05.24.
| ZUG színház és művészeti tetthely – Homo Ludens Project: Humánia >>>
05.04.
| Megálló – Tarján felett az ég – Majális+ >>>
05.02.
| PLÜSS NAP – Gyerekirodalomról nem (csak) gyerekeknek >>>
05.17.
| Szegeden rendez Alföldi Róbert >>>
04.27.
| Jazz Kocsma – Dékány Dávid Dolgok C-hez című kötetének bemutatója >>>
04.24.
| Beszédülés a sarjerdőbe – Tiszatáj lapbemutató >>>
04.24.
| Kaláka 50 – Hét határon át >>>
04.18.
| Emberkereskedelem elleni kampánnyal jön a mozikba az Egy nő fogságban >>>
04.16.
| REÖK – Nincs megállás a Rendőrséggel >>>
04.12.
| Vármező Galériában – Bahget Iskander: Szíriai kulturális kiállítás Budapesten >>>
04.08.
| Önkénteseket vár a Szegedi Szabadtéri >>>
04.02.
| Teljeskörű zeneipari szolgáltatást nyújt a megújult budai tehetségkutató >>>
03.22.
| Az Oscar-díjas Ida és Hidegháború producere is Budapestre jön a Friss Hús fesztiválra >>>
03.16.
| Teljes az év operájának szereposztása >>>
03.14.
| Legéndy Jácint: Földalatti Oltár >>>
02.22.
| Zsótér Sándor is játszik az újszegedi Moliére-komédiában >>>
02.18.
| Átadták az Artisjus-díjakat >>>
02.15.
| Imre megnyitotta Bélát, Béla megnyitotta Imrét >>>
02.15.
| Crescendo Nyári Akadémia és Fesztivál 2019 >>>
02.12.
| Takács Zsuzsa az Artisjus Irodalmi Nagydíjasa >>>

Tandori Dezső versei
Fried István, Tóth Ákos Tandori Dezsőről

Farkas Wellmann Éva, Gergely Ágnes, Hartay Csaba, Lanczkor Gábor, Markó Béla, Pál Sándor Attila versei

Boldog Daniella, Rafael Chirbes prózája

Deres Kornélia, Julian Barnes, Milián Orsolya tanulmánya

Diákmelléklet: Fogarasi György a brit balladáról

>>>

A csütörtöktől szombatig tartó konferencia tizennégy szekcióban, összesen hetvenhárom előadónak adott lehetőséget arra, hogy megmutathassák magukat, és eddig elért tudományos eredményeiket. Újdonságként szolgált az Innovációk és gondolatok szekció, ahol javarészt tudományos-ismeretterjesztő előadások hangoztak el, vagy olyan tudományos kutatásokat mutattak be, amelyek még gyerekcipőben járnak. A Szegedi Tudományegyetem hallgatóin kívül az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Pécsi Tudományegyetem, Budapesti Gazdasági Egyetem és a Pannon Egyetem is képviseltette magát.

>>>

„Formálható nyersanyag állapotban tartom magam”
2013.09.28 - tiszatáj

BESZÉLGETÉS CSUJA IMRÉVEL

Vidéken kezdte pályáját, mára filmen és színházban is az egyik legtöbbet foglalkoztatott színész. Habár az Üvegtigris falusi, vagány motorosaként tett szert országos népszerűségre, most mégis inkább Örkény színházbeli szerepeiről, félelmeiről, adrenalinfüggőségéről és hivatásával szembeni alázatáról beszélgettünk Csuja Imre, Jászai Mari-díjas színésszel.

Szülei nem igazán biztatták, hogy színészi pályára lépjen. Aggódás, féltés vagy a pálya iránti ellenérzés állt ennek a hátterében?

Ez mind együtt. Próbáltak kategorikusan lebeszélni róla. Elsősorban közrejátszott a kudarctól való féltés. Az, hogy egy hajdúnánási gyerek a színészi pályáról álmodik, ráadásul a hetvenes években, elképzelhetetlen volt számukra. Nem hittek abban, hogy egy vidéki fiúnak esélye lehet arra, hogy a fővárosban próbáljon szerencsét, abban pedig végképp nem, hogy beteljesülhetnek a színészi álmai, bekerülhet egy művészeti intézménybe, pláne a Színművészeti Főiskolára. Láttunk műsorokat akkoriban a televízióban, szüleim szembesültek a képernyő előtt azzal, hogy ehhez a pályához óriási szerencse és tehetség kell. Hihetetlennek tartották, hogy egyszer majd a gyerekük is képes lehet színvonalasan csinálni valamit a színpadon. Én viszont hittem ebben, el tudtam képzelni, hogy amit a tévében láttunk, akár én is tudnám csinálni.

Pedig úgy tudom, gyermekkorában szeretett szerepelni családi összejöveteleken, ez biztos nekik is feltűnt.

Nem tudatosult bennük a dolog, de ebben ők voltak a ludasok, ugyanis már hét éves korom óta imádtam szerepelni. Nem csupán az iskolában, hanem a szomszédok előtt is. Amikor az öregasszonyok kifogytak a pletykából, mindig mondták, hogy gyere Imre, mondj egy verset. Később a szereplési vágyam fokozódott, végül rájöttem, hogy ezzel kell foglalkoznom. Rettentő fontos, hogy egy fiatalember felismerje azt, hogy mi az a terep, cél, amiért képes mindent megtenni, beáldozni.

Bekerült a Főiskolára, játszott Pécsett, Egerben, majd pedig az Arany János Színházban. Következett egy tíz évig tartó szabadúszó periódus, aztán egy újabb fordulat: Mácsai Pál, az Örkény Színház igazgatója, egykori évfolyamtársa megkereste, lenne-e kedve a társulat tagja lenni. Van ebben logika?

Van. Nem mondhatnám, hogy elegem lett abból, hogy nem tartozom társulathoz, de, amikor Mácsai nekem szegezte a kérdést, úgy éreztem, hogy éppen elegendő időt töltöttem szabadúszóként. Kedvem lett kipróbálni, milyen újra csapathoz tartozni, tagja lenni egy fiatal társulatnak. Izgalmasnak találtam egy ilyesfajta kötelékben való szárnyalást, kibontakozást. Mácsai azt mondta: „ha már úgyis olyan sok rendező akar veled mostanában dolgozni, akkor megkérdezem tőled, volna-e kedved az Örkényhez szerződni.” Eltelt három másodperc, és rávágtam, hogy lenne kedvem. A mai napig nem bántam meg.

Rátérve az Örkényben játszott szerepeire. A Jógyerekek képeskönyve című darabban, amely műfaját tekintve rémtörténet, Apuskát alakítja. Fekete humor vagy horror mezsgyéjén mozog ez a felnőtt előadás?

Érdekes keverékműfaj, de valójában sokkopera a pontos műfaji megjelölése. Tanulságos előadás arról, milyen hibákat követhetnek el a szülők a gyermeknevelés során. A horrorisztikus jelenetek révén felhívjuk a nézők figyelmét arra, hogy meddig érdemes, meddig lehet egy gyereket elengedni, mekkora lehet az ún. póráztáv, és, hogy milyen helytelen nevelési elvek vezethetik a fiatalokat később az önveszélyességig. Kicsit szokatlan a műfaj, de mindeközben ez egy jó szándékú, mély mondanivalójú, elgondolkodtató történet.

Mi jellemzi az ön által megformált Apuska karaktert?

Hihetetlenül felnagyított indulatok, gesztusok, színészi túlzás jellemzőek rá. Egy-egy kimerevített pózzal találkozhat a néző, amitől a jelenetek már-már a képregény-színészetre hasonlítanak. Mindez azt a célt szolgálja, hogy a néző szembesüljön azzal, mit tilos a gyermeknevelés során elkövetni. Görbe tükröt tartunk a néző elé. Lehet az előadás során nevetni, de elgondolkodni is, ugyanis biztos, hogy minden szülőnek volt már olyan gesztusa a gyermeke felé, amelyet azóta ezerszer megbánt.

Tangó, Liliomfi, Peer Gynt, Tóték, Kasimir és Karoline, Pillantás a hídról és még sorolhatnám. Az Örkény Színház repertoárjában szereplő darabok közül szinte nincs olyan, amelyben ne játszana. Melyik ezek közül a legkedvesebb az ön számára?

Muszáj, hogy a próbákon mindegyik szerepemet megszeressem, különben nem tudnám eljátszani a karaktereket, de, ha mondanom kell legkedvesebbet, akkor az a Tóték és a Pillantás a hídról.

A Pillantás a hídról rendkívül aktuális. A másság, a házasságon belüli erőszak témáit járja körül, ráadásul finoman szólva kihozza az ön által megformált karakterből az állatot…

Ezt a darabot jutalomjátékként könyveltem el.  Először Sopronban játszottam a Pillantást, három-négy évvel az előtt, hogy az Örkényben színre vittük. Halmi György barátom figyelt fel a darabra. Amikor találkoztunk a büfében, annyit mondott: „Te, Imi, el kéne játszanod ezt a szerepet!” Ez egy olyan mondat volt, amelyből pontosan éreztem, hogy őt is foglalkoztatják a történetben felbukkanó problémák, és, hogy megrendezné. Hogy mennyire jön ki az általam játszott karakterből az állat? A darab éppen azt mutatja meg, hogy bárkiből kitörhetnek a mély, agresszív indulatok. A kitörés mértéke pedig függ attól, mi, mennyi ideje, milyen mélyen van elfojtva. Arthur Miller drámája, Mácsai Pál rendezése remekül megmutatja, hová vezethetnek az elnyomott és gerjesztett érzések egy közösségen belül.

„Nagyon tud kiváló, de baromi fárasztó poénokat is mondani. A groteszkhez, humorhoz hihetetlen, zsigeri érzéke van” – nyilatkozta önről kollégája, Debreczeny Csaba. A civil Csuja Imrére mennyiben igaz mindez?

Inkább állandóan marcangolom magam. A sikerhez vezető úton néha bizony a poklot is meg kell látogatni azért, hogy kibányásszuk magunkból saját énünknek azt az oldalát, amelyre egy profi, hogy úgy mondjam hulladékmentes színházi, filmes szerep esetében szükség van. Olyan ez, akár egy tisztítótűz: megesik, hogy lelkileg meglehetősen gyötrelmes út vezet egy premierig, vagy egy jó megoldás megtalálásáig. A humorizálás egy túlélési technika az én esetemben. Néha akadnak egyenesebb utak, ezek kevesebb marcangolást igényelnek, néha viszont kacskaringós, kusza erdőkön kell átverekednem magam, hogy elérjek a vágyott sikerig.

Horgászás közben is agyal, várja az ihletet?

Ott van rá a legtöbb idő.

Melyik fajta horgász, akinek a táj szépsége, a kikapcsolódás a fontos, vagy a nagy fogás?

Nagyon megnyugtató dolog egy szép, vadregényes környezetben horgászni, de bevallom, ha a negyedik órában sem jön még a hal, az egy kissé idegesít.

Köztudott, hogy meglehetősen vonzódik Ady költészetéhez. Hogy emlékszik, mikor lobbant fel Önben az Ady-szenvedély?

Az ember fiatalkorában nyilván találkozik Ady verseivel, természetes, hogy költészete megérinti egy művészi beállítottságú fiatalember érzés- és gondolatvilágát. Így történt ez velem is. Fiatalként még úgy gondoltam, hogy az olvasott verseket sürgősen el kell tennem későbbre, hagynom kell érlelődni még sok-sok évig. Halmi György barátom felvetette az Ady-estek ötletét, mondta, hogy jó volna trilógiát színpadra vinni, de én még akkor is azt mondtam, hogy még nincs itt az ideje. Nem éreztem úgy, hogy még rendelkezem azzal az élettapasztalattal, hogy vállaljam. Az érettségem hiányzott hozzá. Aztán teltek az évek, Halmi György 2009-ben ismét megkeresett az ötlettel. Ekkor elérkezettnek láttam az időt ahhoz, hogy bele merjek vágni Az Óperenciás tengeren” – a táltos költő Ady Endre,  Csodálatos, képes rettenetek című zenés estbe. Célunk Ady üzenetének közvetítése, eljuttatása a ma emberéhez.

Színésznek lenni egyet jelent az adrenalinfüggőséggel, de mi a helyzet nyáron, amikor nincs színház?

Nagyon nehezen bírom a nyári szünetet. Két-három hétig bírom, kicsit még élvezem is, aztán rendszerint elkezdek aggodalmaskodni, ismét marcangolom önmagam. „Tudok-e még úgy játszani színpadon, ahogy néhány hónapja, megvan-e vajon bennem még a tehetség vagy már kiveszőben van” – ilyen és ehhez hasonló kérdéseken rágódom. Ezek az én rémálmaim. Hiába tudom, hogy az őszi évadkezdés után ismét velem lesz a tehetségem, mégis minden nyáron ott van az aggódás ördöge a fejemben.

Hazánk egyik legkeresettebb színésze. Mi lehet az oka annak, hogy az új filmet, darabot rendezők közül tízből hét biztosan megkeresi önt egy remek szereppel?

Azt gondolom magamról, hogy meglehetősen képlékeny színész vagyok, formálható nyersanyag állapotban tartom magam. Tudatosság és adottság egyvelege ez nálam talán, ráadásul folyton nyitott és kíváncsi vagyok, képes vagyok alázattal – de nem szolgalelkű módon – idomulni a rendezői elképzelésekhez. Nyilván próbálkozom, kísérletezgetek, hogy egy-egy ötletem melyik darabhoz passzolna leginkább. Van, hogy nem jön be, akkor azt félre tesszük, és esetleg felhasználjuk majd egy másik darabban. Minden előadásba csak olyat viszek bele, amiről azt gondolom, hogy oda illő. Amit egy színész az alakításával belecsempész az előadásba, az szükséges és törvényszerű. Amikor az általam alakított maffiózó ragozási nehézségeit először elsütöttem a Valami Amerika felvétel előtti próbáján, Herendi Gábor odajött hozzám mosolyogva, és annyit mondott: „Csuja, nagyon jó, de nem merem belevinni a filmbe”. Nem hagytam magam, érveltem. Maffiózót hús-vér emberként is lehet ábrázolni, tehát nem muszáj szélsőségesen, tökéletesen kegyetlen figurának lennie. Engedjük hibázni, rokonszenvessé, emberivé tenni ragozási nehézségei által. Ezen tulajdonságok keverékéből állt össze egy izgalmas, humoros, korántsem sablonos figura.

Milyen új szerepekben láthatjuk az Örkény Színház jelenlegi évadában?

2014 márciusában a Hamletben játszom, de mivel ez még odébb van, sajnos még azt sem tudom megmondani, hogy Claudiust vagy Poloniust játszom-e benne. Kilátásban vannak filmforgatások is: dolgozom majd Goda Krisztával, Bogdán Árpáddal is, de nem szeretnék minden poént lelőni.

 Jónás Ágnes


Címke: , , ,
2019.04.25 - tiszatáj

REKAMIÉ FESZTIVÁL, SZEGED
11 ember várakozik London kapujában. Románok, szerbek, erdélyi és magyarországi magyarok. Angliában szeretnének dolgozni. Könyvelő, pap, énekesnő, ingyenélő fiatal. Bevándorlók, vagy kivándorlók, talán nem menekültek, talán csak munkakeresők. Tele reményekkel, félelmekkel, előítéletekkel. Mintha a mindennapokat látnánk… – MÁROK TAMÁS KRITIKÁJA

>>>
2019.04.24 - tiszatáj

LANG LANG: PIANO BOOK
Nem akarom azt mondani, hogy nem értem a Lang Lang-jelenséget: itt van ez a még mindig fiatal zongorista, könnyen megjegyezhető névvel, és miközben kevesek arról vitatkoznak, hogy miért nem jó, amit csinál, addig ő millióknak ad elő a legnagyobb koncerttermekben. Három éve járt Budapesten, és hát persze, hogy a Müpa az ajánlófüzete címlapjára rakta. Nem mintha nem ez volna a jó marketingstratégia: könnyű arra a következtetésre jutni, hogy per pillanat Lang Lang a legismertebb zongorista a világon… – GERA MÁRTON KRITIKÁJA

>>>
2019.04.24 - tiszatáj

KÖNYVFESZTIVÁL IDÉN IS – A DÍSZVENDÉG NORVÉGIA
Ahogy minden évben, úgy idén is lesz könyvfesztivál a budapesti Millenárison, ezúttal április 25. és 28. között népesül be könyvstandokkal az egykori Ganz-gyár területe a Széna tér szomszédságában. A számos újdonság mellett az idei egyik legnagyobb durranás kétségtelenül a norvég díszvendég Karl Ove Knausgård lesz, aki hatrészes önéletrajzi regényfolyamával vált híressé: Min Kamp (Harcom) című ciklusából eddig három magyarul is megjelent a Magvető Kiadó gondozásában, a könyvfesztiválra pedig a negyedik, Élet című mű is napvilágot lát… – FRITZ GERGELY AJÁNLÓJA

>>>
2019.04.22 - tiszatáj

KÖNYVPREMIER ÉS KIÁLLÍTÁS A KISKUNHALASI MÚZEUMBAN
Bensőséges ünnepség meghívottja lehettem néhány napja Kiskunhalason a Thorma János Múzeumban, ahol a Biczó-család társaságában gyűltek össze érdeklődők egy kiállítás megnyitó és egy könyvpremier alkalmából. A számos családtagot számláló ünnepségen joggal kaphatott volna főszerepet a veretes családi címer, a Mátyás királytól kapott nemesi oklevél, a nemzetes rang, de a résztvevők nem ezeket ünnepelték, hanem Biczó Gézát, a néhai rajztanárt… – PACSIKA EMÍLIA BESZÁMOLÓJA

>>>
2019.04.20 - tiszatáj

MÁNYOKI ÁDÁM KIÁLLÍTÁSA NYOMÁN
Önjáró paradoxonok… – Suttogja a költő, majd a kiállítás-megnyitón létrára mászik, levetkőzik, mélyen meghajol, és köldökéből kiissza a nektárt, a szellemet (a gint?)…
Ki ismer itt laza Istent? – Aki ismer: haza is ment…
Egy elképzelt kiállítás jegyében az eb-színház, a nem-színház lírikus absztrakt jelmezében. Ó, attribútumok és amorfizációk…

>>>
2019.04.18 - tiszatáj

BOLOGNAI GYERMEKKÖNYV- ÉS ILLUSZTRÁCIÓS VÁSÁR
Április 4-én ért véget az idei, 56. Bolognai Gyermekkönyv- és Illusztrációs Vásár, ennek kapcsán tartotta meg a HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum első rendhagyó, szakmai estjét a B32 Galériában. A meghívottak: Balázs Eszter Anna (Kolibri), Dian Viktória (Publishing Hungary), Érsek Nándor (Scolar), Győri Hanna (Pagony), Sándor Csilla (Csodaceruza), a beszélgetés moderátora Szekeres Nikoletta, a HUBBY elnöke volt… – KELEMEN RÉKA BESZÁMOLÓJA

>>>
2019.04.17 - tiszatáj

ABAFÁY-DEÁK CSILLAG
ÉS KÖLÜS LAJOS
Kis történeteket ígér a kiállítás címe. De ne dőljünk be ennek. A rövid műfaj, legyen az néhányperces novella vagy rövidfilm, látszólagos egyszerűsége mellett, tömörségével egy egész világot képes megjeleníteni, a ki nem mondott szavakkal, a meg nem jelenített képekkel. Ha valamennyire ismerjük David Lynch munkáit, elsősorban filmjeit, kultikus filmsorozatát, nem könnyen emészthető csemegére számíthatunk. A kiállítás egyik poszterét látva van, akinek már ekkor beugrik a Twin Peaks sorozatból Judy figurája, és a sorozat egyik horrorisztikus pillanata […]

>>>
2019.04.16 - tiszatáj

2019. április 11-én Makón tizennegyedik alkalommal kapta meg elsőkötetes költő a Makói Medáliák irodalmi díjat, amelyet 2005-ben a József Attila-emlékév alkalmából alapított Makó város önkormányzata. A díj célja, hogy Makó városa támogassa az elsőkötetes költőket, ahogyan az egykor József Attilával is történt. Idén Vajna Ádám Oda című verseskötetéért vehette át ünnepélyes keretek között a díjat… – JANÁKY MARIANNA INTERJÚJA

>>>
 
 
 
 
 
 
 
 
Könyvajánló
Hódosy Annamária: Biomozi (Ökokritika és populáris film)Mennyek a szederbokorban (A kortárs szlovén irodalom antológiája)Könyvhét - Géczi János: Sziget, este hét és hét tíz között (versciklus, 2015–2017)Könyvhét - Kálnay Adél: Tündérhajszál (Foglalkozz velem!)Könyvhét - Jenei Gyula: Mindig más (az emlékezet versei)Könyvhét - Hogyan legyél mesterlövész? (A kortárs szerb irodalom antológiája)Lanczkor Gábor: Tájsebzett SzínházFried István: Túl jól fest holtan (A soknevű [madár]felügyelő Nat Roid-regényeket ír)Észlelési gyakorlatok (Kortárs horvát költészet és rövidpróza)Seregi Tamás: Művészet és esztétikaTandori Dezső: A szomszéd banánhalZalán Tibor: Revizorr (Gogol-mentőöv a barbár reneszánsz idején)Demény Péter: Portrévázlatok  a magyar irodalombólSzlováknak lenni csodás…kabai lóránt: semmi színPetőcz András: A megvénhedt IstenTandori Dezső: Szellem és félálomTandori Dezső: A Rossz Reménység FokaJász Attila: Fürdőkádból a tengerBíró-Balogh Tamás: TollvonásokBaka István: Műfordítások III.Csiki László: A kaptárOlasz Sándor: Magány és társaság közöttSághy Miklós: A fény retorikájaPéter László: Olvassuk Juhász Gyulát!Fried István: Magyar irodalom(történet)Tandori Dezső: Csodakedd, rémszerdaSándor Iván–Féner Tamás: Hamlet visszanézSzepesi Attila: IstenporKálnay Adél: Hamvadó idő