Ünnepi Könyvhét – Számtalan programot rendeznek Szegeden

Számtalan rendezvénnyel, köztük könyvbemutatókkal, dedikálásokkal, író-olvasó találkozókkal, könyvkiadók, folyóiratok programjaival várják a 84. Ünnepi Könyvhéten, június 4. és 13. között az olvasás szerelmeseit Szegeden. A programok hagyományos központi színtere a Dugonics tér […]

Számtalan rendezvénnyel, köztük könyvbemutatókkal, dedikálásokkal, író-olvasó találkozókkal, könyvkiadók, folyóiratok programjaival várják a 84. Ünnepi Könyvhéten, június 4. és 13. között az olvasás szerelmeseit Szegeden.

A szegedi programok hagyományos központi színtere a Dugonics tér, ahol az országos rendezvényekhez hasonlóan június 6. és 10. között várják az érdeklődőket. Itt állnak majd a könyvkiadók sátrai és itt található a beszélgetések, színházi és zenei produkciók egyik fontos helyszínéül szolgáló színpad is – mondta a fesztiválról rendezett csütörtöki sajtótájékoztatón Andóczi Balogh Éva, a programokat koordináló Somogyi könyvtár munkatársa.

A központi helyszín mellett kávéházak, művelődési intézmények is otthont adnak a rendezvényeknek. Június 6-án rendezik a hivatalos megnyitót: a Dugonics téren Nyáry Krisztián nyitja meg a könyves ünnepet.

A szegedi szerzők és könyvkiadók mellett vendég lesz Temesi Ferenc, Háy János, Závada Pál, Dinnyés József, Podmaniczky Szilárd, Pozsgai Zsolt. A szegediek közül mások mellett Busch Péterrel, Czilczer Olgával, Hász Róberttel beszélget Veszelka Attila, a Szegedi Írók Társasága elnöke. Mellettük bemutatkoznak a nemzetiségek, így a szerbek, a horvátok, bolgárok is.

A gyerekeket olvasó- és játszóliget várja. A hétvégeken kitelepül például a Füvészkert, a Vadaspark, a Kiskunsági Nemzeti Park, a Partiscum Csillagászati Egyesület egy mozgó planetáriummal, de lesz képregényrajzoló és hangszersimogató is.

Újdonságként a Belvárosi Mozival közös programot indít a szervező Somogyi könyvtár. A mozi kitelepül egy nyár esti vetítésre, június 7-én péntek este, a nézők a Podmaniczky Szilárd forgatókönyve alapján készült Szezon című filmet láthatják. A moziban az ünnep ideje alatt olyan filmeket tűznek műsorra, amelyek forgatókönyvei a könyvhétre érkező szerzők tollából kerültek ki. Június 9-re a Dugonics téri főszínpadra is olyan kortárs szerzőket hívtak meg, akiknek műveit manapság a színházakban játsszák.

A könyvhéten 24 standdal vonulnak fel a kiadók és könyvkereskedők. A hazai mellett a határon túli magyar irodalom képviselői is részt vesznek a programokban.

Június 7-én pénteken tartják a városháza dísztermében a gyermekkönyvtár egész éves olvasás-népszerűsítő játékának eredményhirdetését, amelyen megkoronázzák a “könyvkirályt”.

Emellett számos koncert és előadás, kiállítás is szerepel a programban, játszik majd a Molnár Dixieland Band és a Fricsay Ferenc Fúvószenekar is.

A Somogyi könyvtár évek óta külön részt biztosít honlapján a könyvhétnek. Idén is így van ez, ami azt jelenti, hogy a programok iránt érdeklődők nap, programtípus, szerző, könyvcím vagy akár helyszín alapján is tudnak keresni a rendezvények között és informálódhatnak a vendégekről is az érdeklődők.

MTI 2013. május 30., csütörtök 15:13