Húsvét

Fermad, az arab barátom, akivel tavaly Forenban, a Cormaid gyár szalagsora mellett tajkát válogattam, három napja meghalt.

*

Először az RCT 2 déli híreiben mondták be, aztán Emy Mirdow modell, Fermad régi barátnője is telefonált, akibe indián, afro és europid ősök adtak bele anyait-apait, így mindig is volt egy kis mesztic, mulatt, skandináv meg még valamilyen akcentusa. Kérdezte, hogy jól vagyok-e. Féltett, mert Fermadnak olyan a szíve, mint az enyém. Kati nem csodálkozott a dolgon. Azt mondta, az a csoda, hogy eddig dobogott. Fermad ismert congenitalis bicuspidalis aorta vitiumos beteg volt. Érdemi stenosist a billentyűn nem láttak, de regurgitatiója az utóbbi időben jelentősen rosszabbodott. TTE-vel jó EF mellett balkamrája kitágult. Szerinte az aorta billentyűt resecalni kellett volna, és helyére Carpentier Edwards Perimount-ot beültetni. Mindegy most már. Veszett fejsze nyele. Ezt mondta Kati.

*

Fermad három napja halott. Kész. Ma reggel ő is felhívott, hogy megerősítse, a hír igaz és hogy sajnálja a dolgot. Temetéséről majd később intézkedik. Reggel hívott. Már vártam. Három napig járkált a bíróságra, mert kicsit szőröztek a holtnak nyilvánítás, a halál tényének megállapítása ügyében. Ugyanis:

2:5. § [A holtnak nyilvánítás, a halál tényének megállapítása]

(3) Ha a meghalt személy halála közokirattal nem igazolható, a halál tényét a bíróság állapíthatja meg.

(4) A holtnak nyilvánítást vagy a halál tényének bírósági megállapítását a meghalt személy egyenesági rokona, házastársa, az ügyész, a gyámhatóság és az kérheti, akinek a megállapításhoz jogi érdeke fűződik.

Aztán mégis Fermadnak lett igaza, mert a halál tényének igazolására halotti bizonyítvánnyal rendelkezett, így igazolódott a jogi halál fennállta. Csak Fermad egy ideig nem találta a papírjait, elhányta valahova. Lecseszték, hogy miért nem ezzel kezdte, és hogy most már szedje össze magát!

*

Azt mondta, hogy elég ciki a helyzet, mert nagy az érdeklődés. Számos felekezet jelezte igényét a szertartás lebonyolítására. Majdagha Köztársaság temetkezési vállalkozóinak szakszervezete közleményt adott ki, hogy amennyiben nem szervezhetik meg a rendezvényt, kilépnek az afrikai illetőségű MRIC-ből. Szóval amióta meghalt, zajlik az élet. A temetés után néhány adminisztratív dolgot még meg kell majd csinálnia, elvarratlan szálak, satöbbi, de aztán jön. Eljön. Hozzám. Elhatározta, hogy a városba költözik, mert úgy szeretne élni, mint én. Egyszerű ételeket fog enni és egyszerű italokat fog inni. Egyszerű ruhákban fog járni és dolgozni fog. Sokszor gondolt a foreni hetekre, hogy ott mennyire együtt voltunk. Nem azért, mert jól megszedte magát, hanem kettőnkre. Persze a tajka válogatása és szemezése még ma is csak rémálmaiban jön elő. De a foreni hetek! Az a miénk volt. Egyként dobogott a szívünk. Fermadnak olyan a szíve, mint az enyém.

*

Fermad dolgozni akar. Fermad nagyon okos, vág az esz, mint a borotva. Élesen emlékszik a foreni időkre és tisztában van vele, hogy mi az a munka, mert Forenban azt csinálta. Dolgozott. Neki senki sem mondhatja azt, hogy tudja-e, hogy mi fán terem az, mert ő tudja. Csinálta Forenban. Ott csinálta. Meg is szedte magát. De most azt mondja, hogy nem pénzért teszi. Neki nem számít, ő jól megszedte már magát. „A munka nemesít!” – idézett Fermad. Azt mondja, ez a jelszava, a mottó, amihez tartja magát. Fermad idéz, citál. Különböző latin kódexeket olvasgatott, néha hirtelen ógörögre vált, ha beszélgetünk. Nagyon mélyen gyökeredzik benne a kultúra. Bonyolult matematikai képletek megoldásához egy-egy vers strófáját használja. Széles látókörű. Szereti a verseket, de nem csak a jókat, hanem a rosszakat is. Még Bersy Csanád verseit is, mert Fermad megértő. Odáig megy, hogy még Bersyt is szereti. Ilyen a lelke. De most túlcsordult.

*

Fermad dolgozni akar. Elméje pallérozása közben testét elhanyagolta. Nem jutott rá ideje. Pedig neki is meggyőződése az ókori olimpiai játékok görög költőinek hite: a test és lélek egysége. „Ép testben ép lélek!” – szokta mondogatni. Kicsit megereszkedett, löttyedt a bőre, szóval megöregedett. Nem hagyhatja elsenyvedni testét, főleg így, hogy most meghalt. A bíróságon is mondták neki, hogy szedje össze magát. De Fermad nem depressziós emiatt. Tettvágya van. A problémák elé akar menni. Szembenéz fogyatékosságaival, és tesz ellenük. Inkább vidáman fogja fel a dolgot. Ilyen alkat. Szerethető srác, ez a jó benne. Fermaddal jókat lehetett röhögni Forenban. Nagyon együtt voltunk. Fermadnak olyan a szíve, mint az enyém. Egyként dobogunk. Fermad érti a viccet. Persze most három napja halott, de hát ez is!

*

Tudtam, hogy harmadnapra fog telefonálni!

 Becsy András