Tiszatájonline | 2013. március 12.

Bánk bán-előadás március 15-én

A Szegedi Nemzeti Színház 2013. március 15-én mutatja be Katona József: Bánk bán című tragédiáját. A premier kapcsán két kísérő rendezvényre is szeretnénk a figyelmet ráirányítani, mindkettő helyszínéül a Somogyi-könyvtár szolgál […]

A Szegedi Nemzeti Színház 2013. március 15-én mutatja be Katona József Bánk bán című tragédiáját.

A darabról Hegedűs Géza így fogalmaz A magyar irodalom arcképcsarnoka című művében:

„A Bánk bán egyszerre tudott korhűen középkori és izgalmasan aktuális lenni, mint a legjobb Schiller-drámák. A jellemek mélysége és gazdagsága Shakespeare-t idézi. Szerzője nem volt forradalmár, de műve forradalmasító hatású, mert elkeseredést ébreszt minden zsarnokság ellen, és részvétet a megalázottság mellett. Nyelve olyan erőteljes, mint soha még magyar drámáé. Rímtelen jambusos formájával pedig odakapcsolódott a Shakespeare-Schiller-hagyományhoz.”

Katona József darabját legutóbb 1969 októberében állította Szegeden színpadra Bozóky István. Gertrudis királynét akkor Bartha Mária, színházunk örökös tagja alakította.

Negyvennégy év múltán a nemzeti ünnepünkre időzített premiert Bodolay Géza rendezésében láthatja a közönség. Gertrudist a Pipás Pista címszerepében hangos sikert elért Szabó Gabi, Melindát a gyermekáldást követően először színpadra álló Gidró Katalin kelti életre.

Bánk bánt a Szatmárnémetiben játszó Nagy Csongor Zsolt személyesíti meg, aki ezzel a szereppel mutatkozik be Magyarországon.

A premier kapcsán két kísérő rendezvényre is szeretnénk a figyelmet ráirányítani, mindkettő helyszínéül a Somogyi-könyvtár szolgál.

2013. március 12. 16.30 óra – helyszín: 1. emeleti folyóirat-olvasó

A Szegedi Nemzeti Színház március 15-i Bánk bán bemutatója elé

Az irodalomórák Bánkja – a könyvtár se bánja… – rendhagyó beszélgetés gimnazistákkal

Vendégek: Bodolay Gáza, a Bánk bán című előadás rendezője és szereplői

A beszélgetést vezeti: Erdélyi Eszter, a Deák Ferenc Gimnázium tanára

A diskurzus során feltárják, Katona művében melyek azok a tanulságok, amelyek a mai fiatalokat érdeklik. Azt is kiderítik, hogy ők milyen válaszokat adnának ma a XIX. századi kérdésekre.

A programra szeretettel várjuk a diákokat, valamint minden színház és könyvtár iránt érdeklődőt!

Kiállítás 2013. március 7-től április 10-ig: 2. emeleti kölcsönző

180 éve mutatták be Katona József drámáját

Bánk bán története – a fölfedezéstől a nemzeti operáig

Katona József Bánk bán című drámájának ősbemutatóját 180 évvel ezelőtt, 1833. február 15-én tartották Kassán. A kezdetben kevéssé ismert darab lassanként mind népszerűbb lett, 1848. március 15-i pesti előadása pedig a forradalom gyújtólángjaként lelkesítette a közönséget.

Bánk bán története Erkel Ferencet a mű megzenésítésére ihlette, s a nemzeti opera rangjára emelkedő zenedarab máig őrzi töretlen népszerűségét.

A Somogyi-könyvtár második emeleti kölcsönzőjében rendezett kiállítás a Bánk bán történetét mutatja be a mű születésétől a színházi bemutatókig. A mű 1821-es első kiadása mellett további díszes Bánk bán-kötetek, a Szegedi Híradó és Szegedi Napló korabeli színikritikái, eredeti szegedi színházi plakátok és kosztümtervek, a szabadtéri előadásokról készült fotók idézik vissza Katona József halhatatlan alkotásának történetét és hangulatát.