Tiszatájonline | 2013. július 28.

Péksüti, sakkbeszéd, fáklyafény

A HARMADIK NAP
Irodalmi táborban korán kelni azon kívül, hogy szabad a fürdőszoba, azért jó, mert reggel mindennek nyoma van az álmosan induló beszélgetésekben, lelassult mozgásokban. A tetszeni vágyás falai még nem adnak teljes vértezetet az embereknek. Beáll a pék teherautója, raklapokon a reggeli. Nyolctól lehet fogyasztani, tizenegyig van idő feléledni a munkához. A tábor péntekje is így indult […]

A HARMADIK NAP

Irodalmi táborban korán kelni azon kívül, hogy szabad a fürdőszoba, azért jó, mert reggel mindennek nyoma van az álmosan induló beszélgetésekben, lelassult mozgásokban. A tetszeni vágyás falai még nem adnak teljes vértezetet az embereknek. Beáll a pék teherautója, raklapokon a reggeli. Nyolctól lehet fogyasztani, tizenegyig van idő feléledni a munkához. A tábor péntekje is így indult, a legtöbben elgondolkodva ették a péksüteményt, aztán megteltek az asztalok, a táboriak kiderítették az előző esti történetek fehér foltjait, s már amennyire lehet ilyet mondani három nap után, átlagos FISZ tábori reggel volt a tegnapi. Napközben elmélyült csend, s némivel több új ember, akik nem csatlakoztak a műhelyekhez. Megérkezett az esti beszélgetés moderátora, és több műhelyvezető barátai is eljöttek megnézni a tábort. Este a szakmai program lazább volt, mint a megelőző napokban. Egy beszélgetés, egy folyóirat bemutató, és utána koncert.

A délutáni alkalom meghívott vendége Barnás Ferenc, moderátora Falvai Mátyás volt. Akárcsak a tegnapi KAF-Korpa Tamás beszélgetésen, itt is meghatározó volt a moderátor személye. A fiatal író Másik halál című kötetéről kérdezte a szerzőt, s ráhangoltsága koncentrált, tömör beszélgetést hívott életre, melynek eredménye a helyszínen, a hallgatóság szeme láttára élőbeszédben születő spontán irodalom lett. A szerző a regény nyelvezetén szólalt meg a pontos és lényegretörő első kérdésre válaszolva. Este belehallgattam egy tábori beszélgetésbe az estről, s ott Haraszti Ági ezt a nyelvet sakkbeszédnek aposztrofálta.  A kijelölt irányvonalon haladva, miközben az embernek az volt az érzése, hogy nyelven túli, megfogalmazás előtti gondolatokban részesül, a szerző egyre jobban belemélyedt olyan “nehéz ügyekbe”, melyek egy ponton szétfeszítették a beszélgetés határait. Itt meg is kérte Falvai Mátyást, hogy váltsanak témát. Amíg a moderátor átgondolta a továbbiakat, a szerző felolvasott egy regényrészletet, melyeket kiegészítésekkel szakított meg, s amitől a szöveg kilépett a lapokról. A felolvasás után a szerző felkínálta a közönségnek, hogy éljen a jogával, hiszen ha valaki a könyvről akar beszélni, ő nem mondhat nemet. Miután nem volt kérdés, a beszélgetés beláthatóbb terekben folytatódott, a szerző zenéhez, utazáshoz, s civil munkájából adódóan (teremőr az Ernst Múzeumban) fotókhoz, képzőművészethez fűződő viszonyáról beszélt. Persze a fentiekből az is következik, hogy nem lehet kijelenteni, hogy a mi számára a civil munka és mi a valódi, történetesen, a szerző írótudata is éppen olyan kijelentésnélküli, mint maga a beszélgetés volt.

A folyóiratok bemutatkozásán a Prae.hu, a Bárka Online, az Új Könyvpiac, a Kortárs Online és a Litera.hu szerkesztői finanszírozási lehetőségekről és nehézségekről beszéltek, ahol Balogh Endre, a Prae.hu alapító-főszerkesztője azt mondta, hogy a legnagyobb mecénások maguk a szerzők, akik sokszor kevés pénzért írnak rendületlenül. A szerkesztők közös álláspontja volt, hogy online folyóiratként felvállalják az újságírás demokratizálódását, ahol a bulvárosabb írásoktól a szépirodalmi igényűekig szinte akárminek lehet létjogosultsága. Ami nem újdonság, de fontos tényező, a gyorsaság, ami a nyomtatott sajtóval szemben nagy előnye az online folyóiratoknak.

Este a Kompánia Színházi Társulat tagjai csaptak a húrok közé, Háy-verseket adtak elő, melyek új, önálló életre keltek a kezük alatt. Az etnozenei felfogású, sajátosan hangszerelt dalokban az albán népzenétől a jazzig sokféle műfaj ötvöződött szellős egésszé. Hangulatos, nyáresti koncertbe fordult a muzsikálás, még sokáig játszottak a büfésátor előtti teret megvilágító fáklyafényben.

 Káldy Sára

[nggallery id=203]

Képek: bolla david kopy (www.facebook.com/fiatalirokszovetsege)