125 éve született Fitz József, a magyar könyvtárügy kiemelkedő alakja

Kiállítás a Somogyi-könyvtárban

Élete, tudása, tehetsége és energiája a könyv, a könyvtár, a könyvet szerető ember szolgálata volt.”

A Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár emlékkiállítással tiszteleg a könyvtáros szakma emblematikus alakjának életműve előtt.

Fitz József (1888–1964) könyvtáros, nyomdászattörténész, az irodalomtudományok kandidátusa, tanulmányait a budapesti, müncheni, párizsi, lausanne-i egyetemeken végezte. Bölcsészdoktori oklevelet szerzett.

A húszas években feldolgozta a magyar könyvtárak ősnyomtatványait. 1930–34 között a pécsi egyetemi könyvtár vezetője, 1934-től 1945-ig az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója.

Nevéhez fűződik a Nemzeti Bibliográfia újjászervezése.

Könyv-, könyvtár- és nyomdászat-történeti munkássága mellett novellákat is írt.

Ismertebb művei: Hess András, a budai ősnyomdász (Bp. 1932), A könyv és a könyvtárak története (Bp. 1951), A magyar könyv története 1711-ig (Bp. 1959).

Fitz Józsefről nevezték el a Művelődési Minisztérium és a Magyar Könyvtárosok Egyesülete által 1988-ban alapított díjat, amelyet a könyvtárosok szavazatai alapján ítélnek oda a könyvtárakban legnagyobb sikert aratott, legértékesebbnek, legszebbnek tartott műveknek.

A díj alapítása óta mintegy száz kötet érdemelte ki az elismerést.

A 2012-es Fitz József-könyvdíjat három alkotás nyerte el. Deáky Zita “Jó kis fiúk és leánykák”: A kisgyermekkor történeti néprajza Magyarországon, Kengyel Miklós Perkultúra: a bíróságok világa, valamint a Kárpáti János által szerkesztett Képes magyar zenetörténet című kötet részesült a megtiszteltetésben.

*

Az emléktárlat 2013. február 28-tól április 10-ig a Somogyi-könyvtár aulájában megtekinthető és Fitz József életművének bemutatása mellett válogatást ad a Fitz-díjas kötetekből is.