05.24.
| ZUG színház és művészeti tetthely – Homo Ludens Project: Humánia >>>
05.04.
| Megálló – Tarján felett az ég – Majális+ >>>
05.02.
| PLÜSS NAP – Gyerekirodalomról nem (csak) gyerekeknek >>>
05.17.
| Szegeden rendez Alföldi Róbert >>>
04.27.
| Jazz Kocsma – Dékány Dávid Dolgok C-hez című kötetének bemutatója >>>
04.24.
| Beszédülés a sarjerdőbe – Tiszatáj lapbemutató >>>
04.24.
| Kaláka 50 – Hét határon át >>>
04.18.
| Emberkereskedelem elleni kampánnyal jön a mozikba az Egy nő fogságban >>>
04.16.
| REÖK – Nincs megállás a Rendőrséggel >>>
04.12.
| Vármező Galériában – Bahget Iskander: Szíriai kulturális kiállítás Budapesten >>>
04.08.
| Önkénteseket vár a Szegedi Szabadtéri >>>
04.02.
| Teljeskörű zeneipari szolgáltatást nyújt a megújult budai tehetségkutató >>>
03.22.
| Az Oscar-díjas Ida és Hidegháború producere is Budapestre jön a Friss Hús fesztiválra >>>
03.16.
| Teljes az év operájának szereposztása >>>
03.14.
| Legéndy Jácint: Földalatti Oltár >>>
02.22.
| Zsótér Sándor is játszik az újszegedi Moliére-komédiában >>>
02.18.
| Átadták az Artisjus-díjakat >>>
02.15.
| Imre megnyitotta Bélát, Béla megnyitotta Imrét >>>
02.15.
| Crescendo Nyári Akadémia és Fesztivál 2019 >>>
02.12.
| Takács Zsuzsa az Artisjus Irodalmi Nagydíjasa >>>

Tandori Dezső versei
Fried István, Tóth Ákos Tandori Dezsőről

Farkas Wellmann Éva, Gergely Ágnes, Hartay Csaba, Lanczkor Gábor, Markó Béla, Pál Sándor Attila versei

Boldog Daniella, Rafael Chirbes prózája

Deres Kornélia, Julian Barnes, Milián Orsolya tanulmánya

Diákmelléklet: Fogarasi György a brit balladáról

>>>

A csütörtöktől szombatig tartó konferencia tizennégy szekcióban, összesen hetvenhárom előadónak adott lehetőséget arra, hogy megmutathassák magukat, és eddig elért tudományos eredményeiket. Újdonságként szolgált az Innovációk és gondolatok szekció, ahol javarészt tudományos-ismeretterjesztő előadások hangoztak el, vagy olyan tudományos kutatásokat mutattak be, amelyek még gyerekcipőben járnak. A Szegedi Tudományegyetem hallgatóin kívül az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Pécsi Tudományegyetem, Budapesti Gazdasági Egyetem és a Pannon Egyetem is képviseltette magát.

>>>

Könyvek szombatra
2013.06.09 - tiszatáj

KÖNYVHETI NAPLÓ, SZEGED, JÚNIUS 8., SZOMBAT

Míg a közösségi portálokat elárasztották a pesti árvíz képei, addig Szegeden rendíthetetlenül sütött a nap. Így semmi sem hiúsította meg a szombati Dugonics téri programokat sem. Negyed tizenegykor a régi hagyományokkal rendelkező Szegedi Írók Napja programra látogathattunk el, ahol kiderült, hogy Szeged még mindig el van látva tehetségekkel. A már befutott, nagy generáció mellé felsorakoztak a jövő tehetségei is. A vendégekkel: Busch Péterrel, Czilczer Olgával, Hász Róberttel, Pilcz Rolanddal és Zelena Andrással Veszelka Attila szegedi író, költő, a Szegedi Írók Társaságának elnöke beszélgetett fejenként bő 20-25 percet. Hász Róbertet a szerző ötödik regényéről, a Vénusz vonulásáról kérdezte. A történelmi tényeken alapuló, lineáris szövésű mű a Nap és a Vénusz 1768-as együttállásának eseménye köré épül.  A szerzőt különösen érdekelte, hogyan hatottak a kor eszmetörténeti áramlásai a kor emberére, ezért a regény fordulatossága, cselekményessége mellett a szerző hangsúlyt fektetett a fejlődéslélektani szálra is. Czilczer Olga Mehetünk, kedves című regényéről elmondta, hogy sokkal nagyobb hangsúlyt fektetett a lélektani történések pontos ábrázolására, mint a cselekmény, a szó szoros értelmében vett történet létrehozására. A csendes szerző megjelenésével is arra buzdított, hogy a felszín mögé lássunk. Regényében az emberi lélek finom rezdüléseinek pontos leírása pótolja a cselekményhiányt, ami másképpen, mint Hász Róbert esetében, de mindenképp szellemi utazásra hívja az olvasót. Busch Péterrel a Megakrimi pályázat nyertes kötetéről, a Boszorkánypörölyről, a szerző további terveiről, stílusáról beszélgetett a moderátor. A nagyreményű szerzőről megtudhattuk, hogy már régóta ír, innen az a kiforrott stílus, amivel elsőkönyvesként a szakma elismerését kiváltva lépett az irodalmi életbe. Elmondta, hogy már készül a következő kisregénye, ami teljesen más lesz, mint a Boszorkánypöröly. Pilcz Roland képregényeket ír és rajzol. A forgatókönyvtől a kivitelezésig mindent ő csinál. A Könyvhéten a Kalyber Joe című képregényét mutatták be. Az alkotó beszélt a képregény magyarországi történetéről, fogadtatásáról. A szocializmusban a képregény a nyugatról beszivárgó rákos kapitalizmus termékének számított, s még sokáig csak bizonyos témákból lehetett képregényt készíteni, például Jókai művekből. A szerző terveiben a folyamatos munka szerepel. Zelena András a Szegedtől Szegedig antológiában megjelent tanulmányáról beszélt, mely a Szeged szerepe József Attila életében címet viseli. Megtudhattuk róla, hogy József Attila specialista, évek óta foglalkozik a költő műveinek újszerű elemzésével. Ebben a tanulmányban traumaelméleti elemzéssel él, József Attila életének új megközelítését kínálva.

Délután kettőkor a Somogyi-könyvtár Hangoskönyvtárában rendezték meg a szintén többéves hagyománnyal bíró Add a hangod! című önkéntes felolvasónapot. Az eseményt a Csongrád megyei Önkéntes Centrum, és a Somogyi-könyvtár Hangoskönyvtára rendezte az Ünnepi Könyvhét, és az Önkéntesek Napja alkalmából. A közönség főleg középkorúakból, nyugdíjasokból állt, de volt néhány fiatal érdeklődő is. A felolvasást Dobos Katalin színművésznő nyitotta meg. Ezt követően a főleg hölgyekből álló közönség tagjai avanzsáltak felolvasókká, s jó színvonalon bizonyították: a művészet gyógyítja a lelket. Mert az önkéntesség szellemében javarészt gyógyító, szép szövegeket olvastak. Ötkor az SZTE kiadói sátrában bemutatkozott a Geolitera Könyvkiadó Műhely, valamint a Belvedere Meridionale Kiadó.

Este háromnegyed hét után kezdődött az új Tandori-kötet a Szellem és félálom bemutatója. A könyv a Tiszatáj Kiadónál jelent meg. A kötetről a szerkesztővel, Tóth Ákossal Orcsik Roland beszélgetett. Az első néhány kérdés a szerkesztés folyamatára, a szerzővel való együttműködésre vonatkozott. Megtudhattuk, hogy a kötet kéziratos formában, teljes könyvként érkezett a szerkesztőségbe egy másik kiadótól, de össze volt keveredve. Tóth Ákos úgy gondolja, hogy Tandori esetében akkor jár igazán jól az ember, ha „Tandori ír egy könyvet”. És abba azután nagyon nem kell belepiszkálni. Persze azért fontos a közös munka a szerkesztővel, mert a véletlen következetlenségnek tűnő szöveghiányok esetében, amikor az adott szövegre pedig korábban utalt Tandori, olykor tényleg véletlen következetlenségnek bizonyultak. Ennek orvoslását, és néhány ’80-as évekbeli szöveg beemelését javasolta Ákos a szerzőnek, aki ebbe készségesen belement.

A következő egységben a kötet címét vették elő, s Ákos elmondta, hogy ő éppen a címet tartja a szövegben a legenigmatikusabbnak, mert a kötet maga jól olvasható, érthető. Az elalvás jelensége vissza-visszatér a Tandori életműben, – mert nincs ember, aki másnap vissza tudná idézni az elalvás nehézségeit – véli Tandori. Ezt a gondolatot folytatta Ákos, hogy az elalvás az átbillenés állapota, az alábukás területe. A szellem pedig ezzel szemben a tökéletes tudatosságé.

Roland következő kérdése arra a vádra vonatkozott, hogy Tandori ismétli önmagát, ugyanazt írja, (Petri György meghatározását használva, mely szerint a lángelmének szüksége van sablonokra), sablonokkal él. Ákos rögtön pontosította a sablon fogalmát, s helyette a raszter meghatározást javasolta. Szerinte Tandori folyamatosan világot teremt, testesít, ezt a világottölti fel aztán. Egy olyan világot, ami mondja magát. Tandori maga úgy gondolja, hogy ő lehet, hogy ugyanarról ír, de mindig másképp. És az azt jelenti, hogy mást. Ebben a világban nem kell mindig csúcsteljesítményt nyújtani. Tandori szerint baj van a tökéletesről alkotott fogalmakkal. Őszintének kell lenni, szólni kell. Roland rögtön rákérdezett az őszinteségre, Ákos pedig gondolkodás nélkül rávágta, hogy Tandorinál az őszinteség az, hogy őszintén hazudik.  Egy kevés gondolkodás után rájött, hogy a saját zsákutcájába farolt ezzel a kijelentéssel, s finomította azzal, hogy Tandori őszintesége, ő úgy látja, valójában valamiféle esztétikai következetesség.

A beszélgetés lezárása előtt még szó esett a kötetben helyet kapó rajzokról, naplószerű bejegyzésekről, jegyzetekről. Ákostól megtudhattuk, hogy harmincéves rajzokat, és majdhogynem újnak mondhatókat is a kötetbe válogattak. Van egy, a köteten végigvonuló nagy sorozat. Ezek városrajzok, de nem létező városokat ábrázolnak, s a címük nem a városok-, hanem Tandori kedvenc versenylovainak nevei. Ezek az álomvárosok (és általában a Tandori rajzok) cetlikre, rossz minőségű papírra filccel hanyagul felskiccelt képek. Nem szempont a szépség, de mögötte ugyanaz a szellemi tartalom van, mint ami a szövegeiben is. Ahogy a szövegeknél, úgy a képeknél sincsen semmi sem véletlenül, Tandori ugyanúgy ismétel, körüljár.  Ákos úgy foglalta össze Tandori rajzolási gyakorlatát, hogy ő ott tart, ahol Picasso, aki megtanult rajzolni, hogy aztán elfelejtsen, azzal a különbséggel, hogy Tandori nem tanult meg rajzolni, hanem úgy kezdte, hogy elfelejtett.

S, hogy miért érdemes elolvasni ezt a kötetet?

Mert bárhol el lehet kezdeni, udvarias, az olvasóval szemben mértékletes kötet. S ki tudja, talán ez lesz egy megtéréstörténet első állomása. Mert van olyan, hogy valaki felcsap egy Tandorit és utána rajongóvá válik – mosolyog Ákos, aki egyébként Tandoriból írja a doktoriját.

Káldy Sára

[nggallery id=164]

Add a hangod! (Somogyi-könyvtár Hangoskönyvtára)

 

[nggallery id=165]

Tandori Dezső Szellem és félálom című kötetének bemutatója


Címke: , , ,
2019.04.25 - tiszatáj

REKAMIÉ FESZTIVÁL, SZEGED
11 ember várakozik London kapujában. Románok, szerbek, erdélyi és magyarországi magyarok. Angliában szeretnének dolgozni. Könyvelő, pap, énekesnő, ingyenélő fiatal. Bevándorlók, vagy kivándorlók, talán nem menekültek, talán csak munkakeresők. Tele reményekkel, félelmekkel, előítéletekkel. Mintha a mindennapokat látnánk… – MÁROK TAMÁS KRITIKÁJA

>>>
2019.04.24 - tiszatáj

LANG LANG: PIANO BOOK
Nem akarom azt mondani, hogy nem értem a Lang Lang-jelenséget: itt van ez a még mindig fiatal zongorista, könnyen megjegyezhető névvel, és miközben kevesek arról vitatkoznak, hogy miért nem jó, amit csinál, addig ő millióknak ad elő a legnagyobb koncerttermekben. Három éve járt Budapesten, és hát persze, hogy a Müpa az ajánlófüzete címlapjára rakta. Nem mintha nem ez volna a jó marketingstratégia: könnyű arra a következtetésre jutni, hogy per pillanat Lang Lang a legismertebb zongorista a világon… – GERA MÁRTON KRITIKÁJA

>>>
2019.04.24 - tiszatáj

KÖNYVFESZTIVÁL IDÉN IS – A DÍSZVENDÉG NORVÉGIA
Ahogy minden évben, úgy idén is lesz könyvfesztivál a budapesti Millenárison, ezúttal április 25. és 28. között népesül be könyvstandokkal az egykori Ganz-gyár területe a Széna tér szomszédságában. A számos újdonság mellett az idei egyik legnagyobb durranás kétségtelenül a norvég díszvendég Karl Ove Knausgård lesz, aki hatrészes önéletrajzi regényfolyamával vált híressé: Min Kamp (Harcom) című ciklusából eddig három magyarul is megjelent a Magvető Kiadó gondozásában, a könyvfesztiválra pedig a negyedik, Élet című mű is napvilágot lát… – FRITZ GERGELY AJÁNLÓJA

>>>
2019.04.22 - tiszatáj

KÖNYVPREMIER ÉS KIÁLLÍTÁS A KISKUNHALASI MÚZEUMBAN
Bensőséges ünnepség meghívottja lehettem néhány napja Kiskunhalason a Thorma János Múzeumban, ahol a Biczó-család társaságában gyűltek össze érdeklődők egy kiállítás megnyitó és egy könyvpremier alkalmából. A számos családtagot számláló ünnepségen joggal kaphatott volna főszerepet a veretes családi címer, a Mátyás királytól kapott nemesi oklevél, a nemzetes rang, de a résztvevők nem ezeket ünnepelték, hanem Biczó Gézát, a néhai rajztanárt… – PACSIKA EMÍLIA BESZÁMOLÓJA

>>>
2019.04.20 - tiszatáj

MÁNYOKI ÁDÁM KIÁLLÍTÁSA NYOMÁN
Önjáró paradoxonok… – Suttogja a költő, majd a kiállítás-megnyitón létrára mászik, levetkőzik, mélyen meghajol, és köldökéből kiissza a nektárt, a szellemet (a gint?)…
Ki ismer itt laza Istent? – Aki ismer: haza is ment…
Egy elképzelt kiállítás jegyében az eb-színház, a nem-színház lírikus absztrakt jelmezében. Ó, attribútumok és amorfizációk…

>>>
2019.04.18 - tiszatáj

BOLOGNAI GYERMEKKÖNYV- ÉS ILLUSZTRÁCIÓS VÁSÁR
Április 4-én ért véget az idei, 56. Bolognai Gyermekkönyv- és Illusztrációs Vásár, ennek kapcsán tartotta meg a HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum első rendhagyó, szakmai estjét a B32 Galériában. A meghívottak: Balázs Eszter Anna (Kolibri), Dian Viktória (Publishing Hungary), Érsek Nándor (Scolar), Győri Hanna (Pagony), Sándor Csilla (Csodaceruza), a beszélgetés moderátora Szekeres Nikoletta, a HUBBY elnöke volt… – KELEMEN RÉKA BESZÁMOLÓJA

>>>
2019.04.17 - tiszatáj

ABAFÁY-DEÁK CSILLAG
ÉS KÖLÜS LAJOS
Kis történeteket ígér a kiállítás címe. De ne dőljünk be ennek. A rövid műfaj, legyen az néhányperces novella vagy rövidfilm, látszólagos egyszerűsége mellett, tömörségével egy egész világot képes megjeleníteni, a ki nem mondott szavakkal, a meg nem jelenített képekkel. Ha valamennyire ismerjük David Lynch munkáit, elsősorban filmjeit, kultikus filmsorozatát, nem könnyen emészthető csemegére számíthatunk. A kiállítás egyik poszterét látva van, akinek már ekkor beugrik a Twin Peaks sorozatból Judy figurája, és a sorozat egyik horrorisztikus pillanata […]

>>>
2019.04.16 - tiszatáj

2019. április 11-én Makón tizennegyedik alkalommal kapta meg elsőkötetes költő a Makói Medáliák irodalmi díjat, amelyet 2005-ben a József Attila-emlékév alkalmából alapított Makó város önkormányzata. A díj célja, hogy Makó városa támogassa az elsőkötetes költőket, ahogyan az egykor József Attilával is történt. Idén Vajna Ádám Oda című verseskötetéért vehette át ünnepélyes keretek között a díjat… – JANÁKY MARIANNA INTERJÚJA

>>>
 
 
 
 
 
 
 
 
Könyvajánló
Hódosy Annamária: Biomozi (Ökokritika és populáris film)Mennyek a szederbokorban (A kortárs szlovén irodalom antológiája)Könyvhét - Géczi János: Sziget, este hét és hét tíz között (versciklus, 2015–2017)Könyvhét - Kálnay Adél: Tündérhajszál (Foglalkozz velem!)Könyvhét - Jenei Gyula: Mindig más (az emlékezet versei)Könyvhét - Hogyan legyél mesterlövész? (A kortárs szerb irodalom antológiája)Lanczkor Gábor: Tájsebzett SzínházFried István: Túl jól fest holtan (A soknevű [madár]felügyelő Nat Roid-regényeket ír)Észlelési gyakorlatok (Kortárs horvát költészet és rövidpróza)Seregi Tamás: Művészet és esztétikaTandori Dezső: A szomszéd banánhalZalán Tibor: Revizorr (Gogol-mentőöv a barbár reneszánsz idején)Demény Péter: Portrévázlatok  a magyar irodalombólSzlováknak lenni csodás…kabai lóránt: semmi színPetőcz András: A megvénhedt IstenTandori Dezső: Szellem és félálomTandori Dezső: A Rossz Reménység FokaJász Attila: Fürdőkádból a tengerBíró-Balogh Tamás: TollvonásokBaka István: Műfordítások III.Csiki László: A kaptárOlasz Sándor: Magány és társaság közöttSághy Miklós: A fény retorikájaPéter László: Olvassuk Juhász Gyulát!Fried István: Magyar irodalom(történet)Tandori Dezső: Csodakedd, rémszerdaSándor Iván–Féner Tamás: Hamlet visszanézSzepesi Attila: IstenporKálnay Adél: Hamvadó idő