Tiszatájonline | 2013. augusztus 17.

Mindenki által elérhető rockopera

MA LESZ AZ ISTVÁN, A KIRÁLY BEMUTATÓJA SZEGEDEN
Ma 21 órától látható a szegedi Dóm téren az István, a király rockopera jubileumi bemutatója. A tegnap esti kutyasétáltatás közben értük el Alföldi Róbert rendezőt, aki elmondta, hogy jól van, de most inkább arra koncentrál, hogy az esti bemutatón minden a legnagyobb rendben menjen […]

MA LESZ AZ ISTVÁN, A KIRÁLY BEMUTATÓJA SZEGEDEN

Ma 21 órától látható a szegedi Dóm téren az István, a király rockopera jubileumi bemutatója. A tegnap esti kutyasétáltatás közben értük el Alföldi Róbert rendezőt, aki elmondta, hogy jól van, de most inkább arra koncentrál, hogy az esti bemutatón minden a legnagyobb rendben menjen.

Mindenki sikert vár, az év legnagyobb durranásaként emlegetik az István, a király 30 éves jubileumára színpadra állított megaprodukciót. Alföldi Róbert rendező úgy véli, jól esik, hogy így beszélnek a még be sem mutatott darabjáról, de tulajdonképpen tisztában van azzal, hogy kíváncsiak a rendezésére.

Különösen örült, amikor megtudta, hogy az RTL Klub augusztus 20-án, az államalapítás ünnepén, a tűzijáték után műsorára tűzi a darabot, amit 17-én este, a premieren rögzítenek. Azt azonban megjegyezte, a közmédia csatornáján lenne a helye a rockoperának, de az a fontos, hogy – a kereskedelmi tévé közvetítése által – olyanok is megnézhetik, akik nem juthatnak el Szegedre vagy a budapesti bemutatóra, mert nem kaptak rá jegyet, vagy éppenséggel nincs rá pénzük. (A Magyar Televízió többszöri kérésre sem tartott igényt Alföldi Róbert rendezése közvetítésének lehetőségére – a szerk.).

A kíváncsi szegediek már az előző esti próbákból hallhattak részleteket, volt olyan, aki a távolabbi vadaspark környékéről hallotta a dalokat. A rockopera zenéje és szövege minden változtatás nélkül kerül színpadra, ismerve azonban Alföldi rendezéseit, különös akusztikát kapnak a régi mondatok, valamint a díszletekkel és a jelmezekkel is üzenni fog a mai kornak, sajátos művészi vízióban. Azt már sokan találgatták – nemcsak a szegediek -, hogy milyen szerepet kap a kortárs rockoperában egy Trabant. Kiderül ma este a Dóm téren, a Szegedi Szabadtéri Játékokon.

Tozzi

Számokban a tények:

5 hetes próba Budapesten, az Hungexpo területén
2-3 napos próba Szegeden
860 négyzetméteres színpad
21 méter magas díszlet-rendszer
több mint 250 közreműködő
ebből közel 150 táncos és statiszta
60 fős szimfonikus zenekar és a 6 tagú rock-szekció
100 perces a darab
az 5 előadásra – a három szegedire és a két budapestire – idő előtt elfogyott mind a 36 ezer belépőjegy