Tiszatájonline | 2013. február 1.

Csaknem az egész Bartók-maraton hallható lesz a Bartók Rádión

Csaknem teljes egészében közvetíti a Bartók Rádió a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) és a Művészetek Palotája (Müpa) vasárnapi Bartók-maratonját, amelynek során délelőttől estig összesen 11 koncerten kamara-, szimfonikus és vokális művek hangzanak el […]

Csaknem teljes egészében közvetíti a Bartók RádióBudapesti Fesztiválzenekar (BFZ) és a Művészetek Palotája (Müpa) vasárnapi Bartók-maratonját, amelynek során délelőttől estig összesen 11 koncerten kamara-, szimfonikus és vokális művek hangzanak el.

A Müpa és a BFZ közös maratonja a korábbi évek népszerű klasszikus és romantikus szerzői után ezúttal annak a nagy magyar zeneszerzőnek állít emléket, akiben többek között Yehudi Menuhin és Jean Sibelius is a 20. század legjelentősebb komponistáját tisztelte – közölte az MTI-vel csütörtökön a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) sajtóirodája.

Bartók Béla műveit a maratonon Magyarország vezető zenei együttesei – köztük a Nemzeti Filharmonikus Zenekar (NFZ) – és muzsikusai tűzik műsorukra; a Bartók Rádió egy koncert híján a teljes eseményt élőben közvetíti.

A vasárnap 10.30-tól 22.15-ig tartó műsorfolyam koncepciója szerint a majdnem 12 órás adás során szisztematikusan keverik az ismert és a nagyközönség számára ismeretlenebb darabokat, a népszerű és a szűkebb réteg által kedvelt műfajokat, a zenekari és a kamaraformációra komponált műveket – közölte az MTVA.

Akik a Bartók Rádiót választják, többek között hallhatják a Concertót, a III. zongoraversenyt és két vonósnégyest is. Bartók és a népzene címmel a sorozat része lesz egy táncos előadás, majd a nap megkoronázásaként este A kékszakállú herceg vára is felcsendül.

A műsorfolyam egyik színfoltjának ígérkezik az a kerekasztal-beszélgetés, amelynek során két Bartók-kutató: Somfai László és Vikárius László értékeli a zeneköltő életútját, műveinek fogadtatását – olvasható az MTVA közleményében.

MTI 2013. január 31., csütörtök 18:24