07.05.
| MAMŰ Galéria – Könnyezet-Környezet / Weeping-Environment >>>
07.05.
| Nyári szabadtéri Képmás-estek a Halász-kastélyban >>>
06.27.
| Weöres Sándor Napokkal indít a Gyulai Várszínház >>>
06.27.
| Jazz Kocsma – Kele Fodor Ákos A szív vége című könyvének bemutatója >>>
06.14.
| Könyvhét / Tiszatáj Könyvek – Lengyel András Tömörkény-tanulmányok című kötetének bemutatója >>>
06.13.
| Könyvhét / Tiszatáj Könyvek – Színkép, hangkép, összkép című kötet bemutatója >>>
06.12.
| Könyvhét / Tiszatáj Könyvek – Petőcz András A visszaforgatott idő című könyvének bemutatója >>>
06.06.
| Tiszavirág Fesztivál >>>
06.06.
| A koreográfus >>>
06.05.
| Debreczeny György ezen a szép napon című kötetének bemutatója >>>
07.05.
| Legéndy Jácint verseskötetét ajánlja a Fekete Zajra érkező Ash Code >>>
07.02.
| Ivo Dimcsev tartja az idei THEALTER workshopját >>>
06.20.
| Új, állandó kiállítás emlékezik Szmoljanban Nagy László költőre >>>
06.19.
| Átadták az Év Gyerekkönyve Díjakat >>>
06.19.
| PesText − új nemzetközi irodalmi fesztivál Budapesten >>>
06.03.
| Meghalt Térey János költő, író, drámaíró >>>
05.29.
| Villámgyorsan épül fel az ország legnagyobb színháza >>>
05.25.
| Több cannes-i filmet a Mozinet mutat be a hazai mozikban >>>
05.23.
| Új színház nyílik idén a Szegedi Szabadtérin >>>
05.10.
| Gorajeci műfordítótábor >>>

Battai Detre István, Peter Brezňan, Németh Gábor Dávid, Normal Gergely, Petőcz András, Ivan Štrpka, Jan Těsnohlídek, Jiří Žáček versei
Bene Zoltán, Jódal Rózsa, Peter Šulej prózája
Gion Nándor hangjátéka
Petőcz András hatvanéves
Írások a magyar századforduló irodalmáról
Az 58. Velencei Képzőművészeti Biennáléról

>>>

BESZÉLGETÉS SZECSŐDI FERENC HEGEDŰMŰVÉSSZEL
Júniusban ünnepelte 65. születésnapját Szecsődi Ferenc hegedűművész. Ez egy muzsikus életében nem számít feltétlen fordulópontnak, ám Szecsődi egyetemi tanárként a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának Vonós Tanszékét vezette. 23 éves korától tanított az akkori Zeneművészeti Főiskolán, majd jogutódján az egyetemi karán. A tanszékvezetést most át kell adnia, de a tanítást tovább folytatja… – MÁROK TAMÁS INTERJÚJA

>>>

Templom
2013.04.05 - tiszatáj

Ketten lépnek be ismét, úgy tippelsz, ma már ők lehetnek a huszadikak. Az orgona mögül figyeled őket, először az idősebb nő lép a szenteltvíztartóhoz, majd a hátsó sorok egyikébe ül le. Aztán egy fiatalabb férfi térdel le és vet keresztet. Beül a nő mellé.

Némán nézik a templomodat.

Miközben a vonásaikat figyeled rájössz, hogy anya és fia ülnek a padokban. Érezni a csendet, ezt szereted, megpróbálod kitalálni, kik lehetnek ők. Az biztos, hogy turisták, de hiányzik belőlük a türelmetlen felületesség.

Magadban fogadást kötsz, készítenek-e fotókat, elmosolyodsz, mert ezt aközben gondolod, amikor lefényképezed őket.

A géped titokban, halkan dolgozik. Szeretnéd, ha jobban rájuk tudnál közelíteni, de nem erőlteted túl a dolgot, mert szerinted a valóság, azaz a látogatások rögzítése mindennél fontosabb.

Aztán csak nézed őket. Még mindig, szinte mozdulatlanul ülnek, közben az ujjaiddal némán eljátszol egy orgona futamot.

Megrázod a fejed és elmosolyodsz, amikor meglátod, hogy mégis előkerül egy fényképezőgép, az anya kezdi lefotózni a templomot.

„A múlt és a jelen találkozása…” kezdi olvasni a fiú a felújítás technikai részleteit taglaló márványtáblát. Nem vagy benne biztos, hogy valóban végigolvassa-e, de amikor körbefordul, úgy érzed, minden érdekes apró részletet megvizsgál: a régi barokkos pompa egyetlen hírvivőjét a szószéket; a puritán, hófehér falakat; a padok frissen lakozott sorait; a háborúban teljesen megsemmisült ablaküvegek pótlásait.

A fiú felnéz az orgonára, szeretnél a szemébe nézni, de soha nincs bátorságod. Az anya elkezdi olvasni a márványtáblát, de nem őt nézed, mert nem bírod levenni a tekinteted a fiúról, aki a passiót kezdi el nézni. A stációk fura elrendezése, ugyanúgy, ahogyan téged is legelőször, teljesen megzavarják. Inkább az oltár felé sétál, amikor észreveszi a KRIPTA feliratot.

Amíg hezitál, te átkapcsolsz a kriptát figyelő kamerára. Rálép a legfelső fokra, ami aktiválja a lenti világítást, elegánsan lépked lefelé, csaknem nesztelenül.

Ha lent jobbra nézne, a lépcső alatt látná a sarokban betámasztott karácsonyi kellékeket, pedig lassan már a húsvéti szertartásra kéne készülnötök, ki is nyitod a határidőnaplódat, két hetet lapozol előre az időben, elmosolyodsz, mert már korábban beírtad nagybetűkkel: HÚSVÉT.

A fiú a külső terembe lép, unottan járja körbe; ujjával végigsimít egy repedést, hanyagul betűzgeti a megkopott márványtáblák feliratait. A. atya fényképénél elidőzik, a belső teremben az urnákhoz lép legelőször. Kezd fázni, elindul kifelé, legalább annyi ideig nézi a szellőzőt, mint a latin feliratos táblákat. A lépcső alatt meglátja a megfakult koszorúkat. A fordulóban kinéz az üvegfalon a kertre. Tetszik neki, hogy rásüt a nap.

Az anyjával a lépcső tetején találkozik össze, mutat neki lefelé, de az anya az órájára mutat és megrázza a fejét. A fiú lustán még a régi és az új fal találkozásához lép.

A sarokból újra felnéz az orgonákhoz, és magad sem érted miért, de váratlanul elpirulsz, pedig tudod, hogy nem láthat meg, szégyen sincs benned, csak egyszerűen keserű lett a szádban a nyál. Megkönnyebbülsz, amikor kilépnek a templomból.

A kinti kamerán látod még, hogy a fiú elsétál a parókia irányába, majd a korlátra támaszkodva lenéz a mélybe, az arcát már nem látod, inkább csak megszokásból követed még őket.

Az orgona halk motorja búgni kezd, gyakorolsz tovább, kicsit úgy, mintha még ők is bent lennének.

Neszlár Sándor


Címke: ,
2019.07.15 - tiszatáj

A 29. THEALTER Fesztiválon augusztus 2. és 10. között 32 társulat 30 produkcióját láthatják a kortárs színház rajongói Szegeden. Idén a női témákra, női alkotókra, illetve a fiatal csapatokra fókuszálnak, a nemzetközi és a hazai fellépők mellett helyieket is hívtak. A jegyértékesítés július 27-én kezdődik.

>>>
2019.07.15 - tiszatáj

SZERELMES SHAKESPEARE
Remek ötlet volt Tom Stoppardtól ez a történet! Nem sok igaz belőle, viszont nagyonis valódi. Shakespeare nemcsak a világirodalom legnagyobb drámaírója volt, de egyben korának színes közéleti figurája, színházi embere. Nemcsak darabírónak, de egy darab hősének is kiváló. Ebből az indíttatásból született meg a Szerelmes Shakespeare, eredetileg film forgatókönyvnek szánták. Miután a belőle készült mozi 1999-ben nyert egy csomó Oscart és más díjakat, nem csoda, hogy hamarosan elkészült a színdarab-változat is… – MÁROK TAMÁS KRITIKÁJA

>>>
2019.07.12 - tiszatáj

Szeged nyári kulturális kínálatának húzóeseménye természetesen a Szegedi Szabadtéri Játékok. Idén a szokásos bulvárprodukciók mellett főleg a programsorozat berkein belül működő Újszegedi Szabadtéri Színpad műsorterve kecsegtet izgalmas előadásokkal…
Ha augusztus és független színház, akkor Thealter. A Régi Zsinagóga és a Kisszínház mellett a Csillag Börtön ezúttal is előadáshelyszínül fog szolgálni, ismét lesz kritikusműhely, továbbá workshop is Ivo Dimcsev bolgár koreográfus vezetésével… – FRITZ GERGELY AJÁNLÓJA

>>>
2019.07.12 - tiszatáj

PÓKEMBER: IDEGENBEN
Véget ért a Marvel-univerzum harmadik fázisa. Jóllehet, a tényleges pontot az áprilisban felfordulást okozó Bosszúállók: Végjáték nyomta oda, a Rendőrautót dirigáló Jon Watts második hálószövő-kalandja így is helyre szórakozás – hovatovább magával ragadóbb, mint az eposzinak szánt, de oktalan humorizálásba fulladó Thanos-megalomániák. Az Idegenben nemcsak az ún. Infinity Saga legvégére tűzött pofás kis epilógus, hanem önmagában is szellemes, de hangsúlyos pontokon érett kalandmozi… – SZABÓ ÁDÁM KRITIKÁJA

>>>
2019.07.12 - tiszatáj

BEMUTATTÁK
AZ IRODALMI SÉTÁK TOLNAI OTTÓVAL
MOBILAPPLIKÁCIÓT IS
A CULTSTREAM – A víz új kultúrája című projekt keretében rendezték meg Szegeden és Magyarkanizsán 2019. június 6-7-én a Tiszavirág Fesztivált. Mivel a tiszavirágzás a Tisza-menti régió népeinek közös élménye, a hozzá kapcsolódó művészeti értékek, irodalmi, képzőművészeti, filmes alkotások bemutatása kiváló lehetőség a fiatalabb generációk interkulturális tapasztalatainak gazdagítására és a szomszédos ország kultúrájával való mélyebb kapcsolat kialakítására…

>>>
2019.07.12 - tiszatáj

Molière Don Juanjával nyit újra az Újszegedi Szabadtéri Színpad. Kicserélték a nézőtéri padokat, új világítótornyok épültek, és a színpad fölött is egy lámpasor gazdagítja a technikai lehetőségeket. Az öltözőket is fölújították. A címszereplő Jakab Tamás, de olyan országosan ismert sztárok is színpadra lépnek, mint Csákányi Eszter, Bodrogi Gyula, vagy Kulka János. A bemutató július 18-án lesz… – MÁROK TAMÁS AJÁNLÓJA

>>>
2019.07.12 - tiszatáj

PALKÓ TIBOR: PRE REPRO CÍMŰ KIÁLLÍTÁSÁHOZ

Szeplős a terem – és
szeplős a teremtés
(és-és-és-és) és:
szeplős az ég is…

Szeplős a hal,
szeplős a halál,
szeplős a bárány – és
szeplős a kés is…

>>>
2019.07.09 - tiszatáj

A FORUM KÖNYVKIADÓ ESTJE AZ ÜNNEPI KÖNYVHÉTEN
Népes társaság gyűlt össze június 14-én a Dugonics téren, majd a Grand Café színpadán, ahol bemutatkozott az újvidéki Forum Könyvkiadó. Antalovics Péter, Antal Szilárd, Balázs Attila, Benedek Miklós, Böndör Pál, Kormányos Ákos, Papp Katalin, Patócs László és Szilágyi Mária mutatták be frissen megjelent könyveiket. A szerzőkkel Berényi Emőke, Bicskei Gabriella, Brenner János és Losoncz-Kelemen Emese, a Fórum szerkesztőgárdája beszélgetett… – VARGA RÉKA BESZÁMOLÓJA

>>>
 
 
 
 
 
 
 
 
Könyvajánló
Hódosy Annamária: Biomozi (Ökokritika és populáris film)Mennyek a szederbokorban (A kortárs szlovén irodalom antológiája)Könyvhét - Géczi János: Sziget, este hét és hét tíz között (versciklus, 2015–2017)Könyvhét - Kálnay Adél: Tündérhajszál (Foglalkozz velem!)Könyvhét - Jenei Gyula: Mindig más (az emlékezet versei)Könyvhét - Hogyan legyél mesterlövész? (A kortárs szerb irodalom antológiája)Lanczkor Gábor: Tájsebzett SzínházFried István: Túl jól fest holtan (A soknevű [madár]felügyelő Nat Roid-regényeket ír)Észlelési gyakorlatok (Kortárs horvát költészet és rövidpróza)Seregi Tamás: Művészet és esztétikaTandori Dezső: A szomszéd banánhalZalán Tibor: Revizorr (Gogol-mentőöv a barbár reneszánsz idején)Demény Péter: Portrévázlatok  a magyar irodalombólSzlováknak lenni csodás…kabai lóránt: semmi színPetőcz András: A megvénhedt IstenTandori Dezső: Szellem és félálomTandori Dezső: A Rossz Reménység FokaJász Attila: Fürdőkádból a tengerBíró-Balogh Tamás: TollvonásokBaka István: Műfordítások III.Csiki László: A kaptárOlasz Sándor: Magány és társaság közöttSághy Miklós: A fény retorikájaPéter László: Olvassuk Juhász Gyulát!Fried István: Magyar irodalom(történet)Tandori Dezső: Csodakedd, rémszerdaSándor Iván–Féner Tamás: Hamlet visszanézSzepesi Attila: IstenporKálnay Adél: Hamvadó idő