Tiszatájonline | 2012. április 19.

Coriolanus

Shakespeare Coriolanus című művét életpályájának kései szakaszában írta, 1608 körül, és nem tudni, hogy élete során bemutatták-e. Caius Marcius Coriolanus, a dráma főhőse, nem biztos, hogy létezett, ezért az alkotás nem minősül történelmi műnek, hanem Shakespeare tragédiái közé sorolandó. T. S. Eliot egyszer kijelentette, hogy Shakespeare legjobb tragédiájáról van szó, a Hamletnál is erősebb, George Bernard Shaw szerint pedig a Coriolanus az angol drámaíró egyik legjobb komédiája, megítélése szerint ugyanis politikai szatíráról van szó egy hataloméhes vezérről. Ennek ellenére, a rendezők nem szívesen nyúlnak hozzá, ritkán kerül színpadra, Ralph Fiennes mégis ezt a művet választotta rendezői bemutatkozására, méghozzá úgy, hogy az egész történetet napjainkba helyezte.

A Shakespeare-darab cselekménye i. e. 490 körül, Róma köztársasággá válásának idején játszódik, amikor a választásokat a gazdag patríciusok irányították, akiknek ki kellett kérni a korlátozott jogú polgárság, a plebejusok véleményét is. Caius Marciust, a mélyen tisztelt hadvezért, miután legyőzi a köztársaság legnagyobb ellenségét, a szomszéd volcusok csapatait, a Coriolanus névvel illetik. Coriolanusnak megvan minden esélye, hogy magasra jusson Róma politikai ranglétráján, de arroganciája és gőgössége miatt diktátornak titulálják, és elűzik a városból. Caius Marcius, a kegyetlen harcos, ekkor szövetkezik a volcusokkal, és hadat indít az ellen a nép ellen, amelyért egész életében harcolt.

Shakespeare-hősök gépfegyverekkel

Shakespeare-hősök gépfegyverekkel

Ralph Fiennes Coriolanus-adaptációjában kardok és hírnökök helyett tankokat, gépfegyvereket, híradókat és mobiltelefonokat láthat a néző. A filmben beszélt nyelv shakespeare-i, azaz felirat nélkül egy angolnak is nagyobb odafigyelés szükséges a megértéséhez. A szürkés és sötét képek teljes mértékben visszaadják egy háborús övezet atmoszféráját. Némi iróniával azt mondhatjuk, hogy ennek a hangulatnak a megteremtésében a rendező nagy segítségére volt, hogy a film elkészítése során, Pancsova és Kotor mellett, Belgrádban forgatott a legtöbbet. A „Balkán szelleme” nagyon érződik a filmen: cirill betűs falfirkák, a fővárost jellemző „lőporos hordó”-állapot, a híradókban felhasznált felvételek, a három ujjat mutogató katonák és az október 5-i tüntetések mind-mind a balkáni kilencvenes évek hangulatát idézik és erősítik.

Bármennyire is ötletesek az említett megoldások, félő, hogy a nagyközönség számára egyféle korlátot is jelenthetnek, a történelmi filmek rajongói pedig biztosan jobban örültek volna a kardos és kosztümös változatnak. Ettől eltekintve a film megérdemli a rá szánt időnket, és ha figyelmesen nézzük, arra is rájöhetünk, hogy T. S. Eliot és G. B. Shaw meglátásai nem is nagyon különböznek egymástól, mindkettejük állításában rejlik némi igazság.

Sándor Róbert

Angol akció-dráma, 122 perc, 2011

rendező: Ralph Fiennes
író: William Shakespeare
forgatókönyvíró: John Logan

szereplők:
Ralph Fiennes (Caius Martius Coriolanus)
Gerard Butler (Tullus Aufidius)
Vanessa Redgrave (Volumnia)
Brian Cox (Menenius)
Jessica Chastain (Virgilia)

Forrás: http://www.magyarszo.com/