Roma Hősök – Európai drámák kötetbemutató

Drámakötetet minden polcra

Az európai kultúra napján, szeptember 20-án mutatja be a Független Színház Magyarország a Roma Hősök – Öt európai dráma – kötet második részét a Goethe Intézetben. Európa legnagyobb etnikai kisebbségek színházát alig ismerjük, pedig a kontinens számos országában sok évtizede jelen vannak. A kötetben öt különböző országból származó történet kapott helyet. A könyvben a második világháborútól a koronavírus idejéig, keleti és nyugati történeteket egyaránt megismerhetünk. A drámák roma hősök történetét dolgozzák fel. A bemutatón a kötet darabjainak egyes részleteit is megidézzük.

A Roma hősök sorozat második kötetében – a korábban megjelent monodrámák után – többszereplős történeteket ismerhetünk meg roma írók tollából. A drámák az elmúlt nyolcvan év eseményeit társadalmi jelenségeit dolgozzák fel. A könyv azzal a céllal jött létre, hogy minél többekhez eljussanak a történetek, amelyek a roma színház és közösségek értékeit közvetítik az olvasóknak. A kihívások minden korban és helyzetben mások, ahogy az ezekkel szembesülő roma hősök is eltérőek. Ami viszont közös bennük, hogy vállalják magukat, és szembeszállnak azzal a sorssal, amit mások szántak nekik.

„A kötet darabjai az európai drámairodalom részei. A következő lépés az lehetne, hogy a roma drámaköteteket együttműködések kövessék: a roma alkotók megjelenjenek a mainstream színházi kiadványokban és színházakban. Ennek a válogatásnak az olvasásával és terjesztésével nemcsak nagyszerű műveket és új világokat ismerhetünk meg, de ezt a küzdelmet is támogathatjuk.” – Herczog Noémi, részlet a kötet bevezetőjéből.

Részletes program:
17:30-18:00 – Érkezés, regisztráció
18:00-18:10 – Köszöntő: Dr. Evelin Hust, a Goethe Intézet igazgató
18:10-18:25 – Ünnepélyes megnyitó beszéd: Herczog Noémi
18:25-18:35 – Balogh Rodrigó, Független Színház Magyarország művészeti vezető beszéde
18:35-19:20 – Darabrészletek felolvasása és a darabokból készült előadások fókuszvideóinak vetítése
19:20-19:30 – Zárás

Helyszín: Budapest, Ráday u. 58, 1092
Időpont: 2021. szeptember 20. 18:00-19:30

Az eseményen való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, részvételi szándékot az [email protected] e-mail címen keresztül jelezzék.

A rendezvényt online is közvetítjük, további információk hamarosan.

  

A kötetben megjelenő színdarabok:

Mihaela Drăgan – Ki ölte meg Szomna Grancsát? című színdarab egy romániai lány küzdelmeit tárja elénk, akinek egyetlen vágya, hogy továbbtanulhasson és öngyilkosságának körülményeit próbálja megfejteni.

Richard O’Neill – Európai család egy Európa eltérő pontjain élő család tagjainak életébe enged bepillantást a koronavírus okozta járvány idején.

Igor Krikunov – A vajda című dráma bemutatja egy roma közösség életét a második világháború alatt, vezetőjük mindent megtesz azért, hogy elkerülhessék a biztos halált.

Jovan Nikolics és Ruždija Russo Sejdovič – Kosovó Mon Amour a koszovói háborút eleveníti fel, melynek során a helyi közösség tagjai az albánok és a szerbek között zajló háborúnak lesznek áldozatai

Balogh Rodrigó – Falunap című színdarab a hátrányos helyzetű településeken élők kiszolgáltatottságát, és a helyi uzsorás kettős megítélését mutatja be.

A kötet magyar és angol nyelven is elérhető.

Roma hősök program

A Független Színház Magyarország 2017 óta évente rendezi meg a világ egyetlen nemzetközi roma színházi találkozóját. A fesztiválon Európa számos országából mutatkoznak be roma társulatok, művészek. Ezzel felhívjuk a figyelmet a roma színház értékeire, roma közösségeink helyzetére, értékvezérelt emberek és drámai hősök kihívásait állítva a középpontba. Az előadásokat képzett kortárs trénerek, és fiatalok workshop formában népszerűsítik, ami már egyetemi kurzusok részét is képezi. A bemutatott alkotásokból megjelentettük a világ első roma drámakötetét, valamint az alkotók portréiból roma színházi fotótárlat készült. Ebben az évben az európai kultúra napján, szeptember 20-án bemutatjuk drámakötetünk második részét.

Bővebb információ a társulatról a honlapon érhető el: independenttheater.hu