Tiszatájonline | 2012. november 6.

A szocializmust idézi meg az Átrium november 7-i programja

A vendég, aki benézett és 46 évig maradt címmel tart egész napos programot az Átrium Film-Színház november 7-én. A budapesti intézetben filmvetésekre, beszélgetésekre várják az érdeklődőket […]

A vendég, aki benézett és 46 évig maradt címmel tart egész napos programot az Átrium Film-Színház november 7-én. A budapesti intézetben filmvetésekre, beszélgetésekre várják az érdeklődőket.

A Margit körúti moziban archív híradós és propagandafelvételek, szovjet klasszikusok, valamint egy mai, hollywoodi minőségű orosz sci-fi lesz látható a délután kettőkor kezdődő programban – tájékoztatta az MTI-t az Átrium Film-Színház.

A vetítéseket beszélgetések kísérik, amelyek során szakértők igyekeznek megismertetni a jelenlévőkkel a kort. “Mindeközben a filmszínház kávézójában videoinstallációk, super 8-as és animációs filmek, valamint egyéb szocialista dizájnelemek tarkítják a teret, a vendégek pedig a retro-büfé kínálatával ismerkedhetnek – a vodka, a traubi és a zsíroskenyér kovászos uborkával garantált” – olvasható a sajtóközleményben.

Délután négykor a Szállnak a darvak című, Mihail Kalatazov rendezte filmet vetítik orosz nyelven magyar felirattal. “Kalatazov legismertebb munkája, amely első szovjet filmként elnyerte a cannes-i Arany Pálmát. A Sztálin utáni olvadás egyik első megnyilvánulása, hogy egy háborús film szólhatott emberi esendőségről, szerelemről az addig látott egydimenziós hősök helyett” – írja a mozi az ismertetőben.

Élőzenei kísérettel lesz látható Dziga Vertov némafilmje, az Ember a felvevőgéppel este hatkor; az avantgárd dokumentumfilm Kijev, Moszkva és Odessza egy napját ábrázolja a hajnali ébredéstől késő éjig, “hőse azonban maga a felvevőgép”.

Este nyolckor a Lakott sziget című filmet tűzik műsorra. Fjodor Bondarcsuk rendező a Sztalker alkotóinak, Arkagyij és Borisz Sztrugackijnak a monumentális sci-fi regényéből forgatta a 36 millió dolláros büdzséjű szuperprodukcióját, amely “a vizuális trükkök mellett filozófiai-társadalomkritikai kérdéseket is felvet” – olvasható a programban.

MTI 2012. november 6., kedd 15:16