestílusú könyvvel. A Házikedvenc klipben – nevezhetjük trailernek is – hallható dalszöveg ugyan egyezik a musicalhez írttal, mégis szándékosan másik zenét komponáltattam rá. A célom az volt, hogy mutassam, különbség van a könyv, illetve a darab között.

Miért éppen Czerovszky Henire, a Voice zsűrijét is elkápráztató vokalistára esett a választásod az Enni szexi című trailer dalát illetően?

Czerovszky Heni a párom, Legát Tibor zenekarában, a Sweet Jane-ben énekel. Azon túl, hogy imádom Heni hangját, Magyarország egyik legjobb hangjának is tartom. Úgy gondolom, vokalistaként meglehetősen háttérben van ahhoz képest, amilyen tehetség rejlik benne. Az által, hogy őt választottam, olyan oldalát szerettem volna megmutatni, ami valóban jellemzi őt: vicces, vagány, bevállalós. Mindenképpen egy olyan embert szerettem volna a klipben szerepeltetni, akinek van kiállása, van neve a zene világában. Teljesen rábíztam magam a klip énekdallamát illetően, csupán annyit kértem tőle, hogy legyen fura és fülbemászó.

_DG05543 3

Kétségkívül fülbemászóra sikeredett a dallam és – ahogy az tőled már megszokhattuk extrémre a videó. Felfogható a figyelmet a mértéktelen evés hátrányaira felhívó kampányanyagként is?

Az evés, csakúgy, mint az alkohol a kényszeresség szimbóluma. Rengeteg kényszer kötelékében élünk, és gyakran alkohollal, dohányzással, más egyébbel pótoljuk az életünkből hiányzó élvezeteket. Megjutalmazzuk önmagunkat, elködösítjük a külvilágot és a realitást. Orsi a regénybeli főszereplő az evés, a falás csapdájába esik. Azért hízik meg, mert más emberek problémáit veszi magára, ahelyett, hogy saját életére, gondjainak megoldására koncentrálna. Mi a hízás, mi a testünk, valóban az vagyunk- e, amit megeszünk – ezen kérdések felvetése is célja a trailernek, mint ahogyan a hűtő melletti mértéktelen evés karikírozása is. Igyekeztem viccesre venni ezt a néhány percet.

A Kicsi Lili köré is tökéletesen felépített, extrákkal teli könyvbemutató, ha úgy tetszik kampány társult. A Házikedvenc esetében sincs ez másként, hiszen november 14-én performansz könyvbemutatót tartottál a Hotel Gellért zene termében. Miért tartod fontosnak, hogy ne csupán felolvasó esttel, hanem műveidet erősítő komplex világgal várd az érdeklődő közönséget?

Mindez a Maffia Klubnál kezdődött, a Cigánykártyában is így jártam el, utóbbinál komplett fotósorozat is készült rólam fiatal és idős cigánylányként, valamint macskanőként. Nagyszabású bemutatót szerveztem, zenei albumot is készíttettem hozzá, amely a Fekete Macska nevet viseli. Tulajdonképpen a performansz könyvbemutató a csomag része. Összművészként tekintek magamra, tehát nem elég számomra, hogy egy szöveget megalkossak. Mindig kell valami plusz, legyen az ruhakollekció vagy egyéb. Mivel én elsősorban szövegközpontú vagyok, a grafikát, a fotókat és az arculat kialakítását szakértő barátaimra bízom, mint ahogy azt tettem most többek között Dala Gáborral, Szilas Rita designerrel, Filó Vera grafikussal és Fajgerné Dudás Andrea Júlia festő és eat art művésszel

A Cigánykártyában, a Maffia-Klubban is visszatérő motívum a macska. A Házikedvencben milyen funkcióval bír?

Valóban rá vagyok kattanva a macskákra. Ebben a regényben a fekete macska az általunk ismert babonákhoz kapcsolódik, negatív konnotációt hordoz, de női princípium is egyben, hiszen a macskákat gyakran azonosítják a nőiséggel is. Baljós szereplővel, minden baj forrásának előidézőjével való játék valósul meg a történetben.

A történet főszereplőjét is Orsinak hívják. Az ő karaktere, jelleme mennyiben hasonlít Karafiáth Orsolyáéhoz?

Semennyire. Nem szeretem magam azonosítani a történetem szereplőivel. Megesik, hogy belegyúrok valamit a szövegekbe a saját életemből is, de kilencven százalékban a fikció uralkodik bennük. A könyvbeli Orsi esetében egy tétova, gyámoltalan lányról van szó, aki még harminc évesen is a szüleivel él, nem él kapcsolatban, kissé határozatlan, vagyis névazonosságon kívül semmi egyezésről nincs szó. Az egyetlen közös pont, hogy a főszereplő is női magazinhoz ír cikkeket, mint ahogy teszem ezt én is.

Nem olyan régen a következőt nyilatkoztad: „mindig kell, hogy legyen valós alapja a regényeimben megjelenített történetnek. Erre építem rá a szürreális elemeket.”

Igen. A Házikedvenc esetében a valóságalapot az képezte, hogy évekkel ezelőtt én magam is laktam egy, a regényben említetthez hasonló villában. Felettem lakott egy idős házaspár. Teljesen valótlan lakóközösség volt. Tudtam, hogy egyszer meg kell örökítenem azt, amilyen karakterek ott éltek és, ami ott zajlott. Az idős férfi, akiről az egyik szereplőt, az alkoholista Máté bácsit mintáztam, finoman szólva furcsa személyiség volt.

Mely kérdések, illetve problémakörök a mozgatói ennek a szórakoztató, borzongató, történetnek?

A regénybeli közösség tulajdonképpen világmakettként, az emberi létezés leképeződéseként fogható fel. Olyan problémákat igyekeztem ábrázolni, amelyek, ha nem is civilizációs jellegű dilemmák, mégis szerepet játszanak életünkben. A bajok forrását hajlamosak vagyunk a külvilágra projektálni. Az egyébként pszichológusnak készülő Orsi saját gondjainak, frusztrációinak okát a nem megfelelő a munkahelyben és a szülői elnyomásban látja. Máté bácsi a feleségével való rossz kapcsolata miatt süllyed az alkoholizmusba és választja társául a non-stop delíriumos állapotot. Habár a bennünk lakozó démonok szüntelenül dolgoznak, és akadályok sorát gördítik elénk, a gondok forrását leginkább magunkban kell keresni. A jó és a rossz belőlünk ered.

2012-ben írt regényed, a Kicsi Lili rendkívüli siker lett, mégsem volt negatív bírálatoktól mentes fogadtatása. Mennyire fogadod jól a kritikát?

Nem zárkózom el előle, viszont, ha egy bírálat pusztán azért negatív, mert a személyem ellen szól, azt nem bírom. Még rosszabb a helyzet, ha személyeskedést vagy az irántam érzett személyes ellenszenvet vetítik rá a műveimre. Mivel mindig arra törekszem, hogy színvonalas írásokat adjak ki a kezeim közül, életem során meglehetősen sokat tanultam a negatív kritikákból. Igyekszem fejlődni általuk. Ha véleményt kérek, akkor nem hozsannát várok: valóban arra vagyok kíváncsi, mi a rossz és mi a jó a munkámat illetően.

Felsorolni is nehéz, mi mindennel foglalkozol. A cikk- és könyvírás, a bemutatók kétségkívül sok energiát követelnek. Hogyan töltődsz fel?

Projektszerűen dolgozom két-három hónapig, majd igyekszem feltöltődni. A Házikedvenc írása során elutaztam, ugyanis alkotás közben gyakran igénylem, hogy kizárjam a külvilágot. Ilyenkor a laptopot is csupán anyaggyűjtésre használom. A Macskadémont a német Alpokban fejeztem be, ott, ahol egyébként Eric Kästner is írta Fabian című regényét, a Kicsi Lilit pedig Szigligeten, illetve Horvátországban írtam elvonulva.

A regényed főhőséről igen, rólad viszont aligha mondható el a kényszeres evés. Mesélj a titkodról, hogyan tartod karban magad?

Talán meglepő, de meglehetősen sokat szoktam enni, leszámítva persze azokat a napokat, amikor pörgés van. Nem fogyókúrázom, nem is sportolok, de úgy gondolom, sokat számít, hogy vegetáriánus vagyok, hogy igyekszem egészséges ételeket, minél több gyümölcsöt és zöldséget enni, mellőzni az alkoholt. Édességek közül szívesen fogyasztok kandírozott aszalt gyümölcsöt.

Milyen munkák várnak rád most?

A Gödör lesz a regényem második könyvbemutatójának helyszíne november 19-én este, közvetlenül a Sweet Jane együttes – Legát Tibor és Czerovszky Henriett énekel, Dévényi Zoltán gitározik, Papócsi László pedig billentyűs hangszeren játszik – koncertje előtt. Ezután tartok egy kis szünetet. Ötévente jelentetek meg verseskötetet, ennek jövőre lesz ismét aktualitása. Igényes színpadi műsort tervezek hozzá, Takács Eszterrel a dalok egy részét pedig már el is készítettünk. Regényterveim is vannak, de ahhoz, hogy könyv formájában meg is valósuljanak, ismét el kell majd utaznom feltöltődni, elvonulni. Egy hetet töltök Padovában, májusban pedig ismét ellátogatok Németországba. Két hónapot töltök majd Hamburgban, ahol újságírói munkák várnak rám. A cikkírás mellett jut időm ötletelni és élményeket gyűjteni.

Jónás Ágnes

A_hazikedvencKarafiáth Orsolya: A Házikedvenc 

Egy varázslatos villában él Bori néni, az önző, csak a külsőségekkel foglalkozó öregasszony, aki pénzének számolgatásával és állandó udvarlóival szórakoztatja magát. A tetőtéri tündéri kis manzárd már egy ideje üresen áll, senki nem akarja kivenni: a pletykák szerint ugyanis, aki ide beköltözik, arra csúfos vég vár. Most mégis jelentkezik egy harminc körüli, gyámoltalan, kedves lány, Orsi, hogy cicájával, Rigóval együtt kivenné a lakást. Le is csap rá Bori néni, könnyen meggyőzi, hogy ezt a kis fészket neki találták ki. Ám rögvest a beköltözés után jönnek az első baljós jelek: recseg-ropog az építmény, s a lefolyóból rejtélyes hajcsomók kerülnek elő… Sorra vonulnak fel a szürreális szereplők, és kezdetét veszi a még szürreálisabb helyzetek egymásutánja. Csak bízhatunk abban, hogy végül minden jóra fordul, mint a mesében…