03.09.
| REÖK – Rendőrség – avagy a helyzet egyre hülyébb >>>
03.06.
| Trafó – Artman vol.7. – 20 kép >>>
03.04.
| Grecsó Krisztián Szegeden is bemutatja Verát >>>
02.28.
| Asztali beszélgetések… – Európa | Iszlám és kereszténység? >>>
02.23.
| Pannon Filharmonikusok – Vidovszky 75 >>>
02.22.
| Kötetbemutató – Nagy Zopán: Felhő regény >>>
02.16.
| Deák17 – Gyermekrajzok bőröndökben >>>
02.14.
| Jazz Kocsma – Deres Kornélia Bábhasadás című kötetének bemutatója >>>
02.14.
| Asztali beszélgetések… – Street art, graffiti, szakralitás. A kibékülés terei? >>>
02.07.
| OSZK – Zárul a Corvina Könyvtár budai műhelye című kiállítás >>>
02.18.
| Átadták az Artisjus-díjakat >>>
02.15.
| Imre megnyitotta Bélát, Béla megnyitotta Imrét >>>
02.15.
| Crescendo Nyári Akadémia és Fesztivál 2019 >>>
02.12.
| Takács Zsuzsa az Artisjus Irodalmi Nagydíjasa >>>
02.05.
| Újabb országos toplistára került fel a REÖK >>>
02.01.
| Szegedi Szabadtéri – Sztárok a Titanicon >>>
01.31.
| Marno János Tiszatáj-díjas >>>
01.24.
| Lendület program: három kategóriában várja az Akadémia a fiatal kutatók pályázatait >>>
01.18.
| Újabb sztárfellépők a 39. Budapesti Tavaszi Fesztiválon! >>>
12.18.
| Elhunyt Grendel Lajos >>>

Shrek Tímea, Szakács Réka prózája

Horváth Veronika, Kovács L. Zsolt, Mohai V. Lajos, Németh Zoltán, Olty Péter, Siska Péter, Veszprémi Szilveszter versei

Rácz Lajos beszélgetése Konrád Györggyel

Borsodi L. László, Hajnal Géza, Nagy Csilla tanulmánya

Nádas Ale­xandra festményei

Diákmelléklet: Sebők Melinda Babits Mihályról

>>>

BESZÁMOLÓ A MADRIDI DISNEY-KIÁLLÍTÁSRÓL Disney neve hallatán kinek ne jutna eszébe az a meserengeteg, melyet Mickey egér teremtője és Disneyland megalkotója stúdiójában vászonra ne vitt volna. Az 1923-ban megalapított filmstúdió több mint 600 alkotást tudhat maga mögött. Tekintve, hogy a mozi a huszadik század uralkodó médiuma volt, a mesemondás szerepét […]

>>>

„Fontos, hogy szabad legyek”
2013.05.26 - tiszatáj

INTERJÚ PÉTERFY BORIVAL

Az Utcazene Fesztivál keretében érkezett Szegedre, a Dóm térre Péterfy Bori és zenekara. A koncert előtt beszélgettünk az énekesnővel, színésznővel, aki – nem mellesleg – a másféléves Doma édesanyja.

Május 20-án volt az utolsó Három nővér előadása a Nemzetiben, fájó szívvel köszönt el a társulattól, Irina szerepétől. Nem szakított azonban a színjátszással, a Belvárosi Színházban Nagy Ervin oldalán láthatjuk a Kramer kontra Kramer című darabban.

Milyen emlékeid vannak Szegeddel kapcsolatban?

Még 15 éve volt egy alternatív színházi találkozó, nyaranként itt találkozott a független színházi szakma. Aztán később az együttessel jártunk a JATE Klubba, most pedig itt van a Dóm téri koncert. Különleges erő lakozik a térben, ezt már akkor megéreztem, amikor idejöttünk. Különlegesek azok helyek, amelyek energiákkal vannak tele, bár egy nagyon rossz helyen is lehet jó koncertet adni, de ez a tér ad valami pluszt.

img_9028Most igazán pezseg a város: az Utcazene Fesztivál több helyszínén öröm zenélnek az amatőr együttesek. Milyennek látod a mai fiatalokat, a tehetségkutató műsorokat?

Voltam már zsűritag drámatagozatos iskolák versenyein, vagy éppen gimis zenei tehetségkutatón, de a fiatalok többször régi, poros zenékkel, operettekkel lépnek fel, ezek nem igazán illenek az egyéniségükhöz. Furcsa az ízlésük. Az a bajom a televíziós műsorokkal, hogy egy kaptafára keresik a fiatalokat, ha pedig van egy-két igazán kiugró tehetség, a végére őket is átformálják, beállnak a sorba. 20-30-ból, ha marad egy-két egyéni produkció. Vajon ők, hogyan boldogulnak majd, megtalálják-e a számításukat? Lesz-e olyan zenekar, amelyhez csatlakozhatnának? Tényleg, nincsenek is ezekben a műsorokban zenekarok, nem keresik a tehetséges bandákat.

Lenne olyan műsor, amelyben részt vennél, mint zsűritag?

Jelenleg nincs ilyen műsor, de biztos elvállalnám, ha lenne olyan típusú produkció, ami közel áll hozzám, ami a minőséget képviseli. A kereskedelmi csatornák a nézettségért harcolnak. Olyan ez az egész, mintha egy másik bolygón élnék, de ezt mondják az ismerőseim is, távol áll tőlük ez a fajta szórakozás, szórakoztatás.

Szeptember végén az A38-on adtok egy különleges koncertet, az első album dalait játsszátok el.

Igen, ez egy közel 7 éves történet, eddig soha nem adtuk elő egyben ezt az albumot, sok számot nem játszunk róla. A közönség szereti, ezért találtuk ki ezt a koncertet, az elejétől a végéig eljátsszuk az albumot.

img_9031Fehér éjszakák – ez a tavaly megjelent harmadik albumotok címe. Keressünk a cím mögött valami fontos tartalmat, üzenetet?

Jó kép, sok minden belefér, Norvégiában volt szerencsém megtapasztalni a világos éjszakát, amikor a Nap és a Hold is fent van – nem lehetett aludni, olyan volt az egész, mint egy narkós állapot, különleges sokkok értek. A férfi és a női összecsapásokról is szól, illetve bele lehet gondolni Dosztojevszkij „Fehér éjszakák” című regényét is.

Ezen az albumon szövegíróként is jelen vagy, nem csoda, a családodban fellelhető az irodalmi véna, gondoljunk csak az anyai dédapádra, Áprily Lajos költőre, a nagyapádra, Jékely Zoltán íróra, költőre, vagy a testvéredre, Péterfy Gergely íróra.

Sokáig gátlásosan álltam az íráshoz, a naplóírás sem ment, másnap mindig kitéptek a lapokat. Mára csak az a versike maradt meg benne, amit nagyapám írt bele, illetve az üres lapok. Aztán történt egy váltás, próbálkoztam a szövegírással és annyira jól sikerült, hogy leküzdöttem a gátlásokat, erőre kaptam és ez lett belőle. Élvezem az alkotásnak ezt a formáját is. Az anyaság is egy hatalmas élmény az alkotóembernek, önismeretre tanít, többletet ad.

Péterfy Bori kiad majd idővel egy gyerekalbumot? (mosoly)

img_9034Nem tervezek gyerekalbumot, de énekelek a fiamnak gyerekdalokat, nagyon szereti például Weöres Sándor megzenésített verseit, és énekelek neki saját dalokat is.

Sok váltás, elválás volt az életedben, ilyen volt például, amikor vége lett a Krétakör Színháznak, vagy most, a Nemzeti esete. Most milyen érzések vannak benned?

Nemrégen volt a Három nővér utolsó előadása, fájó szívvel fejeztem be. A kultúrpolitika jelenlegi hozzáállása, hogy minden nap fokozódik a helyzet – ezek mind engem igazolnak, hogy jól döntöttem, amikor az elsők között álltam fel. Bár én félgőzzel működtem a Nemzetiben, kevés szerepet vállaltam be. Fontos, hogy szabad legyek, nem álmodozom most olyan társulatról, mint amilyen a Krétakör volt, megváltozott az életem az anyasággal, ráadásul itt van a zenekar. Beindult a fesztiválszezon, ezért nem is vállaltam be nyári színházi munkákat.

Tozzi

 

Fehér éjszakák

„A mennybolt olyan csillagos, olyan derült volt, hogy feltekintve rá, az ember önkéntelenül is azt kérdezte magától: Valóban élhetnek hát gonoszok is, ily szép ég alatt?”

(Részlet Dosztojevszkij „Fehér éjszakák” című regényéből)

„A hold világít, mint a nap
bámulom, de nem halad
megőrjít, de tényleg
elaludni nem szabad,
amíg látom az arcodat.”

(Részlet a „Fehér éjszakák” című dalból)

 

[nggallery id=156]

 

[nggallery id=157]

 


Címke: , , ,
2019.02.19 - tiszatáj

MÉSZÁROS MARIANNA ÚTJAIM C. KIÁLLÍTÁSA
A spanyol zarándokúton készített tömérdek fotóanyagot rendszerezte és napokra bontva kiválasztott egyet-egyet, hogy grafikusként kedvenc technikájával rézlemezre karcolja vizuális emlékeit. Alkotó minőségében más szemmel használja fényképezőgépe ablakát, merész képkivágásokkal vonja be a nézőt művészetébe. Minden munkája érett technikai tudásról ad számot. A sokszorosító grafikát láthatóan előtérbe helyezi az egyedi képpel szemben… – ALE ILDIKÓ MEGNYITÓJA

>>>
2019.02.19 - tiszatáj

BORSODI L. LÁSZLÓ:
MASZK ÉS SZEREPJÁTÉK
Egy időtálló költői életmű léte dinamikus, folyamatosan dialógusképes, hiszen állandóan megújuló értelmezéseiben létezik, ilyen értelemben soha nem lehet lezárt, befejezett – tartja az irodalomkritika egyik alaptézise. Igaz ez a dinamikus lét Baka István életművére is. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy újabb fontos állomásához érkezett a Baka-kritika: Nagy Gábor 2001-es monográfiája után ismét egy szintetizáló jellegű mű látott napvilágot… – NAGY MÁRTA KRITIKÁJA

>>>
2019.02.17 - tiszatáj

DOBÓ KATA FILMJE
A Kölcsönlakással bármilyen kapcsolatot tartó bohózatok közös gondja nem a hihetőség, hanem az, hogy a történet a szükség- és törvényszerű csavarokat, kalamajkákat, félreértéseket és egyebeket miként tudja tálalni. Természetesen érdemes mindazt, amit látunk, a saját tapasztalatainkkal összevetni, a néző ezt rutinszerűen megteszi, de készek vagyunk minden olyasmit nevettetőnek látni, ami mégiscsak szokatlan, mégiscsak olyasmi, amivel nemcsak hogy nem találkoztunk soha, de még elképzelni sem tudjuk… – SZÍJÁRTÓ IMRE KRITIKÁJA

>>>
2019.02.16 - tiszatáj

ABAFÁY-DEÁK CSILLAG
ÉS KÖLÜS LAJOS
A tárlat előkészítését egy 2016 márciusában megalakult munkacsoport (Passuth Krisztina, Pataki Gábor, Radák Judit, Boros Lili, Petőcz György és Szabó Noémi részvételével. A kiállítás vezető kurátora Szabó Noémi, a Ferenczy Múzeumi Centrum Művészeti és Muzeológiai Főosztályának vezetője) végezte. A kiállításon visszaköszön a gondos és elmélyült előkészítés, a tárlat az életmű teljességét mutatja meg. Párhuzamosan látható Vajda Lajos felesége, Vajda Júlia festőművész tárlata a Szentendrei Képtárban Mégis legyen kiállítás… címmel […]

>>>
2019.02.16 - tiszatáj

OPERAHÁZI BOHÉMÉLET SZEGEDEN
Elvileg koncertszerű előadásban, gyakorlatilag előadásszerű koncerten turnéztatja a Magyar Állami Operaház Puccini Bohéméletét. A budapesti amúgy alighanem a világ legrégebben futó operaprodukciója, 1937-ben állította színre Nádasdy Kálmán, a díszleteket Oláh Gusztáv, a jelmezeket Márk Tivadar tervezte. A főszerepeket akkor többek között Osváth Júlia, Pataky Kálmán, Losonczy György és Székely Mihály énekelték. Az Operaház vezetői nagyon büszkék erre a produkcióra… – MÁROK TAMÁS KRITIKÁJA

>>>
2019.02.11 - tiszatáj

NOVÁK ÉVA KIÁLLÍTÁSÁHOZ
Ébredő kavicsok,
opálos hajnalok,
ismeretlen mantrák,
tarjászkodó macskák…

Optikus álmok,
verses látomások…

Kavics, kő, kőzetek…
Nem bauxit, sem hegyek,
nem sziklák, nem képzelet:
hajnal-pára, álom-varázs,
mozaikok, belső parázs,
meglátás és precizitás…
[…]

>>>
2019.02.11 - tiszatáj

NE ÉRINTS MEG!
Keresve sem találnánk jobb filmet a hazai mozikban épp futó munkák közül a cinema du corps-irányzat demonstrációjához, mint Adina Pintilie tavalyi, a legjobb filmnek járó Arany Medvével honorált szerzői ujjgyakorlatát. A Vasárnap hat órakor és A helyszíni szemle című román klasszikusokkal új csapásirányt mutató direktorhoz rokoni szálakkal nem kötődő fiatal rendezőnő debütje nemcsak a test fizikai tapasztalatát, hanem azon keresztül a bőrhöz, csonthoz, tapintáshoz köthető mentális-érzéki benyomásokat vizsgálja – témafelvetése rögtön csettintést érdemel, kidolgozása azonban rengeteg kívánnivalót hagy maga után… – SZABÓ ÁDÁM KRITIKÁJA

>>>
2019.02.10 - tiszatáj

PÁSZTOR BÉLA ÉS KÖLTÉSZETE
A magyarrá lett zsidóság rövid, de annál intenzívebb ittléte a magyar nyelvben dokumentálható a leglátványosabban, s ugyanakkor a legláthatatlanabbul. Itt eresztett gyökeret és bontott tobzódón virágot az anyagban, ahonnan fizikai, társadalmi „kiszántása” ellenére oly jeltelenül, de annál át­hatóbban ittélőnek, itt maradt. Nincs még egy olyan nép, amely­nek az irodalmában, vagy leszűkítve a költészetében, ennyi zsidó vett volna részt, s ilyen nívón […]

>>>
 
 
 
 
 
 
 
 
Könyvajánló
Hódosy Annamária: Biomozi (Ökokritika és populáris film)Mennyek a szederbokorban (A kortárs szlovén irodalom antológiája)Könyvhét - Géczi János: Sziget, este hét és hét tíz között (versciklus, 2015–2017)Könyvhét - Kálnay Adél: Tündérhajszál (Foglalkozz velem!)Könyvhét - Jenei Gyula: Mindig más (az emlékezet versei)Könyvhét - Hogyan legyél mesterlövész? (A kortárs szerb irodalom antológiája)Lanczkor Gábor: Tájsebzett SzínházFried István: Túl jól fest holtan (A soknevű [madár]felügyelő Nat Roid-regényeket ír)Észlelési gyakorlatok (Kortárs horvát költészet és rövidpróza)Seregi Tamás: Művészet és esztétikaTandori Dezső: A szomszéd banánhalZalán Tibor: Revizorr (Gogol-mentőöv a barbár reneszánsz idején)Demény Péter: Portrévázlatok  a magyar irodalombólSzlováknak lenni csodás…kabai lóránt: semmi színPetőcz András: A megvénhedt IstenTandori Dezső: Szellem és félálomTandori Dezső: A Rossz Reménység FokaJász Attila: Fürdőkádból a tengerBíró-Balogh Tamás: TollvonásokBaka István: Műfordítások III.Csiki László: A kaptárOlasz Sándor: Magány és társaság közöttSághy Miklós: A fény retorikájaPéter László: Olvassuk Juhász Gyulát!Fried István: Magyar irodalom(történet)Tandori Dezső: Csodakedd, rémszerdaSándor Iván–Féner Tamás: Hamlet visszanézSzepesi Attila: IstenporKálnay Adél: Hamvadó idő