Tiszatájonline | 2013. március 20.

Csütörtökön kezdődik a Magyar Jazz Ünnepe

A Magyar Jazz Szövetség és a Budapest Jazz Club idén is megrendezi csütörtöktől szombatig a Magyar Jazz Ünnepét, amelyen a műfaj hazai nagyjai mellett a fiatal generáció legtehetségesebb képviselői is bemutatkozhatnak […]

A Magyar Jazz Szövetség és a Budapest Jazz Club idén is megrendezi csütörtöktől szombatig a Magyar Jazz Ünnepét, amelyen a műfaj hazai nagyjai mellett a fiatal generáció legtehetségesebb képviselői is bemutatkozhatnak.

A dzsessz sokszínűségéhez illőn idén is egymástól merőben különböző stílusú formációk lépnek színpadra csütörtöktől szombatig. A fesztivál első napján a fiataloké a főszerep – közölte az MTI-vel a szervezők nevében a Budapest Jazz Club munkatársa, Keleti Kristóf. A fiatalos hangvételről a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem diákjaiból alakult formációk gondoskodnak.

A csütörtöki ráhangolódást követően másnap a szakmai díjak átadása után a nemrégiben elhunyt tanítóra, sokak mesterére, Regős István zongora- és szaxofonművészre emlékezik a Magyar Jazz Szövetség elnökségi tagjaiból alakult zenekar: Márkus Tibor (zongora), Halper László (gitár), Gayer Ferenc (bőgő), Bágyi Balázs és Bordás József (dob).

Ezt követően a külföldi sztárzenészekkel is gyakran fellépő Zsári Tamás kvartettjéhez a Modern Art Orchestra művészeti vezetője és elsőszámú trombitása, Fekete-Kovács Kornél csatlakozik. Ugyanezen a napon játszik a minőségi popzenében is otthonosan mozgó billentyűs, Balázs József kvintettje. A koncertteremben zajló programot – mint minden pénteken és szombaton – ez alkalommal is hajnalig tartó ingyenes jam session zárja.

A szombati nyitó koncerten a sok évtized után hazatért vibrafon virtuóz, Tommy Víg partnere a népszerű gitáros, Gyárfás István lesz. Az őket követő produkció a vokális zene rajongóit bírja maradásra, Vörös Janka lép pódiumra. A Bágyi Balázs-P. Szabó Dániel dob-cimbalom duó és vendégük, Borbély Mihály szaxofonművész adja az ünnep záró műsorát.

MTI 2013. március 18., hétfő 14:55