Tiszatájonline | 2013. április 11.

Rendhagyó turnéra indul az idén 60 éves Révész Sándor

Rendhagyó miniturnéra indul április 11-én Révész Sándor. A Generál és a Piramis egykori énekese, aki idén nyáron ünnepli 60. születésnapját, beszélgetéssel egybekötött, intim hangulatú koncerteket ad Zajzon Gábor lantművész-gitárossal.

Révész Sándor három évvel ezelőtt, a Művészetek Palotájában adott utoljára önálló koncertet.

“Azóta megszületett első gyermekem, ami azért is óriási esemény az életemben, mert 56 évesen lettem apa. Igyekszem minél több időt vele tölteni, korábban el sem tudtam képzelni, milyen lehet ennyire testközelből látni egy kis ember fejlődését, hétköznapjait. Időnként azért megjelentem a közönség előtt, 2011-ben például felléptem Demjén Rózsi koncertjén az Arénában, és több jótékonysági programban vettem részt Dawn-kórosokkal” – mondta az énekes az MTI-nek.

Kitért arra, hogy számára természetes, hogy egy-egy nagyobb produkció, esemény után kicsit elvonul a nyilvánosság elől; mint fogalmazott, a belégzést ilyenkor a kilégzés követi.

“A mostani kis turné lényege, hogy meghitt, bensőséges hangulatban, letisztult zenéléssel, beszélgetéssel, vetítéssel idézzük fel a múltat, de ugyanolyan arányban a jelent is érintsük. Szerencsére a hangom rendben van, a dalokat az eredeti hangmagasságban fogom énekelni és gitározni is fogok, igyekszem fegyelmezetten helytállni” – jegyezte meg az énekes.

A miniturnén Zajzon Gábor lantművész, gitáros lesz az állandó partnere, az akusztikus műsorban a szólólemezek anyaga mellett elhangzanak régi Generál- és Piramis-dalok, utóbbiak közül az Ajándék és a Gyere közelebb is. A fellépéssorozat első állomása április 11-én a békéscsabai Phaedra Rendezvényközpont, a duó koncertet ad Dunaszerdahelyen, Kecskeméten, Cegléden, Szegeden és Miskolcon is, május 25-én pedig az Óbudai Kulturális Központban játszanak.

Révész Sándor elmondta, hogy születtek új dalai az elmúlt időszakban, ezeket is előadják. Szeretne egy lemezt is készíteni, 2014-re pedig “valami nagyobb pesti megmozdulást” tervez.

Kérdésre válaszolva az énekes beszélt arról, hogy végleg lezárta a Piramist az életében, és nem tud elképzelni egy újabb fellépést egykori zenésztársaival. Révész Sándor a Generál után 1975-tól 1981-ig volt a rendkívül sikeres hard rock zenekar frontembere, az énekes fellépett a csapat 1992-es és 2006-os visszatérő koncertjein is.

“Emberileg volt néhány olyan összefeszülésünk, amelyen más erkölcsi talapzaton állunk. Innen is őszintén arra ösztönzöm Závodi Janót, Gallai Petit és Köves Pinyót, hogy csináljanak együtt valami újat. Ami a Generált illeti, ott két fontos korszak volt, nehéz ízlésesen megtalálni az arányt egy esetleges koncert fellépőihez. De ez még lehet, hogy megtörténik egyszer” – mondta.

Révész Sándor a hetvenes évek első felében három lemezt készített a Generállal, aztán a Piramis tagjakét öt albumon énekelt. Három szólólemeze jelent meg, a legutóbbi tíz évvel ezelőtt Változtam címmel.

Tavaszi turné állomások:
2013. április 11. – Békéscsaba, Phaedra Rendezvényközpont
2013. április 18. – Dunaszerdahely, Városi Művelődési Központ
2013. április 25. – Kecskemét, Kulturális Központ
2013. május 16. – Cegléd, Kossuth Művelődési Központ és Könyvtár
2013. május 21. – Szeged, Belvárosi Mozi
2013. május 25. – Budapest, Óbudai Kulturális Központ
2013. június 1. – Miskolc, Ady E. Művelődési Központ

MTI 2013. április 4., csütörtök 11:34