Tiszatájonline | 2013. február 26.

Rongyolódjunk a hangulatra!

A FISZ Klub Szeged rendezvénysorozat 4. alkalommal foglalt helyet a Rongy kocsmában, február 11-én. A Rongy dugig megtelt hallgatókkal, az állóhelyek is elkeltek. A költészet egy frissebb és divatosabb, zenei ritmusokat is megpendítő regiszterével kerültünk testközelbe, a slam poetryvel, melynek üzenete hatékonyabban tud eljutni a fiatalság felé […]

A FISZ Klub Szeged rendezvénysorozat 4. alkalommal foglalt helyet a Rongy kocsmában, február 11-én. A Rongy dugig megtelt hallgatókkal, az állóhelyek is elkeltek. A költészet egy frissebb és divatosabb, zenei ritmusokat is megpendítő regiszterével kerültünk testközelbe, a slam poetryvel, melynek üzenete hatékonyabban tud eljutni a fiatalság felé. Képviselői Simon Márton, költő, slammer és Závada Péter, Akkezdet Phiaiból ismert kortárs költő voltak. Az esten szó volt a slam poetry műfajáról magáról, az írásig, slammelésig való eljutásról, a slammer felelősségéről és a befogadó részvételéről.

A klub nagy előnye volt, hogy a mérleg a felolvasás felé billent. A tér is másképp volt berendezve most, praktikussági okokból, a felolvasók és a moderátor (Káldy-Kovács Sára) egy alacsony emelvényen helyezkedtek el a Rongy kocsma szívében. Marci és Peti rendszerint felálltak, hogy előadják szerzeményeiket, idomulva a slam poetry versenyek játékszabályaihoz: a szöveg saját kell, hogy legyen, és elmondása nem lehet több három percnél. Fontos, hogy a slammer ne használjon segédeszközöket az összehasonlíthatóság kedvéért. Szövegeik gyakran intertextusokkal játszanak, a kor társadalmi problémáira érzékeny írások, párhuzamba vonhatók a politikai költészettel. A mozgalom Amerikában indult el (Magyarországon 2006 óta létezik), feladata, hogy demokratizálja a költészetet, megnyisson egy újfajta szólásszabadságot, szétfeszítse a klasszikus költészet korlátait.

Márton a hallgató szerepét emelte ki, ő az, aki a „munka” további részét vállalja, a jól értést, az értékítélet meghozását. Nyilvánvaló, hogy az előadónak felelőssége van, mondta, de nem szabad görcsölni azon, mi az, amit elő lehet adni, mi az, amit nem. A slam poetry egy „vegyes vágott” műfaj, kicsit színház, kicsit költészet és kicsit stand up commedy is.

Arról, hogy miképp jutottak el a slammeléshez, a fiúk nagyjából egy magot említettek: a kezdő lökés a lázadás volt. Závada Peti 13-14 évesen rap szövegeket kezdett el hallgatni, ez volt a rugója a „bátor vagyok és káromkodom” szakaszának, ebből lett Akkezdet Phiai, és csak ezután kanyarodott vissza a versek világához. Négy-öt éve publikál, 2012 áprilisában (a Költészet Napján) jelent meg első kötete, Ahol megszakad címmel. Simon Marci elmesélte, egyházi gimnáziumba járt, és a sok tiltásból a kitörési lehetőséget a költészetben látta, a lázadás egy kifinomult formájaként. A költészet hozott legelőször számára sikerélményt. Első kötete a Dalok a magasföldszintről címet viseli, most van készülőben a második, melyről előzetesen elmondta, hogy egy-két soros miniversekből fog állni.

Az est slam poetry-s verseny jellegét az adta, hogy a fiúk folyton egymásra reagáltak, egymás szövegeire válaszolgatva, illetve kortársakat is megidézve: megpendültek Parti Nagy Lajos, Nemes Z. Márió, Sopotnik Zoltán áthallások, és persze a klasszikusok is: Petőfi Sándor, Ady Endre, József Attila reflexiók. A klub a vége felé, mikor műhelymunkába csapott volna át, hallgatói kezdeményezésre a slam poetry stílusához simulva folytatódott: most a szerzők a közönség soraiból léptek fel a színpadra, elmondani saját szerzeményüket, legyen az akár slam költemény, akár „szimpla” vers. S hogy ne maradjon az este feszültség nélkül, elhangzott egy paródia is, Simon Márton Hagyományos költő című versére, ezzel rövid, velős szópárbajt keltve. A felolvasó személy – aki elmondása szerint nem egyezik a szerzővel – nem a legideálisabb helyszínt találta meg a paródiára, nem számolt a párszáz slam rajongóval. Simon Marci reakcióként a provokációra elmondta saját verzióját, elsöprő sikert aratva, talán mert a közönség jól értette sorait.

Salamon Teodóra

[nggallery id=123]